Ο πρώτος άνθρωπος ασθενής, στον οποίο εμφυτεύτηκε ένα τσιπ εγκεφάλου από τη Neuralink φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως και είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, αποκάλυψε ο ιδρυτής της startup Ίλον Μασκ.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως, με νευρικές επιδράσεις που γνωρίζουμε. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινήσει ένα ποντίκι γύρω από την οθόνη απλώς με τη σκέψη του», έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter).

Ο Μασκ είπε ότι οι προσπάθειες της Neuralink επικεντρώνονται τώρα στο κάνει ο ασθενής όσα περισσότερα κλικ μπορεί στο κουμπί του ποντικιού. Η Neuralink δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εταιρεία εμφύτευσε επιτυχώς ένα τσιπ στον πρώτο της ασθενή τον περασμένο μήνα, αφού έλαβε τη σχετική έγκριση τον Σεπτέμβριο.

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, είπε η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος είναι να επιτραπεί στους ανθρώπους να ελέγχουν έναν δρομέα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους.

Άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που θα σε συμμετάσχουν στη δοκιμή

Ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκόλυνε την ταχεία χειρουργική εισαγωγή των συσκευών τσιπ για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Η Neuralink, η αξία της οποίας ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική χρήση του τσιπ. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετούς γύρους έντονης συλλογής και δοκιμών ασφάλειας δεδομένων πριν εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.

Η Neuralink δεν αποκάλυψε πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην αρχική της δοκιμή σε ανθρώπους.

Εντατικές έρευνες

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η βιογράφος του Ίλον Μασκ, Άσλι Βανς, xιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink. H Βανς  έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε στη Neuralink, την οποία ο Μασκ συνίδρυσε το 2016, έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους της συσκευής της που ο Μασκ έχει περιγράψει ως « Fitbit στο κρανίο σου ».

Επιπλέον κεφάλαια

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών.

Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.