Ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Ερικ Ανταμς είναι δυο μοντέρνοι άνθρωποι. Κάθονται άνετα στον δερμάτινο καναπέ του γραφείου όπου υποδέχονται «Το Βήμα», αστειεύονται μεταξύ τους, είναι χαλαροί. Συγχρόνως όμως γνωρίζουν το ιστορικό βάθος των πόλεων που εκπροσωπούν ως δήμαρχοι της Αθήνας και της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα. «Το Μεγάλο Μήλο συνάντησε την Πόλη της Σοφίας», όπως λέει ο κ. Μπακογιάννης και κάνει εμφανές πως το ιστορικό αυτό βάθος – το Μήλο και η Σοφία – έχει σφυρηλατήσει τη σχέση τους, πέρα ασφαλώς από τα κοινά προβλήματα τα οποία καλούνται να λύσουν.

Κοινά προβλήματα; «Με όποιον δήμαρχο και να μιλήσω, αν παραθέσουμε τα δέκα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα επτά θα είναι τα ίδια» βεβαιώνει ο Κώστας Μπακογιάννης. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα είναι και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Υόρκη» προσθέτει ο Ερικ Ανταμς. Και ποια είναι τα τρία μεγαλύτερα της δικής του πόλης; «Είναι η καθαριότητα, η ασφάλεια εξαιτίας της εισροής όπλων από τον Νότο και η στέγη. Τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά και η γραφειοκρατία για να χτίσει κάποιος ένα σπίτι καθιστά την όλη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη» λέει. Ποια είναι όμως η πόλη που βρίσκει στην Αθήνα;

Εντυπωσιασμένος με την καθαριότητα

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης πιάνει το νήμα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ηταν τότε, πριν από 25 χρόνια, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την ελληνική πρωτεύουσα και, όπως λέει, την «ερωτεύτηκε». Σήμερα, με την πολιτική του ιδιότητα πια, τα συναισθήματα παραμένουν, όμως παρατήρησε μία μεγάλη διαφορά: «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι «πώς αυτή η πόλη είναι τόσο καθαρή;». Αυτό λέει πολλά». Σκοπεύει μάλιστα να στείλει και κάποιους δικούς του ανθρώπους να μελετήσουν ορισμένες «στρατηγικές της αθηναϊκής διοίκησης», ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει και στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Οι δήμαρχοι πρέπει να συνεργάζονται όσον αφορά την αστική ατζέντα» σημειώνει. «Οι άνθρωποι κοιτάνε πάντα τη διοίκηση της Νέας Υόρκης λόγω του μεγέθους της. Εχω μάθει πως η απάντηση βρίσκεται σε μικρότερους δήμους από τον δικό μας, διότι μπορούν ευκολότερα να δοκιμάσουν πράγματα και εάν κάτι δεν λειτουργεί, θα φανεί γρηγορότερα. Αντίστοιχα και όταν κάτι είναι επιτυχές» προσθέτει.

Το σύμφωνο αδελφοποίησης

Ο ίδιος επισκέφθηκε αυτή τη δεύτερη φορά την Αθήνα προκειμένου να παραβρεθεί, την περασμένη Τετάρτη, στην Παγκόσμια Σύνοδο Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού. Την επομένη, Μπακογιάννης και Ανταμς υπέγραψαν το σύμφωνο αδελφοποίησης μεταξύ της Αθήνας και της Νέας Υόρκης. «Εχουμε πλέον κοινή αστική ατζέντα, είμαι κι εγώ πολύ ενθουσιασμένος για την αδελφοποίηση, θα ανταλλάζουμε ιδέες και πρακτικές» παρατηρεί ο δήμαρχος της Αθήνας. «Υπάρχουν και για εμάς πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τη Νέα Υόρκη, αλλά για αυτό υπάρχει η διπλωματία των πόλεων: για να χτίζουμε γέφυρες. Να μιλάμε για πραγματικά προβλήματα και πραγματικές λύσεις και όχι να μένουμε σε ένα αφηρημένο θεωρητικό πλαίσιο».

«Οι αξίες που μας ενώνουν»

Παρότι τις δύο πόλεις χωρίζουν περίπου 8.000 χιλιόμετρα κι ένας ωκεανός, η απόσταση αυτή δεν είναι πραγματική, σύμφωνα με τους δύο δημάρχους. Ο κ. Μπακογιάννης μιλάει για την ισχυρή παρουσία την ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη, από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, η οποία ανέκαθεν διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη σχέση αυτή. Σημείωσε όμως επιπλέον ότι μιλάμε για δύο σύγχρονες, ζωντανές μητροπόλεις, διαφορετικές ομολογουμένως σε μέγεθος, αλλά όμοιες στον χαρακτήρα που αποπνέουν. «Στην ουσία η πόλη της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τη γενέτειρά της. Αυτές είναι οι αξίες που μας ενώνουν, κάτι που γίνεται εμφανές και σε διακρατικό επίπεδο, αφού αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες σημειώνουν τις καλύτερες σχέσεις που είχαν ποτέ εδώ και διακόσια χρόνια» αναφέρει ο Κώστας Μπακογιάννης.

Συνεργασία και τεχνολογία

Ο κ. Ανταμς όση ώρα ακούει τον ομόλογό του χαμογελάει και γνέφει καταφατικά για να προσθέσει πως, σε πρακτικό επίπεδο, η τεχνολογία είναι αυτή που θα μηδενίσει την απόσταση των δύο πόλεων: «Πλέον δεν είμαστε μόνο μία πτήση μακριά, είμαστε μία βιντεοκλήση μακριά. Εχουμε τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούμε όσο συχνά χρειάζεται και όταν έρθει η ώρα να δοκιμάσουμε καινούργιες πρακτικές, θα μπορούμε με τον τρόπο αυτόν να επικοινωνούμε εύκολα και με εικόνα ώστε να ρωτάμε, να λύνουμε απορίες και να συμβουλευόμαστε ο ένας τον άλλον». Υπογραμμίζει βέβαια πως και οι δύο θα ήθελαν να επεκτείνουν αυτό το δίκτυο παγκόσμιας συνεργασίας κινητοποιώντας περισσότερους δήμους ανά τον κόσμο. «Τόσο εγώ όσο και ο Κώστας συμφωνούμε πως οι δήμαρχοι θα πρέπει να συνεργάζονται» επιμένει ο Ερικ Ανταμς.