• Αναζήτηση

Το επταήμερο του Διόδωρου

Διονύσης Σαββόπουλος
Αγρίεψε το φθινόπωρο: – καιρός ήταν! Βοριάδες παγωμένοι καταφθάνουν από τις στέπες εκεί ψηλά, φέρνουν χιόνια στα βουνά, βροχές στους κάμπους, θεόρατα κύματα στα πελάγη· αλλά εδώ, στο δικό μας Αρχιπέλαγος, το Κυψελιώτικο, φέρνουν καβγάδες στις πολυκατοικίες για τη θέρμανση.
Σε Κερκύρας, Αιγίνης, Σπετσών, Σποράδων, Επτανήσου και στις παραλλήλους που έχουν κατεύθυνση Βοράς-Νότος και οι βοριάδες θερίζουν, εδώ θα κάνουμε τους μεγάλους καβγάδες για τη θέρμανση, ημερολόγιό μου. Υδρας, Ιθάκης, Λευκάδος, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και παράλληλοι πάνε Ανατολή-Δύση.
l Αλλά δεν μας πολυνοιάζει: θα έρχονται κύματα τραγουδιών από το Αλσος του Πεδίου Αρεως, που το ανέλαβε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Πήρε και τη Λίνα Νικολακοπούλου μαζί, φτιάξανε παρέα μεγάλη με μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς – ακόμα και καραγκιοζοπαίχτες, να έχουν να διασκεδάζουν τα παιδιά τις Κυριακές. Ξεκινούν τούτη την εβδομάδα, στις 22 Νοεμβρίου.
l Κάτι γίνεται στο Πάρκο, ημερολόγιό μου: έπειτα από δεκαετία σχεδόν διάλυσης και καταστροφής, με κρεσέντο τα τελευταία χρόνια επί δεσποτείας Ρένας Δούρου, κάτι γίνεται και αρχίζει να συνέρχεται.
Μακάρι να ανοίξουν και τα άλλα θέατρα, τα υπαίθρια· να ανοίξουν και το Green Park, τα εγκαταλελειμμένα περίπτερα, να φωτιστεί τα βράδια, να καθαριστεί, να πλυθεί, να κάνουν βρύσες να πίνουν παιδάκια και γονείς λίγο νεράκι, να ξαναζωντανέψουν οι λιμνούλες και τα ποταμάκια, να ανθίσουν πάλι οι ροδώνες, να γίνει ανθρώπινο το Πεδίο Αρεως τέλος πάντων – να μην υπάρχει μόνο η όαση του Διονύση μέσα σε χώρα έρημη.
Κώστας Σημίτης
l «Διακτινισμένη μπουάτ» της δεκαετίας του ’60 θα είναι το Αλσος, είπε ο Σαββόπουλος· στην τέχνη και στο γράψιμο, ό,τι θέλεις κάνεις, με τα πάρκα είναι δυσκολότερο – αλλά, εντάξει, ας μη διακτινιστεί στη δεκαετία του 1960 και το Πεδίο Αρεως, τότε που ήταν στις μεγάλες του δόξες. Και στις αρχές του 2000 να βρεθεί, πάλι ευτυχισμένοι θα είμαστε οι παλιές ναυτικές οικογένειες του Αρχιπελάγους.
Αλλοι ανοίγουν το Αλσος να μας ευφράνουν, άλλοι ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη, της γυναίκας του, του αδελφού του για να ευφρανθούν μαύρες ψυχές, να κλείσουν τους πολιτικούς λογαριασμούς που έχουν μαζί του, όσοι μισούν και φθονούν τον πρωθυπουργό του εκσυγχρονισμού.
Η περισπούδαστη «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» έδωσε την εντολή. Αντίστοιχες αρχές υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και συνεργάζονται για να εμποδίζουν το ξέπλυμα χρημάτων δικτύων ναρκωτικών, πορνείας, τρομοκρατίας, και παρόμοιων ψυχωφελών δραστηριοτήτων.
Σε εμάς εδώ έγινε «Αρχή Ξεκαθαρίσματος Πολιτικών Λογαριασμών» – γιατί η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει όλον τον εξουσιαστικό μηχανισμό, ώστε να προλάβει να έχει τους αντιπάλους της υπόδικους ή στη φυλακή, να εμφανιστεί στις εκλογές χωρίς την ενοχλητική τους παρουσία.
Απόλυτη διαφθορά
Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς βεβαίως· «Η εξουσία διαφθείρει, και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα» είχε πει άγγλος ιστορικός – για τούτο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όχι απλώς να κυβερνά (που δεν μπορεί κιόλας, γιατί είναι δύσκολο) αλλά να έχει την εξουσία, όσο το δυνατόν περισσότερη εξουσία.
Τη θέλει για να κολυμπά μέσα στη διαφθορά, να τη χαίρεται, να τη λούζεται, να την απολαμβάνει, να μοσχοβολάει διαφθορά όταν περπατάει – γιατί διαφθορά δεν είναι μόνο το κλέψιμο, οι μίζες, οι δωροδοκίες, ημερολόγιό μου: δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά από τον πόθο για την εξουσία και απόλυτη διαφθορά είναι ο ολοκληρωτικός έρωτας για την εξουσία, απόλυτα διεφθαρμένος είναι ο ιδανικός εραστής της εξουσίας.
l Μας μιλάει η ιστορία για την απόλυτη διαφθορά που είναι η επιθυμία της εξουσίας: Πάμπλουτους τραπεζίτες, πλούσιους εμπόρους ή ισχυρούς βιομηχάνους που να δολοφόνησαν συγγενείς (παιδιά, γονείς, αδέλφια, συζύγους) για να πάρουν την οικογενειακή περιουσία δεν ξέρουμε – γεμάτη τέτοια επεισόδια είναι η πολιτική ιστορία. Σε κάποιες εποχές και κάποιες περιοχές ήταν θεσμός το να εξοντώνεις τους συγγενείς που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη δική σου εξουσία.
l Δεν είναι διαφθορά αυτά που ανταλλάσσουν Νίκος Κοτζιάς – Πάνος Καμμένος; Αυτός ο πόλεμος με υπονοούμενα και υπαινιγμούς ότι «ο άλλος» είναι προδότης ή μισθωτός πράκτορας ή έξαλλος πατριδοκάπηλος; Αν είχαν την απόλυτη εξουσία, θα έστελναν «τον άλλον» στην κρεμάλα.
l Οσο λοιπόν περνάει ο καιρός και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά και την εξουσία – μαθαίνει να διαχειρίζεται το «βαθύ κράτος», δηλαδή – τόσο η διαφθορά του μεγαλώνει· έφθασαν να θέλουν να βάλουν φυλακή τον Κώστα Σημίτη. Αλλά θα προοδεύσουν κι άλλο, μαθαίνουν γρήγορα.
l Και μετά έρχεται ο Πρωθυπουργός να μας πει πως όλα αυτά δεν τα κάνουν κατ’ επάγγελμα, προσφορά είναι. Προσφορά θυσίας στον βωμό της διαφθορά της εξουσίας – με αρχιερέα της διαφθοράς τον Παύλο Πολάκη.
Το αθάνατο νερό
l Τα έχουν κάνει αυτά και άλλα κόμματα, και άλλοι πολιτικοί – αλλά ειδικό υπουργό που φροντίζει να εξυψώνει την εξουσιαστική διαφθορά ώστε να κατακτήσουν την απόλυτη, πρώην εισαγγελέα, συνεπικουρούμενο από πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ε, αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
l  Τα ξέρουν αυτά για τη φθορά και τη διαφθορά οι πολιτικοί, οι σοφότεροι του επαγγέλματος το έχουν πει και με άλλα λόγια: η εξουσία φθείρει αυτούς που δεν την έχουν, είχε πει ο πολύπειρος Αντρεότι – αυτοί που έχουν την εξουσία, φθείρουν τους πολιτικούς που είναι εκτός εξουσίας. Τους διασύρουν, τους στέλνουν στα δικαστήρια, τους βάζουν φυλακή – και στην γκιλοτίνα, αν μπορούν.
Είναι το αθάνατο νερό η απόλυτη εξουσία: εξοντώνοντας τους άλλους, επιμηκύνεται η δική σου ζωή στην εξουσία. «Μεθύστε με τ’ αθάνατο νερό της εξουσίας»: Σοφία Βέμπο τραγουδούν στο Μαξίμου, ημερολόγιό μου.
l Εκείνη η Τερέζα Μέι, δυόμισι χρόνια τώρα πρωθυπουργός, έναν Μπρεξιτιστή δεν έστειλε στη φυλακή, να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Και ετοιμάζονται να την ανατρέψουν – έχει άδικο μετά ο Αλέξης Τσίπρας που προνοεί;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Θεία και κρατική λειτουργία θα συνεχίσουν να τρέφονται από τον ίδιο κορβανά· ως εκ τούτου, ο ΠΘ, ως Μέγας της Εκκλησίας Χορηγός και άριστος χαμαιλέων, πληροί κάλλιστα τις προϋποθέσεις να δηλώσει σύντομα ακόμη και Χριστιανοδημοκράτης.

ΣΤΑΥΡΟ-ΚΟΠΟΥΜΕΝΟΣ

nnn

Αυτό, μεταξύ μας, ω Αθηναίοι: Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος δήμαρχος, που τον φυλάει για έκπληξη, είμαι εγώ ο ίδιος… και δεν μου φαινόταν!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ

nnn

Τι είναι το σωστό; Χωρισμός ή διαχωρισμός της Εκκλησίας (Κράτος εν κράτει) από το Κράτος ή, ομοίως, του Κράτους (υποζύγιο – όχημα Εκκλησίας) από την Εκκλησία; Το σωστό είναι… να γίνει!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Αλήθεια, πού πήγαν οι οπαδοί του Brexit, ο Φάρατζ, ο Μπόρις και τα άλλα παιδιά; Τι απέγιναν τα ταξίματά τους; Επαθαν αμνησία οι υπήκοοι της Βασίλισσας και ξέχασαν την περίφημη δήλωσή της «Πείτε μου τρεις λόγους για να μείνουμε στην Ενωση»;
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΟΣ

nnn

Το φαγοπότι πάντως του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του, ο Πρωθυπουργός θα το τιμήσει με μελλοντική Προεδρία της Δημοκρατίας.
ΚΑΤ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

nnn

Κυβέρνηση: Σας πήραμε… σας πήραμε… φλουρί-Παπακώστα! ΝΔ: Σας πήραμε… σας πήραμε… φλουρί-Τατσόπουλο! Διεύρυνση; 0-0 και με αφαίρεση βαθμών.
ΚΡΗΣ-ΑΚΗΣ

nnn

Μία λύση υπάρχει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: πώληση των κατσαρολιών και χυτρών μόνο με επίδειξη ταυτότητας και αριθμό παρτίδας.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Οταν πειράξεις τους κληρικούς γίνονται άγρια θηρία». Επειγόντως, λοιπόν, να τα κλείσουμε σε ζωολογικό κήπο πριν μας κατασπαράξουν.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

nnn

Ω, της σχιζοφρενικής αντιφατικότητας! Επιχείρηση Αμαύρωσης του ΠαΣοΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι επανδρωμένος κατά τα 3/4 από παλαιά στελέχη του! Πόσο απέχουμε από το γελοίο;
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από τους προκατόχους του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και το κατάντησε υπουργείο Προστασίας του Αλήτη!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn

Πολύ χάρηκα, Διόδωρε, για την εμφάνιση της Ιζαμπώς. Αντε, και στου Ευκλείδη με τη Σκάρλετ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Δεν το βρίσκω παράλογο, Διόδωρε, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας να υπάρχει και φαιδρά Εισαγγελέας…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk