Ο ισραηλινός στρατός προωθείται σταδιακά στο εσωτερικό της Γάζας και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο όπου ισραηλινοί στρατιώτες υψώνουν την ισραηλινή σημαία σε κάποιο κτίριο της Γάζας. Το πυροβολικό του Ισραήλ έχει αναπτυχθεί σε πολλά σημεία σε όλο το μήκος στα σύνορα με τη Γάζας και οι βολές στο εσωτερικό είναι συνεχείς. Το αυτό συμβαίνει και με τα βομβαρδιστικά που επιχειρούν συνεχώς.

Ο ισραηλινός στρατός αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκεται σε πόλεμο κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας» και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε.

«Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε.

Στη 2η φάση του πολέμου – Εκκενώστε προς το νότο

Η ισραηλινή πλευρά διαμηνύει πως «έχουμε μπει στη δεύτερη φάση του πολέμου».

Η ΕΡΤ από την πόλη Σντερότ πολύ κοντά στη Γάζα, μεταδίδει πως οι Ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν περισσότερες επίγειες δυνάμεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτός είναι και ο λόγος που ειδοποιούν εκ νέου, καθώς έχει αποκατασταθεί το ίντερνετ και οι επικοινωνίες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τους κατοίκους με επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσαν «να κατευθυνθούν στο νότο, καθώς η περιοχή που βρίσκονται είναι πεδίο μαχών».

«Να φύγουμε, να πάμε πού»

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με κάτοικο της Γάζας, που παραμένει στο σπίτι του και δεν φεύγει για τον νότο παρά την εντολή για να κατευθυνθεί προς τα εκεί εκείνος απάντησε: «να φύγουμε, να πάμε πού, να πάμε στο Νότο και να κοιμόμαστε στο δρόμο και να μην έχουμε ούτε φαγητό να φάμε;» μάλιστα σε βίντεο που τράβηξε από το παράθυρο του σπιτιού του φαίνονται καθαρά και πολύ κοντά οι βομβαρδισμοί. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν καταφύγια απάντησε «εμείς δεν έχουμε καταφύγια μένουμε στα σπίτια μας. Άλλοι είναι  σε νοσοκομεία, σε τζαμιά, σε σχολεία, πολλοί άμαχοι μαζί».

Αυτοί που έχουν φύγει από τα σπίτια στον Βορρά και την Τζαμπάλια, εάν δεν έχουν κάποιο συγγενή, δεν έχουν πού να μείνουν και πάνε σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους για να μείνουν. Είναι εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο από τις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Ο πολιτικός σάλος και η συγγνώμη Νετανιάχου

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου επέκρινε σήμερα τους επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, λέγοντας πως δεν είχε προειδοποιηθεί ποτέ πως η Χαμάς σχεδίαζε την ευρείας κλίμακας επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, αλλά αργότερα απέσυρε τα σχόλιά του και ζήτησε συγγνώμη.

Οι παρατηρήσεις, που αναρτήθηκαν στο X (πρώην Twitter) στη 1.00 π.μ. σήμερα, προκάλεσαν πολιτικό σάλο και ρήγμα εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για το ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και τις επιχειρησιακές αποτυχίες σε σχέση με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι –από τους επικεφαλής του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας Σιν Μπετ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών– έχουν παραδεχθεί τις αποτυχίες τους, ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει το ίδιο.

Έχει πει μόνο πως θα υπάρξει χρόνος για σκληρές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για τον εαυτό του, μετά τον πόλεμο.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, που ρωτήθηκε για τα σχόλια του Νετανιάχου κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας: «Τώρα είμαστε σε πόλεμο, είμαστε εστιασμένοι στον πόλεμο».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς, περιλαμβανομένης και της αντιμετώπισής της, θα διερευνηθούν, όμως το επίκεντρο είναι τώρα στη σύγκρουση.

Απέσυρε την ανάρτηση ο Νετανιάχου και ζήτησε συγγνώμη

Η ανάρτηση του Νετανιάχου η οποία έχει τώρα διαγραφεί ανέφερε:

«Ποτέ και σε κανένα στάδιο δεν υπήρξε προειδοποίηση που να δόθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά τις πολεμικές προθέσεις της Χαμάς. Αντίθετα, όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και του επικεφαλής της Σιν Μπετ, εκτίμησαν πως η Χαμάς είχε αποθαρρυνθεί και ενδιαφερόταν για μια διευθέτηση».

«Εκανα λάθος»

Σε δεύτερη ανάρτηση στο X περίπου δέκα ώρες αργότερα, ο Νετανιάχου έγραψε: «Έκανα λάθος», προσθέτοντας πως οι παρατηρήσεις του «δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει και ζητώ συγγνώμη για αυτό».

«Δίνω πλήρη στήριξη σε όλους τους επικεφαλής των τμημάτων ασφαλείας», είπε.

Νυν και πρώην σύμμαχοι επέπληξαν γρήγορα τον Νετανιάχου για τα αρχικά σχόλιά του, περιλαμβανομένου του Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργού Άμυνας ο οποίος συμμετέχει τώρα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου.

Ο Γκαντζ έγραψε στο X πως ο Νετανιάχου θα πρέπει να ανακαλέσει αυτό που είπε και να μην ασχοληθεί άλλο με το θέμα.

«Όταν είμαστε σε πόλεμο, η ηγεσία πρέπει να επιδεικνύει ευθύνη, να αποφασίζει να κάνει τα σωστά πράγματα και να στηρίζει τις δυνάμεις σε τρόπο ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτό που απαιτούμε από αυτές», είπε ο Γκαντζ.

Η καλά σχεδιασμένη αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήταν η φονικότερη εναντίον του Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948. Έκτοτε το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας με σφοδρά αεροπορικά πλήγματα και ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την εξάλειψη της υποστηριζόμενης από το Ιράν ισλαμιστικής οργάνωσης και την επιστροφή δεκάδων ομήρων που απήχθησαν από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

«Ο Ντενιάχου ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική»

Η (αρχική) ανάρτηση «δείχνει ένα πράγμα: πως (ο Νετανιάχου) δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους, μόνο για την πολιτική», δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κάποτε υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Ο Γιόσι Κοέν, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ υπό προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία: «Αναλαμβάνεις την ευθύνη από την αρχή της δουλειάς σου, όχι από τη μέση».