Μπορεί ο Πρόεδρος Μακρόν να μην είχε έρθει για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας (όπως είχε υποσχεθεί), μπορεί να μην μας έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ στην τελετή για την παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά δεν έχουμε κανένα παράπονο.

Μας έστειλε, αντί του Σεζουρνέ, την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου την ελληνικής καταγωγής υφυπουργό του, μας έστειλε επίσης την υπουργό Αθλητισμού Αμελί Ουντεά Καστερά και επιπλέον μας έστειλε δύο καράβια, το ένα καλύτερο από το άλλο και ένα από αυτά με τρομακτική δύναμη πυρός.

Μας έστειλε λοιπόν πρώτα το πανέμορφο τρικάταρτο Belem που μετέφερε ήδη, μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών στη Μεσόγειο, την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία, μας έστειλε όμως και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, την ναυαρχίδα και το καμάρι του γαλλικού πολεμικού στόλου Charles de Gaulle. Αυτές τις ημέρες το γαλλικό θηρίο, φορτωμένο με Rafale και με πυραύλους, μαθαίνω ότι βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και το συνοδεύει και μια φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού η «Κουντουριώτης».

Οι Γάλλοι λοιπόν εκτελούν συνεκπαιδεύσεις τόσο με τα πλοία μας, όσο και με τους πιλότους μας. Μου λένε μάλιστα ότι γαλλικά αεροπλάνα Rafale μαζί με αντίστοιχα ελληνικά Rafale, αλλά και με τα F-16 διασχίζουν τους ουρανούς, σε όλο το μήκος και εύρος του FIR Αθηνών και λαμβάνουν μέρος σε εικονικές αερομαχίες, μέρα και νύκτα. Ταυτόχρονα εκτελούν και εικονικές επιθέσεις εναντίον των καραβιών της αρμάδας του «Charles de Gaulle». Η ρήση «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» άρχισε δειλά- δειλά να φαίνεται για μια ακόμη φορά.

***

Τι θα ψηφίσει τελικά ο Άρης και γιατί ενθουσιάζεται με τον Κασσελάκη

Τελικά μετά από συνεχείς σκέψεις και συγκρίσεις με άλλα κόμματα και με άλλες πολιτικές ο Αρης Σπηλιωτόπουλος (νεο-τοποθετηθείς σύμβουλος του Προέδρου Κασσελάκη) αποφάσισε τι θα ψηφίσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως λέει, ο μεσαίος χώρος (στον οποίο ανήκει) φλερτάρει περισσότερο με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ (όχι με τον παλιό του κ. Τσίπρα).

Εκείνο όμως που ενθουσίασε τον κ. Σπηλιωτόπουλο με την έως τώρα συνεργασία του με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι η… ταχύτητα με την οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται: «Είναι αεικίνητος, έχει τέτοια ταχύτητα που δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω, πραγματικά με ζαλίζει», είπε ενθουσιασμένος για να συμπληρώσει ότι «είναι τέτοια η ταχύτητά του που καμιά φορά ούτε η τηλεοπτική κάμερα μπορεί να τον πιάσει…».

Τα λέει όλα αυτά κι ας μην τον έχει καλέσει ακόμα ο Πρόεδρος στο γάμο του με τον Τάιλερ. Βγήκαν, βλέπετε, τα προσκλητήρια για το γάμο του στα Χανιά με τον Τάιλερ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να προσκαλέσει τον Μητσοτάκη.

***

Γιατί ανησυχεί η Αθήνα για τις εκλογές στα Σκόπια

Υπάρχει, πώς να το κάνουμε, μια ανησυχία στην Αθήνα για την επικράτηση του εθνικιστικού VMRO στις κάλπες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και μια εκτίμηση πως δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Mε καταμετρημένο ποσοστό άνω του 90% των ψήφων, το εθνικιστικό VMRO συγκέντρωνε 43%. Την ίδια ανησυχία με την Αθήνα έχει βεβαίως και η Σόφια.

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), κυμαίνεται στο 15%, σε απόσταση αναπνοής από το αλβανικό κόμμα DUI, που συγκεντρώνει 14%. Στην τέταρτη θέση τερματίζει ο συνασπισμός τεσσάρων αλβανικών κομμάτων (VLEN).

Υπάρχει βεβαίως και ένα θεματάκι που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Θα σεβαστεί τουλάχιστον η νέα ηγεσία της Βόρεια Μακεδονίας, τις συνθήκες που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή θα αλλάξουν ονομασία στα διαβατήρια, στα διπλώματα οδήγησης και στις ταυτότητες; Γιατί, πιθανόν να μην το γνωρίζετε αλλά αυτά όλα αναγράφουν ακόμα το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Και κάτι ακόμα επίσης σημαντικό. Θα τοποθετήσουν τις πινακίδες στα αγάλματα ότι είναι αρχαιοελληνικά και όχι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν από τα… Σκόπια.;

***

Η διεθνής αποστολή τριών ελληνικών φρεγατών

Από τις 13 φρεγάτες που διαθέτει ο ελληνικός στόλος τρεις βρίσκονται εκτός ναυστάθμου σε αποστολές είτε του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τις φρεγάτες «Υδρα» που μετέχει στις επιχειρήσεις «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, «Σπέτσες» που περιπολεί ανάμεσα στην Κύπρο και στον Λίβανο σε επιχειρήσεις του ΟΗΕ και «Κανάρης» που μετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ για την απαγόρευση μεταφοράς οπλισμού στη Λιβύη.

Η φρεγάτα «Υδρα» αποσύρεται, αφού συμπληρώσει στο τέλος Μαΐου τρίμηνη επιχειρησιακή παραμονή στην Ερυθρά Θάλασσα και θα αντικατασταθεί από τη φρεγάτα «Ψαρά», στην οποία έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή των Χούθι εάν απαιτηθεί.

***

Η Καλυψώ έφυγε, ο Οδυσσέας έμεινε

Η Καλυψώ, η γάτα του Προεδρικού Μεγάρου και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μετακόμισε. Έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο και πήγε στην οικία της Προέδρου. Ωστόσο ο άλλος γάτος, ο Οδυσσέας, ένα πανέμορφο ασπρόμαυρο γατάκι, πολύ κοινωνικό, πήρε την θέση της στο Προεδρικό.

Είναι όντως κοινωνικό γατάκι, να σκεφτείτε ότι πλησιάζει τους ανθρώπους (επισκέπτες του Προεδρικού) ακόμα πλησίαζε και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ανέβηκε, όπως ο ίδιος θυμάται, στα πόδια του, γουργούρισε και ήπιε μάλιστα και από το νερό του, δείχνοντας την κοινωνικότητά του. Ενώ η Καλυψώ ήταν ένα αδέσποτο γατάκι από την Κάρπαθο, το οποίο η Πρόεδρος έχει αγαπήσει πολύ. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που πήρε την Καλυψώ στο σπίτι της.

Ο δε Οδυσσέας, ειδικός στο να εκμαιεύει χάδια από οποιοδήποτε επισκέπτη του Προεδρικού ήταν, εδώ και καιρό ένοικος της αυλής του Προεδρικού. Έτσι ο μόνος σταθερός ένοικος πολιτικού γραφείου έμεινε ο Πίνατ, του Μεγάρου Μαξίμου, άγρυπνος «φρουρός» του πρωθυπουργικού γραφείου κι ας τον αποκαλεί ο Μητσοτάκης… «ευρωκομματόσκυλο».

***

ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και… ευρωσκυλοκαβγάς

Αυτό το «ευρωκομματόσκυλο», που χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης μέσω TikTok τον Πίνατ, φαίνεται πως ενόχλησε τον Κασσελάκη και έτσι άρχισε ένας…άτυπος ευρωσκυλοκαβγάς.

Στο βίντεο που δημοσίευσε με τη σκυλίτσα του Φάρλι, ο κ. Κασσελάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύεται τον Πίνατ, που είναι ο σκύλος του Μεγάρου Μαξίμου, για να πάρει ψήφους: «Φάρλι, έλα να σε πω κομματόσκυλο, να πάρω ψήφους», λέει ο κ. Κασσελάκης.

Όταν η Φάρλι πηγαίνει κοντά του και την αγκαλιάζει, της λέει: «Όχι αγάπη μου, δεν το κάνω εγώ αυτό. Εγώ δεν σε εκμεταλλεύομαι έτσι, εμείς δεν έχουμε ανάγκη να τα κάνουμε αυτά για να παίρνουμε ψήφους».

***

Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν θα γίνει το καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος Μακρόν θα έχει μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και ο Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι κι αλλιώς όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον στην εορταστική εκδήλωση για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ. Δηλαδή στο μέσο της προεκλογικής μάχης των ΗΠΑ.

Στο περιθώριο θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις με θέματα το Ουκρανικό, τον νέο γραμματέα της Συμμαχίας (βλέπετε μας αφήνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ) και αναζητείται νέος Γραμματέας. Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και πάλι με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τρυντώ κρατώντας σημαιάκια ελληνικά και καναδικά παρακολούθησε μαζί με τον Μητσοτάκη την παρέλαση των ομογενών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μοντρεάλ. Και όχι μόνον, ο Τρυντώ μας στέλνει τη Δευτέρα στην Αθήνα την υπουργό Εξωτερικών του Μέλανι Τζόλι, η οποία θα συναντηθεί με Πρωθυπουργό και με υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Αμύνης Νίκο Δένδια.