Η μόδα κερδίζει τα μουσεία
Ποιες εκθέσεις διεκδικούν το ενδιαφέρον του κοινού και του Τύπου το 2020 τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Οι εκθέσεις μόδας στα μεγάλα μουσεία δεν αποτελούν, ασφαλώς, είδηση σήμερα. Εδώ και αρκετά πλέον χρόνια συγκροτούν μια διαρκώς αυξανόμενη τάση, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, κερδίζοντας πανηγυρικά το στοίχημα του κοινού και εξασφαλίζοντας γενναίες εισπράξεις. Ο αντίλογος, ασφαλώς, δεν έχει λείψει στον διεθνή Τύπο. Περί τίνος πρόκειται, αλήθεια; Φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι η μόδα είναι τέχνη, επομένως ένα μεγάλο μουσείο αποτελεί «φυσικό χώρο» παρουσίασής της, ή απλώς «βιτρίνα» για μια πιο εκλεπτυσμένη διαφήμιση μιας καθαρά εμπορικής φίρμας; Η συζήτηση είναι σαφώς μεγάλη και οφείλει να λάβει υπόψη της πολλές και σύνθετες παραμέτρους. Στο μεταξύ, το 2020 προγραμματίζονται πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να προσελκύουν το ενδιαφέρον.
Το σύμπαν του Λουμπουτέν
Ποιος δεν θα απολάμβανε, αλήθεια, μια «βουτιά» στο προσωπικό αρχείο του Κριστιάν Λουμπουτέν; Το Palais de la Porte Doree του Παρισιού οργανώνει μια μεγάλη έκθεση για τον λαμπερό σχεδιαστή παπουτσιών που έγινε παγκοσμίως διάσημος χάρη στις περίφημες κόκκινες σόλες των σχεδίων του. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 25 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 26 Ιουλίου φωτίζοντας τη δημιουργική διαδικασία αλλά και τις πηγές έμπνευσης του σχεδιαστή, ο οποίος γεννήθηκε σε μια περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας κοντά στον εν λόγω εκθεσιακό χώρο (έκτασης 16.000 τ.μ. περίπου) και από νεαρή ηλικία εντυπωσιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομορφιά και τον διάκοσμό του. Τολμηρός, ανοιχτός στον κόσμο, γενναιόδωρος και κάποιες φορές καυστικός ο Λουμπουτέν, η δημιουργικότητά του σφραγίστηκε από το πάθος του για τα ταξίδια και τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα, το θέατρο, τον χορό, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Εν προκειμένω, θα εκτεθούν μερικές από τις σπουδαιότερες δημιουργίες μέσα από την προσωπική του συλλογή, καθώς και δάνεια από δημόσιες συλλογές. Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μια εντυπωσιακή συλλογή από παπούτσια που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ αλλά και άγνωστες συνεργασίες του Λουμπουτέν με καλλιτέχνες τους οποίους ο ίδιος θεωρεί σημαντικούς.
Τσάντα, το απόλυτο σύμβολο
Μια τσάντα συχνά αποκαλύπτει αρκετά για τον κάτοχό της, είτε πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα. Τι μεταφέρει, άραγε; Την επιλέγει με βάση την πρακτικότητά της ή αναζητεί ένα μέσο κοινωνικής καταξίωσης; Η νέα έκθεση του μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου με τίτλο «Bags: Inside Out» που θα λάβει χώρα από τις 25 Απριλίου ως τις 31 Ιανουαρίου 2021 επιχειρεί να φωτίσει τη λειτουργικότητα, τους συμβολισμούς, την ταυτότητα αλλά και την κατασκευαστική τεχνική πίσω από μια τσάντα. Θα εκτεθούν περισσότερα από 300 «κομμάτια» που εκτείνονται χρονικά από τον 16ο αιώνα ως τις ημέρες μας. Ανάμεσά τους ο επισκέπτης μπορεί να βρει τσάντες της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και άλλες οι οποίες έχουν κατά καιρούς φορεθεί από διασημότητες μέσα από τον χώρο της showbiz (ανάμεσά τους η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ ως Κάρι Μπράντσο στο «Sex and the city» αλλά και η Πάρις Χίλτον και η Κιμ Καρντάσιαν) και φέρουν την υπογραφή μεγάλων οίκων μόδας. Στην έκθεση θα υπάρχει επίσης ξεχωριστή ενότητα αφιερωμένη στο μέλλον της τσάντας, σχετική με καινοτόμες τεχνικές κατασκευής και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
DIOR και εφέτος
Mετά το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού και το Victoria & Albert στο Λονδίνο, το 2020 έρχεται η σειρά της Χάγης να φιλοξενήσει μια έκθεση αφιερωμένη στον Dior. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Τέχνης της πόλης από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα επικεντρωθεί στις συλλογές του ίδιου του Dior από το 1947 ως το 1957, χρονιά του ξαφνικού θανάτου του. Ωστόσο, θα εξερευνήσει και την επιρροή των δημιουργιών του στους διαδόχους του (Μαρκ Μποάν, Τζ. Φερέ, Τζ. Γκαλιάνο, Ρ. Σίμονς, Μαρία Γκράτσια Κιούρι) μέσα από σχέδια, φωτογραφίες κ.ά.
Το κιμονό χθες, σήμερα και αύριο
Από τα κοστούμια του «Star Wars» ως το φόρεμα που σχεδίασε ο Βρετανός Αλεξάντερ Μακ Κουίν για την Μπγιορκ. Η έκθεση «Kimono: Κyoto to Catwalk», που παρουσιάζεται στο μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου από τις 29 Φεβρουαρίου ως τις 21 Ιουνίου, έρχεται να ανατρέψει την άποψη που θέλει το κιμονό να αποτελεί απλώς ένα παραδοσιακό ιαπωνικό ένδυμα του παρελθόντος. Οι οργανωτές θέλουν να δείξουν ότι σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα αρχικά μπορεί να φανταστεί κανείς, αφού αποτελεί ένα δυναμικό και διαρκώς εξελισσόμενο σύμβολο της μόδας. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκτεθούν 315 «κομμάτια» τα οποία αφηγούνται την ιστορία του κιμονό από το 1660 ως τις ημέρες μας εστιάζοντας στην τεχνική, την αισθητική αλλά και την κοινωνική σημασία του συγκεκριμένου ενδύματος, το οποίο αποτελεί σύμβολο της Ιαπωνίας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο κιμονό. Σπάνια δείγματα του είδους από τον 17ο και τον 18ο αιώνα θα εκτεθούν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία από κοινού με σύγχρονες δημιουργίες διάσημων σχεδιαστών αλλά και κινηματογραφικά και θεατρικά κοστούμια.
Πρεμιέρα για την Prada
Τη μοναδική ευκαιρία να «βυθιστούν» στο δημιουργικό σύμπαν του διάσημου οίκου Prada θα έχουν όσοι επισκεφθούν το Μουσείο Design στο Βόρειο Λονδίνο από τον προσεχή Σεπτέμβριο (η ημερομηνία των εγκαινίων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί). Η έκθεση «Prada. Front and Back» (Πράντα. Μπροστά και πίσω) είναι η πρώτη που αφιερώνει στον οίκο ένα μεγάλο μουσείο και για την οργάνωσή της έχει εξασφαλιστεί ευρεία πρόσβαση σε σπάνιο υλικό. Η έκθεση θα επικεντρωθεί στη Μιούτσια Πράντα, την κληρονόμο του ιταλικού οίκου μόδας, στην επιχειρηματία και στη σχεδιάστρια που έκανε την Prada αυτό που είναι σήμερα. Από τη δεκαετία του ‘70 η ίδια και ο σύζυγός της Πατρίτσιο Μπερτέλι επανακαθόρισαν την αντίληψή μας για το στυλ, την πολυτέλεια και την τέχνη συνδυάζοντας και τα τρία αυτά στοιχεία προκειμένου να δημιουργήσουν μερικά από τα διασημότερα σχέδια στον κόσμο.
Μόδα και χρόνος
To 2020 το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης γιορτάζει τα 150 χρόνια του. Στο πλαίσιο αυτό, η πολυαναμενόμενη – παραδοσιακά – εαρινή έκθεση του Ινστιτούτου Ενδύματος, στενά συνδεδεμένη με το περίφημο Met Gala, επιχειρεί να προβάλει ενάμιση αιώνα ιστορίας της Μόδας. Τίτλος της «Fashion and Duration» (Μόδα και Διάρκεια) και θα λειτουργήσει από τις 7 Μαΐου ως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πηγή έμπνευσης για τους οργανωτές στάθηκε η ταινία της Βρετανίδας Σάλι Πότερ «Ορλάντο», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα της Βιρτζίνα Γουλφ (η συγγραφέας θα λειτουργήσει ως «μυστική αφηγήτρια» στην έκθεση όπου θα ακουστούν αποσπάσματα από βιβλία της), αλλά και η θεωρία του γάλλου φιλοσόφου Ανρί Μπερκσόν σχετικά με τη Διάρκεια. Ενα γραμμικό χρονολόγιο της μόδας αποτελούμενο από σύνολα σε μαύρο χρώμα θα παρατεθεί στην έκθεση προκειμένου να υπογραμμίσει την προοδευτική κλίμακα της νεωτερικότητας και να φωτίσει τους γρήγορους ρυθμούς της εξέλιξης της μόδας. Το χρονολόγιο θα διακόπτεται από μια σειρά λευκά σύνολα τα οποία είναι νεότερα ή παλαιότερα των μαύρων, αλλά συνδέονται μεταξύ τους μέσω του σχήματος, του υλικού, των υφασμάτων, της τεχνικής ή της διακόσμησης. Μια ξεχωριστή ενότητα θα αφιερωθεί στο μέλλον της μόδας εξετάζοντας θέματα χρονικής αντοχής και βιωσιμότητας.

