Σε θέατρο ανοιχτής πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης αναμένεται να μετατραπεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την προσεχή Πέμπτη. Στην αίθουσα Γερουσίας, σε μια κλειστή συνεδρίαση, σημαντικό τμήμα της μικρότερης «γαλάζιας» ΚΟ από το 1974 θα επιχειρήσει να λύσει τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές του με τη σημερινή ηγεσία. Τα μαχαίρια ήδη είναι έτοιμα και κορυφαία στελέχη προσανατολίζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, ζητώντας ανοιχτά από τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά να διευκολύνει τις διαδικασίες υποβάλλοντας την παραίτησή του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο δελφίνοι, βαρόνοι και η πλειονότητα των κεντρικών στελεχών θεωρούν «πολιτικά τελειωμένο», ετοιμάζει την αντεπίθεσή του και οργανώνει την άμυνά του, έχοντας μια σκληρή ομάδα στην ΚΟ ενισχυμένη και με πρόσωπα που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές.
Η επόμενη περίοδος για την Κεντροδεξιά προβλέπεται από έμπειρους πολιτικούς παράγοντες ιδιαίτερα θερμή και με πολλά επεισόδια. Εξάλλου κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι λύση θα υπάρξει μόνο «αν κυλήσει πολιτικό αίμα» και οι πιο παλαιοί θυμούνται αντίστοιχες περιόδους στη ΝΔ όπου έπειτα από ήττα ο αρχηγός έφευγε.
Ηδη στις πολλές συνάξεις που γίνονται, όπως το δείπνο των «14» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου και στην οποία παρέστησαν ηΝτόρα Μπακογιάννη, οΚυριάκος Μητσοτάκης, οΝίκος Δένδιας, οΕυριπίδης Στυλιανίδης, ηΟλγα Κεφαλογιάννη, οΚωστής Χατζηδάκης, οΝικήτας Κακλαμάνης, οΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην βουλευτέςΑρης ΣπηλιωτόπουλοςκαιΕυάγγελος Αντώναρος, οπεριφερειάρχης Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος ΓλυφάδαςΓιώργος Παπανικολάουκαι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔΣάκης Ιωαννίδης, το κλίμα είναι απόλυτα εχθρικό για τον κ. Σαμαρά.
Η αγωνία για την επόμενη μέρα στη ΝΔ είναι έκδηλη, όπως και για το μέλλον της παράταξης, η οποία πρέπει να μείνει ενωμένη, όπως τονίζει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που συναντήθηκε τη βραδιά της σύναξης των «14» με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος, λόγω της αποδοχής της οποίας τυγχάνει, ενδέχεται να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα για να εξελιχθούν ομαλά οι διαδικασίες όταν αυτές ξεκινήσουν.
Αν και όλοι οι δελφίνοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αναφέρουν πως δεν είναι θέμα μόνο ηγεσίας αλλά και ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού (οι κ.κ. Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος, Δένδιας, Βαρβιτσιώτης και η κυρία Κεφαλογιάννη ζητούν επιστροφή στον μεσαίο χώρο), μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να κινηθούν ενιαία, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα ρίξει πρώτος την πέτρα στην τζαμαρία.
Στο παρασκήνιο έχουν διατυπωθεί, εν όψει της ΚΟ, ακόμη και προωθημένες προτάσεις από στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως π.χ. οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης, για συλλογή υπογραφών ώστε να τεθεί θέμα ηγεσίας, με τον πρώτο να είναι υπέρμαχος της σκληρής ρήξης με τον κ. Σαμαρά.
Οι κινήσεις των βαρόνων και των δελφίνων της νεότερης γενιάς εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, αν όχι, όλα θα καθυστερήσουν. Στην τελευταία περίπτωση, έχει συζητηθεί το σενάριο της ανοιχτής πρόσκλησης από πολλά στελέχη στον κ. Καραμανλή για να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής.
Η σημερινή ηγετική ομάδα που θα δώσει σκληρή μάχη στην ΚΟ για να υπερασπιστεί τον κ. Σαμαρά θεωρεί πλεονέκτημα το ότι ακόμη δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική από τους δελφίνους. Η ενόχληση από την κινητικότητα που καταγράφεται στο παρασκήνιο είναι πολύ μεγάλη στο επιτελείο του κ. Σαμαρά. Οι χαρακτηρισμοί που ακούγονται είναι πολύ σκληροί, ενώ πιο επιεικής ήταν η αναφορά περί «παρασυναγωγής» σχετικά με τη σύναξη των «14», η οποία έγινε ακριβώς το βράδυ που συμπληρώνονταν τρία χρόνια από τη διαγραφή των 21 βουλευτών που καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο και οδήγησε στη διάσπαση.
Εμπειρο στέλεχος της παράταξης με ενεργό παρουσία στις περισσότερες ιστορικές στιγμές της ΝΔ υποστηρίζει ότι αν η κατάσταση στο κόμμα και στην ΚΟ ξεφύγει και άλλο, ο κ. Σαμαράς κινδυνεύει να έχει την τύχη του Μιλτιάδη Εβερτ. Μάλιστα αναφέρει ότι ο Εβερτ, αν και επανεξελέγη πρόεδρος μετά την ήττα του 1996 από το ΠαΣοΚ, είχε ακυρωθεί σχεδόν αμέσως και ύστερα από λίγους μήνες στο συνέδριο εξελέγη πρόεδρος ο κ. Καραμανλής σε ηλικία 40 ετών.
«Ο Σαμαράς έχει χρόνο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίσει την υστεροφημία του και να μην ακυρώσει την υπερπροσπάθεια που έκανε επί δυόμισι χρόνια στο Μαξίμου» λέει το συγκεκριμένο στέλεχος.
Θα υποχωρήσει ο κ. Σαμαράς; Προφανώς όχι, λένε όσοι τον ξέρουν καλά και είναι ενήμεροι των σκέψεών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει ανοιχτά και θα είναι ιδιαίτερα σκληρός στην ομιλία του, ενώ δεν έχει καμία διάθεση, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, να διευκολύνει τις εξελίξεις (να αποχωρήσει με ευπρέπεια και σοβαρότητα, όπως λέει ο κ. Δένδιας) ανοίγοντας ο ίδιος θέμα διαδοχής.

«Ο Σαμαράς είναι πολύ σκληρός για να τελειώσει πολιτικά»
λένε οι υποστηρικτές του και ετοιμάζονται για «πόλεμο», αν και εικάζουν ότι πολλοί θα κάνουν πίσω και δεν θα θέσουν θέμα ηγεσίας, ενώ άλλα στελέχη μιλάνε για αχάριστους και Ιούδες.
Πού θα λυθούν οι διαφορές; Πιθανότατα στο έκτακτο συνέδριο, το οποίο εισηγούνται πολλοί (π.χ. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος), με πρώτο τον κ. Στυλιανίδη, υπέρμαχο της τήρησης των καταστατικών διαδικασιών. Θα επιχειρηθεί να διεξαχθεί πριν από το Πάσχα, ώστε όλα να έχουν τελειώσει και να εκλεγεί διάδοχος του κ. Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με το Καταστατικό δεν αναλαμβάνει καθήκοντα εντός των επόμενων 50 ημερών. Βασική προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό είναι να αλλάξει το Καταστατικό και ο αρχηγός να αναδειχθεί από το συνέδριο και όχι από τη βάση.


Παρασκήνιο
Η πρωτοβουλία της Ντόρας

Ως ο πιο ισχυρός παίκτης αυτή τη στιγμή στην κεντροδεξιά σκακιέρα, μετά τον κ. Κ. Καραμανλή που δεν θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση, εμφανίζεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει το θέμα και να θέσει θέμα ηγεσίας. Η ίδια φέρεται να λέει ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες και πως ο μόνος στόχος της είναι να σωθεί η παράταξη και να ανασυνταχθεί για να έχει μέλλον. Αρα, υπό την απαίτηση πολλών, θα κάνει το πρώτο βήμα ώστε να ανοίξουν τα στόματα των κορυφαίων στελεχών, στο πλευρό των οποίων και θα σταθεί, θέτοντας το παραταξιακό συμφέρον υπεράνω του προσωπικού.
Τι θα γίνει εάν προκύψει αδιέξοδο ή χάσμα στην ΚΟ; Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει, αν και στο παρασκήνιο υπάρχει ομάδα βουλευτών και στελεχών, όπως π.χ. ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, που θέτουν και θέμα δημιουργίας νέου κεντροδεξιού φορέα και να μείνει η νυν ηγεσία με τη ΝΔ, ένα κόμμα με χρέη περίπου 150 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ