Με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη έκλεισαν τα μέτωπα αντιδικίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου και Παιδείας κ. Γερ. Αρσένη για τα μισθολόγια των αξιωματικών και των εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά ο συμβιβασμός που έγινε δικαίωσε τη θέση του κ. Παπαντωνίου ότι εκείνο που πρωτεύει στη φάση αυτή είναι η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών που θα πείσει τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει δεκτή αμέσως, διότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ.


Και όπως απεδείχθη από την προχθεσινή εισήγηση της Κομισιόν, το μήνυμα αυτό έχει ήδη ληφθεί και αξιολογηθεί θετικά στις Βρυξέλλες. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Κομισιόν και η Νομισματική Επιτροπή αποτελούν τα δύο ανώτατα τεχνοκρατικά όργανα που θα κρίνουν την ελληνική αίτηση για ένταξη στην ΟΝΕ, ευθύς αμέσως μετά την υποβολή της στις 10 Μαρτίου, η ομόφωνη εκτίμησή τους ότι η Ελλάδα έβαλε οριστικά τάξη στα δημόσια οικονομικά της, περιορίζοντας τα ελλείμματα και το χρέος, αποτελεί στην ουσία μια κατ’ αρχήν επικύρωση της υποψηφιότητάς μας. Διότι προϋπόθεση μεν για την ένταξη είναι η εκπλήρωση και των πέντε κριτηρίων του Μάαστριχτ, αλλά στη φιλοσοφία των Βρυξελλών η δημοσιονομική εξυγίανση είναι το primus inter pares μεταξύ των κριτηρίων.


Ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί την ομόφωνη απόφαση της Κομισιόν και της ΝΕ μια πρώτου μεγέθους πολιτική νίκη της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι ως προχθές και δημοσία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής αμφισβητούσε τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ και μιλούσε για μαγείρεμα στοιχείων από την κυβέρνηση. Τώρα αποδεικνύεται ότι οι ανώτατοι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, αφού εν τω μεταξύ «ξετίναξαν» κυριολεκτικά με ενδελεχείς ελέγχους επί μήνες το Γενικό Λογιστήριο, ήλθαν με επίσημη βούλα να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα έπαυσε να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και επέτυχε μια δημοσιονομική εξυγίανση εφάμιλλη της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολύ καλύτερη από άλλα μέλη της ΟΝΕ.


Τα θεαματικά αποτελέσματα που επέτυχε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ στα δημόσια οικονομικά και κυρίως στη φορολογική πολιτική, όπου με το Taxis, το ΣΔΟΕ και γενικά τον εκσυγχρονισμό του φοροτεχνικού μηχανισμού ανέβασε τα δημόσια έσοδα σε ικανοποιητικά επίπεδα, αποτελούν κατά τον ΥΠΕΘΟ το κλειδί της επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και ακριβώς η συγκεκριμένη επιτυχία θα είναι αυτή ­ προσθέτει ο κ. Παπαντωνίου ­ που θα καταστήσει τον προϋπολογισμό του 2000 προϋπολογισμό ένταξης στην ΟΝΕ αφενός και προϋπολογισμό νίκης του ΠαΣοΚ στις εκλογές του Μαρτίου.


Ορισμένα στοιχεία που έχει υπόψη «Το Βήμα» για τον προϋπολογισμό του 2000 ­ τα μεγέθη του οποίου κλείνουν οριστικά στα μέσα της εβδομάδος στη συνεργασία που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον ΥΠΕΘΟ ­ είναι αποκαλυπτικά της άνεσης αλλά και της δύναμης που δίνουν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα υπερέσοδα που συλλέγει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Δρυς. Μιας άνεσης και δύναμης που έχει προφανώς πολιτικό ή μάλλον εκλογικό αντίκρισμα άμεσο!


Ο προϋπολογισμός του 1999 προέβλεπε έσοδα 10.030 δισ. δρχ. Στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού για το 2000 θα αναγράφονται προβλεπόμενα έσοδα 10.800 δισ. δρχ. για το 2000 έναντι 10.350 πραγματοποιηθέντων εφέτος. Θα ομολογούνται δηλαδή υπερέσοδα 320 δισ. δρχ., ενώ παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου πληροφορούν εμπιστευτικά τον κ. Ι. Παπαντωνίου ότι θα φθάσουν τελικά τα υπερέσοδα ίσως και τα 500 δισ. δρχ., διότι το τελευταίο τετράμηνο θα αρχίσει να αποδίδει και ο διπλασιασμός από 3 τοις χιλίοις σε 6 τοις χιλίοις της φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ολόκληρο λοιπόν το πακέτο Σημίτη των φοροελαφρύνσεων και των εισοδηματικών βελτιώσεων υπερκαλύφθηκε από τα υπερέσοδα, χωρίς να αποδυναμωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η πορεία προς την ΟΝΕ.


Πρόκειται πράγματι για μια νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία, που είναι κυριολεκτικά αδιανόητη και ασύλληπτη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν της μιζέριας, των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης που μάστιζε το δημόσιο ταμείο.


«Με τη σημερινή πορεία της οικονομίας» προσθέτει ο κ. Παπαντωνίου «υπολογίζω ότι και το 2000 ο προϋπολογισμός θα έχει επίσης υπερέσοδα 500 δισ. δρχ., τα οποία θα διατεθούν για να ικανοποιήσουν ώριμα λαϊκά αιτήματα αλλά και για να μειώσουν το έλλειμμα του Δημοσίου. Ετσι, ενώ στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης που θα υποβάλουμε στις Βρυξέλλες αναφέρουμε για το 2000 έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται να προσεγγίσουμε το 1%(!) κατακτώντας μια από τις καλύτερες θέσεις στον πίνακα των κρατών-μελών της ΟΝΕ».


Δεν αλλάζεις την ομάδα που κερδίζει


Το πολιτικό συμπέρασμα αυτών των ευνοϊκών εξελίξεων στην οικονομία είναι κατά τον κ. Ι. Παπαντωνίου ότι το ΠαΣοΚ δεν επιδιώκει μεν εκλογές τον Μάρτιο του 2000 αλλά και δεν έχει κανέναν λόγο να αμφιβάλλει ότι θα τις κερδίσει, διότι ο λαός δεν θα έχει κανέναν λόγο «να αλλάξει πέντε λεπτά προτού λήξει ο αγώνας μια ομάδα που κερδίζει, μια ενδεκάδα που βάζει γκολ!».


Και ο αγώνας είναι προφανώς η ένταξη στην ΟΝΕ, την οποία επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού και την οποία, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, το ΠαΣοΚ με την πολιτική του εγγυάται!