Νέα ηγεσία στην Δικαιοσύνη: Ποιους προτείνει ο Φλωρίδης για τον Άρειο Πάγο

Νέα ηγεσία στην Δικαιοσύνη επιλέγει η Κυβέρνηση - Ποιος θα είναι ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ποια η νέα Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση την εισήγηση Φλωρίδη.

Νέα ηγεσία στην Δικαιοσύνη: Ποιους προτείνει ο Φλωρίδης για τον Άρειο Πάγο

Σε επιλογή ηγεσίας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης προχωρεί η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που θα αποφασίσει δια περιφοράς (δηλαδή χωρίς να συνεδριάσει), αύριο Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να προτείνει ως νέο εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Τζαβέλα, που υπερψηφίστηκε και από τους συναδέλφους του, κατά την πρόσφατη ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος, όταν με νόμο προβλέφθηκε, να μετέχουν με γνωμοδότηση και οι ανώτατοι δικαστικοί στην επιλογή ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.

Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας θα παραμείνει στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο για έναν χρόνο, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2026, όταν και συνταξιοδοτείται. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαθέτει υψηλή αποδοχή στο δικαστικό σώμα, είναι έμπειρος και στο παρελθόν έχει υπηρετήσει και κρίσιμες θέσεις, όπως υπεύθυνος για την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα αλλά και σε ευρωπαϊκές αρχές, διαθέτοντας σχετική εμπειρία.

Η επιλογή του Τζαβέλα για την κορυφαία θέση της εισαγγελικής αρχής, θεωρείται ως δεδομένη από το υπουργικό συμβούλιο.

Ποια θα είναι η νέα Πρόεδρος ΑΠ

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει νέα Πρόεδρο για τον Άρειο Πάγο και, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αποφασίσει την επιλογή της Αναστασίας Παπαδοπούλου, που ως σήμερα ήταν αντιπρόεδρος στο ανώτατο δικαστήριο.

Η Αναστασία Παπαδοπούλου, που είχε την ευθύνη, τα τρία τελευταία χρόνια, της διεύθυνσης της Εθνικής Σχολής Δικαστών, παρήγαγε εξαιρετικά σημαντικό έργο, αναλαμβάνοντας την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και την ενίσχυση θεμάτων λειτουργίας της Σχολής, ενώ ανέλαβε και έφερε σε πέρας την εκπαίδευση (που έγινε για πρώτη φορά) των νέων δικαστικών υπαλλήλων, που στελεχώνουν στο εξής τις δικαστικές υπηρεσίες, καθώς ήδη αποφοίτησαν από τη νέα σχολή, η οποία ήδη λειτουργεί, 1200 νέοι δικαστικοί υπάλληλοι.

Η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θεωρείται ικανή με διοικητικές δεξιότητες και κατά την πρόσφατη ψηφοφορία που έγινε στον Άρειο Πάγο κατατάχθηκε τέταρτη στην επιλογή των συναδέλφων της, ωστόσο η κυβέρνηση δε δεσμεύεται για απόλυτη τήρηση της σειράς επιλογής, με βάση την ψήφο των δικαστικών λειτουργών.

Και η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παραμείνει στην ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου για έναν χρόνο, καθώς τον Ιούνιο του 2026 συνταξιοδοτείται, οπότε η κυβέρνηση θα επιλέξει εκ νέου νέα ηγεσία για το ανώτατο δικαστήριο.

Τι γίνεται με την ηγεσία στο ΣτΕ

Να σημειωθεί ότι για το Συμβούλιο της Επικρατείας φέτος δεν επιλέγεται νέος Πρόεδρος, καθώς ο Μιχάλης Πικραμένος, που ανέλαβε την προεδρία του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου πριν από έναν χρόνο, έχει ακόμα δύο χρόνια θητείας.

Οι αντιπρόεδροι

Η κυβέρνηση φέτος έχει να επιλέξει και εννέα νέους αντιπροέδρους στον Άρειο Πάγο, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, που δίνει τη δυνατότητα σημαντικής ανανέωσης στις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης και δημιουργεί το έδαφος για τις μελλοντικές επιλογές Προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο.

Επίσης και για το Συμβούλιο της Επικρατείας, φέτος θα γίνουν επιλογές νέων αντιπροέδρων, καθώς αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης ανώτατοι δικαστικοί.

Να σημειωθεί ότι φέτος αποχώρησαν, η Ιωάννα Κλάπα από την Προεδρία του Αρείου Πάγου, μετά από διετή θητεία, αλλά και η Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, η οποία επίσης διετέλεσε Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου για μία διετία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version