ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr

Πράσινο φως για εξόφληση του ΔΝΤ

Πράσινο φως άναψαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον έλληνα ομόλογό τους κ. Χρήστο Σταϊκούρα να αποπληρώσει η χώρα μας – δύο χρόνια πριν τη λήξη τους – το σύνολο της οφειλής προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η εξόφληση περίπου 6,4 δισ. ευρώ και οι τελευταίες δόσεις που θα αποπληρωθούν πρόωρα ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει επίσης πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Σταϊκούρας μετά την απόφαση του Eurogroup έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης και αυτοπεποίθησης της Ελλάδας.

Οnline με το Κτηματολόγιο

Σε συζητήσεις για τη δημιουργία μιας νέας online πλατφόρμας με κορυφαία εταιρεία leasing βρίσκεται η Ελληνικό Κτηματολόγιο. Οπως πληροφορείται η στήλη, στόχος είναι να επικοινωνούν μέσω αυτής οι δύο πλευρές, διευκολύνοντας την αποστολή αιτημάτων που αφορούν ακίνητα και των απαντήσεών τους από τον δημόσιο φορέα, με χρήση της τεχνολογίας cloud. Οι πληροφοριοδότες μας εκτιμούν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, το νέο σύστημα θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ακόμη και στα τέλη του 2022. Οπως λένε, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η υποδομή αυτή θα αποτελέσει τη μαγιά για τη δημιουργία αντίστοιχων διασυνδέσεων με άλλους μεγάλους πελάτες της Κτηματολόγιο, από τον κλάδο του leasing και όχι μόνο.

Συντάξεις
και αναδρομικά

Το παιχνίδι των προσδοκιών για τις καταβολές αναδρομικών στους συνταξιούχους κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ για όλους όσοι καλλιεργούν προσδοκίες.

Χιλιάδες συνταξιούχοι περίμεναν με αγωνία καλά νέα από το Ελεγκτικό Συνέδριο που δίκασε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής δίκης κλήθηκε να απαντήσει για σειρά μνημονιακών διατάξεων που αφορούσαν περικοπές στις συντάξεις, εκ των οποίων μάλιστα ορισμένες (του νόμου 4093/2012) έχουν ήδη κριθεί ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και κατά πόσο έχουν επίδραση στις εκκρεμοδικίες.

Δυστυχώς η νομική έκβαση της υποθέσεως επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων ήταν εξ ολοκλήρου αρνητική για τους δικαιούχους που διεκδικούσαν με αποζημιωτικές αγωγές την ικανοποίηση των γεννημένων αξιώσεών τους έως τα τέλη του 2018. Μάλιστα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρά τη «σφοδρή» αντίθεση, επιχειρηματολογία της μειοψηφίας, με οριακή πλειοψηφία προσέθεσε και νέο προδικαστικό ερώτημα και αποφάσισε για την παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων στο Δημόσιο στη διετία και όχι στην πενταετία.


Η ΛΑΡΚΟ
και ο «νέος χρυσός»

Για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει με τη ΛΑΡΚΟ ας βάλουν στη μεγάλη εικόνα το γεγονός ότι η ανοδική πορεία των τιμών του νικελίου μπορεί να δημιουργήσει νέες οικονομικές συνθήκες για την προς πώληση εταιρεία.

Για τη ναυαρχίδα της ελληνικής μεταλλουργίας αλλάζει η προοπτική που υπάρχει, όχι μόνο με την άνοδο του νικελίου, αλλά και με τη χρήση του σε συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που οι αγορές αποκαλούν «νέο χρυσό».


Μπάχαλο με τη «μηδενική ανοχή»

Σε μείζον πρόβλημα για το διεθνές εμπόριο έχει εξελιχθεί η πολιτική της μηδενικής ανοχής στην COVID που εφαρμόζει η Κίνα. Ερευνα της HSBC προβλέπει ότι οι ελλείψεις αγαθών, οι δυσλειτουργίες της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και εν τέλει η ακρίβεια θα συνεχιστούν τη χρονιά που διανύουμε όσο το… λίκνο του κορωνοϊού, που κάηκε βέβαια στον χυλό, συνεχίζει να φυσά και το γιαούρτι.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε μία μόνο ημέρα, στις αρχές του μήνα, η κινεζική κυβέρνηση διέταξε γενικό λοκντάουν στα λιμάνια Σέντσεν, Τιανζίν και Νίνγκμπο και στη βιομηχανική περιοχή Σιάν επειδή εντοπίστηκαν εκεί συνολικά… 58 κρούσματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk