Τα χειρότερα έρχονται στη Γάζα: ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις σφοδρότερες επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, καθώς δίνει ακόμη περιθώριο τόσο για την εκκένωση παλαιστίνιων αμάχων προς τον Νότο όσο και για τις έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.
Ομως σύντομα θα επιτεθεί ανελέητα στις εγκαταστάσεις της Χαμάς. Προς το παρόν, συνεχίζει να προελαύνει προς το κέντρο της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκονται τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις, νοσοκομεία ή σχολεία χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς αποτελούν νόμιμο στόχο των ισραηλινών πυρών.
Δυνάμεις του Τελ Αβίβ συνεχίζουν να στοχεύουν τα νοσοκομεία της Γάζας όπου σύμφωνα με τις IDF, είναι τα κτίρια όπου βρίσκουν καταφύγιο οι πολεμιστές της Χαμάς. Τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στην είσοδο του νοσοκομείου υ al-Quds. Παράλληλα υπό πολιορκία, από άρματα μάχης, βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Σίφα.
Στους 31 νεκρούς έφτασε ο απολογισμός, από τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια. Το Ισραήλ δεν σχολίασε τις τρομακτικές εικόνες από το νέο πολύνεκρο πλήγμα, τις οποίες μετέδωσε (μέσω της πλατφόρμας X) το πρακτορείο Reuters.
Παρασκήνιο για τους ομήρους
Παράλληλα, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 15 ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα μια τριήμερη παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να μετακινηθούν με ασφάλεια οι όμηροι που θα απελευθερωθούν.
Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι πιο αιματηρές καθώς θα αρχίσουν οι εντατικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς εντός της πόλης της Γάζας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης αλλά και τις εκτιμήσεις δημοσιογράφων που βρίσκονται στην περιοχή και αναλυτών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν τα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας, όπως το Αλ Σίφα και το Αλ Κουντς, στα οποία έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.
Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ή τούνελ κάτω από αυτά για τα αρχηγεία της και για να στήνει ενέδρες στον ισραηλινό στρατό.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ζητήσει την εκκένωση των νοσοκομείων εδώ και εβδομάδες, όμως οι Παλαιστίνιοι απαντούν ότι δεν μπορούν να εκκενωθούν υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς να μπει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών. Ενδεχομένως ο ισραηλινός στρατός να επιχειρήσει να πάρει τον έλεγχο των νοσοκομείων αυτών τις επόμενες ημέρες.
Τετράωρες παύσεις για τους αμάχους
Το Ισραήλ πάντως συμφώνησε, κατόπιν πίεσης από τις ΗΠΑ, και ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή τετράωρες παύσεις στις εχθροπραξίες σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Λωρίδας – και όχι σε ολόκληρη τη βόρεια Λωρίδα, όπως επιθυμούσε η Ουάσιγκτον – προκειμένου να επιτρέψει σε όσους αμάχους το επιθυμούν να μετακινηθούν προς τον Νότο. Περίπου 50.000 άμαχοι μετακινούνται καθημερινά από την περασμένη Πέμπτη προς τον Νότο με τα πόδια, κρατώντας στα χέρια ό,τι μπορούν να μεταφέρουν. Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πιθανότατα σε τούνελ, πιστεύεται ότι βρίσκονται και οι περισσότεροι ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.
Πάντως ο Εϊλόν Λέβι, εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε μιλώντας σε ξένα μέσα, ανάμεσά τους και «Το Βήμα», ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα διστάσουν να πλήξουν στόχους και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σε περίπτωση που εκτοξευτούν ρουκέτες από εκεί εναντίον του Ισραήλ.
Το μεγάλο δίλημμα της ισραηλινής κυβέρνησης
Το πρόβλημα της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να συνδυάσει την επίτευξη του δηλωμένου στόχου της, που είναι η πλήρης εξολόθρευση της Χαμάς ώστε να μην μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, με την ασφάλεια των περίπου 240 ισραηλινών ομήρων και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα που θα ξεσηκώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και θα εντείνει τις παρασκηνιακές πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ηδη υψώνονται φωνές στο Ισραήλ και αλλού που παρατηρούν ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει μετακινηθεί από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στα θύματα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Το Ισραήλ τονίζει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει την αιματοχυσία παλαιστίνιων αμάχων και ότι όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στην πόλη της Γάζας αντί να μετακινηθούν προς τον Νότο θα βρεθούν με δική τους ευθύνη στο μάτι του κυκλώνα. Τονίζει επίσης ότι περισσότερα από 750 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν πάει από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του περάσματος στη Ράφα, και ότι παρέχει καθημερινά περισσότερα από 28 εκατ. λίτρα πόσιμου νερού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κατάσταση των αμάχων είναι οριακή και οι ελλείψεις σε βασικά είδη τεράστιες.
Στα υπόλοιπα μέτωπα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, αλλά προς το παρόν ελεγχόμενη. Στα σύνορα του Βόρειου Ισραήλ με τον Νότιο Λίβανο συνεχίζεται η ανταλλαγή ρουκετών και πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στις ισραηλινές δυνάμεις. Στη Συρία, το Ισραήλ έπληξε διάφορους στόχους αφότου drone έπεσε σε σχολείο και το κατέστρεψε στην Εϊλάτ, τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ – το drone προήλθε από συριακό έδαφος, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Μια σπίθα αρκεί για εξάπλωση της σύρραξης
Ενδεικτικό της ευκολίας με την οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί ο πόλεμος είναι η κατάρριψη αμερικανικού drone τύπου Reaper στα ανοιχτά της Υεμένης, την περασμένη Πέμπτη, από τους αντάρτες Χούθι που έχουν την υποστήριξη της Τεχεράνης. Η εξάπλωση του πολέμου είναι αναπόφευκτη, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Προς το παρόν, πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και στελέχη της ισραηλινής διπλωματίας εκτιμούν ότι το Ιράν και οι υπόλοιποι παίκτες της περιοχής δεν επιθυμούν πλήρη εμπλοκή στον πόλεμο και ότι οι αντιδράσεις τους είναι μάλλον «για την τιμή των όπλων» και για να προκαλούν αντιπερισπασμό στον ισραηλινό στρατό παρά προάγγελος πλήρους εμπλοκής.
Το «Δόγμα Νταχίγια» τρομάζει τη Γάζα
Την ίδια στιγμή, και εν αναμονή των χειρότερων που έρχονται στον πόλεμο στη Γάζα, γίνεται λόγος για το «Δόγμα Νταχίγια» που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη συνοικία στη νότια Βηρυτό, όπου βρίσκονταν τα προπύργια της Χεζμπολάχ, γι’ αυτό το Ισραήλ δεν δίστασε να την ισοπεδώσει το 2006, στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ. Το δόγμα αυτό ήταν έμπνευσης του στρατηγού Γκάντι Αϊζενκοτ, ο οποίος σήμερα μετέχει στο πενταμελές πολεμικό συμβούλιο που ηγείται των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.