Το επταήμερο του Διόδωρου

Skieuse στη Φωκίωνος Νέγρη, επί Τηλεμάχου διο

Αντισταθμίζοντα Μυρμήγκια

Η Ελλάδα κρατάει την αναπνοή της: χρειάζονται αλυσίδες για να περάσει κανείς τον περιφερειακό του Λυκαβηττού; Τι όνομα από Ψ θα βρουν να δώσουν στη μεθεπόμενη κακοκαιρία οι μετεωρολόγοι; Θα ανοίξει το κέντρο της Αθήνας που πότε το κλείνει η αστυνομία για την Ανγκελα Μέρκελ, πότε οι καθηγητές των γυμνασίων, πότε αντιμερκελιστές διαδηλωτές και πρέπει να είσαι περισσότερο επιτήδειος για να περάσεις την πλατεία Συντάγματος από το να μπεις σε ξενοδοχείο με περιστρεφόμενη πόρτα;

l Με τόσα μεγάλα ζητήματα ανοιχτά, κανείς δεν ανησυχεί για τον Πάνο Καμμένο που έχει ανάψει δαυλό πάνω από μπαρουτοβάρελα με κόκκινες γραμμές και απειλεί να γίνει πυροτέχνημα. Αντιθέτως, ανοικτίρμων μαρίδα έχει μαζευτεί γύρω του και φωνάζει «στον αέρα, τινάξου στον αέρα, Πανούλη, μπούλη, να γελάσουμε!».

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο καημένος ο βασάλος του Αλέξη Τσίπρα· πρέπει να κανονίσει όλες τις εκκρεμότητες πριν φύγει, κυρίως αυτή με τα 230 εκατομμύρια «αντισταθμιστικά οφέλη» που θα τον δοξάσει. Δεν είναι τζίτζικας να μη νοιάζεται· σαν μυρμηγκάκι δουλεύει να επιδείξει έργο, να είναι εξασφαλισμένος για τους κρύους πολιτικούς χειμώνες και τα γεράματα που έρχονται.

l Οι αντισταθμιστικές διαδικασίες είναι δύσκολες, ιδίως όταν αλλάζει υπουργός – προκύπτουν ας πούμε «υποβρύχια που γέρνουν» και δεν τα παραλαμβάνει ο επόμενος αν δεν τοποθετηθεί το σωστό αντιστάθμισμα, στην κατάλληλη θέση.

l Εγώ που δεν είμαι ακόμα πολιτικός και δεν χρειάζομαι δόξα αλλά χρήμα για τους κρύους χειμώνες που έχω μπροστά μου, αγόρασα λαχεία – Κρατικό, Λαϊκό, Εθνικό -, έπαιξα Τζόκερ και Λόττο: παρασάγγες μακριά από οτιδήποτε κέρδιζε. Πήγα στη βασιλόπιτα Γλαυκών και Μπούφων της Αθήνας, των εν Λεκανοπεδίω Απογόνων των Φράγκων Κατακτητών του Μωριά, της undrain brain startup Γλυκιά και Ανόθευτη Κάνναβη – διαμετρικά αντίθετα το κομμάτι μου πάντα από εκεί που βρισκόταν το φλουρί.

La Belle Boulangère

l Ούτε και κανένας άλλος από τη διευρυμένη οικογένεια κέρδισε κάτι – ακόμη και στη δική μας πίτα, στο σπίτι, το νόμισμα έπεσε στο κομμάτι του φτωχού.

Με τέτοια ατυχία, πώς να δω άσπρη μέρα; Ακόμη και ελάχιστο το χιόνι που έπεσε στο Αρχιπέλαγος έλιωσε πριν καλά-καλά το δω.

l Μόλις έφυγαν λοιπόν ο Μπούφος για τη Δράκεια, η Φημονόη για τη φυτεία μας στο Νιοχώρι και η Ιζαμπώ για το Κάστρο να δουν μήπως η Σοφία, ο Τηλέμαχος ή η Υπατία μάς έκαναν ζημιές, εγώ πήρα από την Belle Boulangère, τον φούρνο της γειτονιάς, βασιλόπιτα· κόβω ένα κομμάτι την ημέρα το πρωί με τον καφέ, θέλει δεν θέλει, θα χαμογελάσει η τύχη και σε μένα. Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε όλα σε αυτή, πρέπει να φροντίζουμε κιόλας.

12 ευρώ; Πανάκριβη, είπα όταν την αγόρασα // τα δύο θα τα πάρετε πίσω, έχει δίευρο μέσα για φλουρί – ελληνικής κοπής, μπορεί ο τυχερός να είναι ακόμα τυχερότερος, να είναι από τα ελαττωματικά δίευρα που πουλιούνται 80.000 ευρώ, μου χαμογέλασε η Ομορφη Φουρνάρισσα.

Ελαττωματικά; Σιγά – επίτηδες τα φτιάχνει έτσι ο Γιάννης Στουρνάρας στο νομισματοκοπείο του Χολαργού. Για να μας κάνει όλους πλούσιους – έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας που φοβάται ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική.

l Αλλά και ο πρωθυπουργός, άψογος, κατοχύρωσε την ανωτερότητά μας: ο Ταγίπ Ερντογάν απάγγειλε αιμοβόρο ανθελληνικό λαϊκό τραγούδι, ο δικός μας του απάντησε με Μπρεχτ, για στρατιώτες που μπορούν και σκέπτονται και πρέπει να ανησυχούν οι στρατηγοί – για ψηφοφόρους που σκέπτονται, δεν ανησυχεί καθόλου ούτε αυτός ούτε ο Ερντογάν ούτε άλλος πολιτικός.

Και μια που μιλάμε για τα ελληνοτουρκικά, η καλύτερη είδηση της εβδομάδας είναι ότι η Exxon Mobil δεν βρήκε αέριο στην Κύπρο – που θα πει, ή δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία ή δεν θα γίνει για τα πλούτη των ΑΟΖ αλλά για την αγάπη προς την πατρίδα, για την τιμή και τη δόξα. Οπως αρμόζει στις ηρωικές παραδόσεις μας.

Σωτήρια Videoconference

l Η κακή είδηση είναι ότι «Μέρκελ θα λέμε και θα κλαίμε», όπως αποφάνθηκε ο νεοφώτιστος μερκελιστής Νίκος Ξυδάκης, από αυτούς που έγιναν βουλευτές και υπουργοί κραυγάζοντας ομαδικά «Γκόου μπακ μαντάμ Μέρκελ». Φανατικός βέβαια, όπως όλοι οι νεοφώτιστοι – όπως ακόμα και ο Μίκης Θεοδωράκης που αναγνωρίζει το έργο της: «Η Μέρκελ ήρθε να μαζέψει τα αποκαΐδια» παραδέχθηκε – από τις φωτιές που είχε ανάψει η οργάνωσή του ΣΠΙΘΑ στην Αθήνα το 2010-11.

Η άλλη κακή είδηση είναι πως σήμερα έφαγα το τελευταίο κομμάτι της βασιλόπιτας – πουθενά φλουρί: αδύνατον να πιστέψω πως είστε τόσο άτυχος! // Μήπως ξεχάσατε να βάλετε το δίευρο; // Μα τι λέτε! Με κατηγορείτε για κλέφτρα; // Οχι, προς Θεού, μήπως έγινε κάποιο λάθος, αναρωτιέμαι… // ‘Η το κατάπιατε ή σας έπεσε ή σας το έκλεψαν επειδή ήταν από τα δίευρα των 80.000 – αποφάνθηκε κατηγορηματικά  la Belle Boulangère.

Μα όλα σε μένα συμβαίνουν; Με τόση ατυχία, αν πήγαινα στα «εγκαίνια» του μετρό της Θεσσαλονίκης, κάποιος συρμός-μακέτα θα με πάταγε σίγουρα, και θα τον στενοχωρούσα τον πρωθυπουργό, θα του χάλαγα τη γιορτή.

l Επιπλέον, ανησυχούσα: ο βασάλος απειλούσε να ρίξει τον αυθέντη, οπότε τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τη φορτωνόταν για να την ψηφίσει στις ελληνικές καλένδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα γινόμασταν διεθνώς ρεζίλι – οπότε φοβήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ μην είναι ο ηλίθιος που αλλάζει το σύνταγμα της χώρας του και δεν κερδίζει τίποτα και βρήκε διάφορα προσχήματα να σταματήσει τις ψηφοφορίες.

l Ευτυχώς όμως όλα λύθηκαν: σε βιντεοκόνφερενς από το Μαξίμου Μέρκελ – Τσίπρας – Ζάεφ – Μητσοτάκης συμφώνησαν να κάνει ο τρίτος τις συνταγματικές αλλαγές· να ψηφίσει ο δεύτερος τη Συμφωνία στη βουλή και να μην τη φορτώσει στον τέταρτο· να πάρουν οι δύο πρωθυπουργοί το Νομπέλ Ειρήνης, να γίνουν σύντομα εκλογές στην Ελλάδα, να γίνει ο εν δυνάμει πράγματι πρωθυπουργός – και μετά βλέπουμε.

Αλλά τι θα γίνει μόλις φύγει; Μήπως πρέπει να κρατήσουμε την καγκελάριο εδώ;

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Είθε εφέτος να προτιμήσουμε να αποκτήσουμε κι εμείς από μια κατσίκα, σαν του γείτονα.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΙΓΟΣ ΠΟΤΑΠΟΙ

nnn

Απευθύνω έκκληση στους παραπλανημένους νέους της χώρας: σταματήστε το brain drain! Χώρα, στην οποία ένας Τσίπρας και ένας Καρανίκας γίνονται πρωθυπουργός και πρωθυπουργικός σύμβουλος αντιστοίχως, είναι κατ’ εξοχήν η χώρα των ευκαιριών. Μην εγκαταλείπετε την Ελλάδα, ζήστε το αμερικάνικο όνειρο στην πατρίδα!

ΖΕΥΞΙΟΣ ΠΑΤΡΑ

nnn

Η Novartis κούρασε πολύ, όπως και όλα τα προηγούμενα μεγάλα σκάνδαλα, τα τελικά ατιμώρητα. Πολιτική – Δικαιοσύνη, αχταρμάς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΗΣ, ΚΙΑΤΟ

nnn

«Go back κυρία Μέρκελ» ± «Welcome κυρία Μέρκελ» = Realpolitik =  Kolotoumba. Αισθάνομαι περήφανος για πολλοστή φορά.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

…η απροκάλυπτη παρέμβαση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα  στην πολιτική απετέλεσε τον κυριότερο λόγο εξοστρακισμού της βασιλευομένης… 44 χρόνια μετά, η στόχευση για κυβέρνηση μειοψηφίας/ανοχής έρχεται να δημιουργήσει εκ νέου προβληματισμό, αυτή τη φορά για τη μη παρέμβασή του…

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ

nnn

Με πολλή τηλεβαβούρα μπήκε το 2019. Από τη μια: «Σοφία» – «Τηλέμαχος» – «Υπατία» και από την άλλη: Τσίπρας – Καμμένος. Ευτυχώς που ο Ευκλειδάκος κάνει τον Κινέζο τελευταία.

ΑΒΑΔΑΙΟΣ tv.

nnn

Ο Διαφωτισμός στην πράξη από νέο Βολταίρο: «Διαφωνώ με αυτό που κάνεις, αλλά θα υπερασπιστώ έως εσχάτων το δικαίωμά σου να το κάμεις»

SO.SΟΥΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

nnn

Δεν ξέρω αν ο Τηλέμαχος, αναζητώντας τα ίχνη του πατέρα του, έφθασε στη μακρινή Θούλη, αλλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα δικά του ζάλα ήταν εμφανή στην κοντινή χιονισμένη Κύμη.

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

nnn

Περιοδεία Αγέλαστου στα στενά των εκτελέσεών του. Αυτός για τα ανεξερεύνητα στην εγκληματολογία εσώψυχά του και οι λοιποί, ανάμεσά τους και Ρουβικανός, σε μακάβριο εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Βάστα, Πάνο! Αλλιώς σε πήρε το Ποτάμι, σε πήρ’ ο ποταμός…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk