10 προτάσεις για την «πράσινη οικονομία»

10  προτάσεις για την «πράσινη οικονομία» | tovima.gr

Τη μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας για να οδηγήσει την οικονομία στην πράσινη εποχή και τις επιχειρήσεις να δείξουν περιβαλλοντική ευαισθησία, μια σημαντική πλευρά της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Το Green Tank, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο τις παρατηρήσεις επί του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο βασικός στόχος του μεγάλου αυτού προγράμματος κατά την υλοποίηση επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν με 32 δισ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους (επιδοτήσεις και άτοκα δάνεια), που είναι:

Δεσμεύσεις για το κλίμα

«Η συμμόρφωση με την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης στους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς στόχους και η συνδρομή του (κάθε) Εθνικού Σχεδίου στις νεότερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα».

Βασική επισήμανση είναι ότι από το Σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση προκύπτει πως «δεν επιχειρείται ο πράσινος μετασχηματισμός των τομέων της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας και οι υποδομές, και έτσι αφαιρείται η δυνατότητα από σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας να συμβάλουν στην πράσινη ανάκαμψη της χώρας».

Υπό αυτό το πρίσμα το Green Tank θέτει προβληματισμούς και καταθέτει 10 συγκεκριμένες προτάσεις στον δημόσιο διάλογο και στην κυβέρνηση:

1. Εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα και ο βαθμός που η προτεινόμενη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων είναι συμβατή με αυτήν που υπόσχεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

2. Εργα αποθήκευσης ενέργειας και η ανάγκη να συμπεριληφθούν και οι αναδυόμενες τεχνολογικές επιλογές συστημάτων ηλεκτρόλυσης για παραγωγή πράσινου υδρογόνου καθώς και μετατροπής λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες θερμικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Εργα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος των ενεργοβόρων βιομηχανιών, ώστε να διορθωθεί το παράδοξο ότι παρά τις επιδοτήσεις που δίνονται στη βιομηχανία (αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας και αμειβόμενες υπηρεσίες διακοπής φορτίου) το ανθρακικό τους αποτύπωμα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

4. Τεχνολογίες συλλογής και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, δράση που δεν θα συνδυαστεί με ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα, διαιωνίζοντας τη χρήση τους.

5. Αποκατάσταση εδαφών στις λιγνιτικές περιοχές και πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των υπόλοιπων εκτάσεων που δεν συμπεριλαμβάνονται στα 60.000 στρέμματα στα οποία αναφέρεται η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

6. Δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών για την οποία απαιτείται η ενίσχυση των πόρων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται.

7. Δράσεις χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε η συνεισφορά της χρηματοδότησης να διασφαλίσει τη διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

8. Χρηματοδότηση για την προστασία της βιοποικιλότητας. Οι δράσεις να επαναξιολογηθούν και να αυξηθεί το επίπεδο χρηματοδότησης για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης.

9. Αποκατάσταση της φύσης με πρόσθετες δράσεις πέραν των αναδασώσεων σε συνέργεια με την αντιπλημμυρική προστασία.

10. Δημιουργία ταυτότητας για την ελληνική φύση, η οποία να πλαισιώνει τις δράσεις προστασίας μαζί με εκείνες που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών παρέχοντας δυνατότητες προβολής αλλά και σύνδεσης με τον τουρισμό και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία