Αναστολή είσπραξης ΦΠΑ, δόσεων και εισφορών

Αναστολή είσπραξης ΦΠΑ, δόσεων και εισφορών | tovima.gr

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και να αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές).

Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις. Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις ανά κλάδο και ανά περιοχή, το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης του ΦΠΑ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

344 κωδικοί

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει λίστα με 344 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας κατηγοριών επιχειρήσεων που συγκαταλέγονται σε εκείνες που έχουν δεχθεί τα πρώτα πλήγματα στον τζίρο τους λόγω του κορωνοϊού, με δεκάδες άλλες να διαμαρτύρονται ότι ακόμη βρίσκονται εκτός διευκολύνσεων – επιδοτήσεων.

Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλονται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Στις ρυθμίσεις αυτές υπάγονται και φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Η προϋπόθεση

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η αναστολή αρχικά θα εφαρμόζεται για υποχρεώσεις που αφορούν τον μήνα Μάρτιο επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Για τις επιχειρήσεις αυτές αναστέλλεται για τέσσερις μήνες, έως τις 31 Ιουλίου, η καταβολή των οφειλών Μαρτίου για ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε εργαζομένους και περιλαμβάνονται στη λίστα των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται επιπλέον:

1. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφληση των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

2. Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων – ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν – των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

Οι εισφορές

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ προβλέπεται πέραν της τετράμηνης αναστολής πληρωμής φόρων και παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως τις 30.9.2020 και τις 31.10.2020 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk