Τμήμα τής, επί σειράς μηνών, αναμενόμενης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ενδέχεται να φθάσει στην Ουκρανία ακόμη και εντός των επόμενων ημερών, ύστερα από την υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την περασμένη Tρίτη, και στη συνέχεια από τη Γερουσία, πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι κατά πόσο η αμερικανική βοήθεια θα είναι αποτελεσματική επί του πεδίου, δεδομένης της υπεροπλίας των Ρώσων και του σημαντικού χρόνου που χάθηκε εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Κογκρέσου – κυρίως των Ρεπουμπλικανών βουλευτών – προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο πρόκειται να λάβει άμεσα αντιαρματικούς πυραύλους διαφόρων τύπων, βλήματα για πυροβολικό, τεθωρακισμένα άρματα μάχης αλλά όχι συστοιχίες πυραύλων Patriot τις οποίες ζητεί μετ’ επιτάσεως ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Oι ΗΠΑ δεν αναφέρθηκαν ούτε στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα μέλη της Συμμαχίας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέχρι και τα 48 εκατ. των 61 δισ. δολαρίων του πακέτου βοήθειας θα διατεθούν σε αμερικανικές βιομηχανίες όπλων είτε για να ανανεώσουν τα αποθέματά τους, τα οποία εξαντλήθηκαν τη διετία 2022-2023 λόγω του πολέμου, είτε για να κατασκευάσουν επιπλέον όπλα για την Ουκρανία.

«Στις Βρυξέλλες δεν έχουμε Patriot»

Ολα ωστόσο θα κριθούν, όπως επεσήμανε ο Ζελένσκι, από το πόσο γρήγορα θα παραδοθεί τελικώς ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Δυτικών. Και με δεδομένο ότι οι ανάγκες των Ουκρανών αυξάνονται συνεχώς, ασκούνται πιέσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες να συνδράμουν, ιδιαιτέρως σε αυτές που διαθέτουν συστοιχίες πυραύλων Patriot όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε, την περασμένη Τρίτη, πως ό,τι είχαμε να πούμε περί της ανάγκης ενίσχυσης της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας έχει λεχθεί και έχει γίνει κατανοητό. Η κάθε χώρα της ΕΕ είναι πλέον σε θέση να λάβει τις αποφάσεις της. «Δυστυχώς στις Βρυξέλλες δεν έχουμε πυραύλους Patriot» κατέληξε με νόημα.

Λόγω της δυστοκίας των Ευρωπαίων να συνεισφέρουν πυραύλους Patriot και της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής χωρίς ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξει αισθητή διαφορά στο πεδίο.

Σύμφωνα με τον Μπεν Χότζες, πρώην διοικητή του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να διαπιστώσουμε σημαντικά αποτελέσματα στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελέσνκι επανέλαβε ότι μια αντεπίθεση της Ρωσίας αναμένεται στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Πάντως, ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εξέφρασε στους «Νew Υork Τimes» αισιοδοξία σχετικά με την αντοχή της ουκρανικής άμυνας.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αντεπίθεση εντός του έτους και ότι θα προτιμήσει να αφιερώσει χρόνο στο να αναδιατάξει τις δυνάμεις της. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκρούει τις επιθέσεις των Ρώσων και να επιδιώκει να περιορίζει στο ελάχιστο τα κέρδη του εχθρού.

Η αναδιάταξη όμως των ουκρανικών δυνάμεων θα χρειαστεί μήνες, όπως και η εκπαίδευση νέων στρατιωτών, δεδομένης της εξάντλησης του ουκρανικού στρατού ύστερα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου. Οπως δήλωσε ουκρανός αξιωματικός στον «Μonde», «το 2024 μπορεί να είναι μια κακή χρονιά σε έναν πολύ μακρύ πόλεμο».