Επισημοποιήθηκε και από το Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Μετά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ο οποίος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, σε επίσημη ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στην οικία του κ. Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ποιοι συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στα Χανιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Γιατί στα Χανιά

Οπως γράφει σήμερα ο ΒΗΜΑτοδότης οι αμερικανοί έχουν μια διαχρονική λατρεία για τα Χανιά και ιδιαιτέρως για τη Σούδα και το δείχνουν διαρκώς και ποικιλοτρόπως.

Επίσης, οι Αμερικανοί θεωρούν την Σούδα ως το ασφαλέστερο μέρος, ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν προσγειώνεται εκεί κάποιος Αμερικανός επίσημος (από Πλανητάρχη έως υπουργός, γερουσιαστής και στρατηγός), δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ούτε κλείνουν οι δρόμοι, ούτε καν είναι επιβεβλημένη η παρουσία μυστικών πρακτόρων για λόγους ασφαλείας στην περιοχή.

Τι περιμένει η Αθήνα

Τώρα εάν με ρωτάτε τι περιμένουμε από την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά (θα διαρκέσει μόλις έξι ώρες και θα υπάρξει γεύμα με τον Πρωθυπουργό), εκείνο που έμαθα είναι ότι θα ακουστούν οι φράσεις «αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος» και «παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Δεν πρέπει ωστόσο να ξαφνιαστείτε, εάν ακουστεί κάτι και για τα F-35, σημειώνει η ίδια πηγή.

Ποιες άλλες χώρες επισκέπτεται ο Μπλίνκεν

Σημειώνεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον για μια περιοδεία που θα έχει στο επίκεντρο τη προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο και θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι διάφορες πλευρές στην περιοχή ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της κρίσης.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει τα άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προσπάθειες για την επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.