Το αγκάθι Ορμπαν και τα διλήμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς

Το ενδεχόμενο αποβολής του συνωμοσιολόγου ούγγρου πρωθυπουργού από το Λαϊκό Κόμμα και η ανησυχία για έναν ακροδεξιό συνασπισμό με τον εθνολαϊκιστή Σαλβίνι

Θα αποβάλει το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ); Το ζήτημα αυτό, που απασχολεί εδώ και μήνες, θα κριθεί στις 20 Μαρτίου στη συνάντηση του ΕΛΚ. Τέθηκε πιεστικά στην αρχή της εβδομάδας όταν 12 από τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ ζήτησαν την αποβολή του Φιντέζ, του κόμματος του Ορμπαν, με αφορμή αντιευρωπαϊκή εκστρατεία που διεξάγει στην Ουγγαρία και η οποία αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους ευρωπαϊστές εταίρους του στο ΕΛΚ.

Μέχρι σήμερα η δεξιά-κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου απέρριπτε την ιδέα της αποβολής του Ορμπαν, αν και το ζήτημα τίθεται έντονα από καιρού εις καιρόν – όπως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ΕΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουδαπέστη λόγω του ότι έχει πλήξει το κράτος δικαίου. Το ΕΛΚ όμως πάντα δίσταζε να αποβάλει το Φιντέζ.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.