Στην Αθήνα η ΥΠΕΞ του Κοσόβου

H αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς αναμένεται στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί στις 12 Ιανουαρίου 2022 η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η κ. Γκερβάλα θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη, η ατζέντα της οποίας είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Η επίσκεψη της κοσοβάρας αξιωματούχου στην χώρας μας είναι ανταποδοτική αυτής που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Πρίστινα τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, ο κ. Δένδιας, είχε ανακοινώσει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, με το «Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων» του Κοσόβου στην Αθήνα να μετατρέπεται σε «Γραφείο Συμφερόντων».

Σερβική ενόχληση

Η αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας – Πρίστινας είχε προκαλέσει ενόχληση στο Βελιγράδι. Εντούτοις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η σερβική διπλωματία διέπεται από την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει -τουλάχιστον άμεσα- την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η χώρα μας είναι ένα από τα πέντε, μαζί με Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης χώρας των Δυτικών Βαλκανίων.

Διάφοροι αναλυτές θεωρούν ότι οι σχέσεις Αθήνας – Πρίστινας επηρεάζονται, θετικά ή αρνητικά, από την διακύμανση των ελληνοαλβανικών. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στο «Βήμα» ότι για την Αθήνα οι σχέσεις με το Κόσοβο είναι αυτόνομες. Ωστόσο, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, η ύπαρξη κακού κλίματος στα ελληνοαλβανικά δεν βοηθά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες του που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.