Το μυθιστόρημα του Λευτέρη Μπούρου (Αθήνα, 1989), Drifter #1 – Το χέρι του νεκρού ήταν εξαιρετικό και έδειξε τις αφηγηματικές ικανότητες του συγγραφέα, ο οποίος στην ιστορία του ενσωμάτωσε στοιχεία από τα έργα των Ντάσιελ Χάμετ και Ρέιμοντ Τσάντλερ. Το δεύτερο μέρος της σειράς, το Drifter #2 – Καρμανιόλα που ο ίδιος αποκαλεί «pulp noir», παραπέμποντας στο αμερικανικό σκληρό αφήγημα, είναι η συνέχεια με τους ίδιους ήρωες, ωστόσο σε αυτό υπάρχουν επιρροές από τους ευπώλητους σκανδιναβούς συγγραφείς, όπως το προηγούμενο.

Πρωταγωνιστής και αφηγητής είναι πάλι ο Στράτος, ένας νεαρός άεργος και φιλήδονος. Στο πρώτο μέρος δίπλα του στεκόταν η Ξένια, μια μοιραία γυναίκα, το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα, αφού είχε τη δυνατότητα να χειραγωγεί τους άνδρες. Ηταν μεγαλύτερή του, τον γοήτευσε και συνήψαν ερωτική σχέση – αργότερα τον άφησε. Στην ουσία, τον εκμεταλλεύτηκε, τον έμπλεξε άσχημα, αλλά η ίδια κατέληξε στη φυλακή. Τώρα, ο ήρωας, αφού γλίτωσε από τους δολοφόνους που τον κυνηγούσαν, βρίσκεται σ’ ένα μακρινό χωριό κοντά στο Αγρίνιο με άλλο όνομα, αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του σε τροχαίο – τον σκότωσε και τον εγκατέλειψε ο Ηλίας Μακρής. Μια άλλη μοιραία γυναίκα, η Αννα, Ρωσίδα, θύμα τράφικινγκ, τον βοηθάει να αντιμετωπίσει τους διώκτες του και να εκδικηθεί – θέλει κι αυτή εκδίκηση, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Η ιστορία αρχίζει με τη δολοφονία του αστυνόμου Πρίαμου, του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Εκβιαστών της ΓΑΔΑ, από τους μαφιόζους συνεργάτες του. Οι «κακοί», δηλαδή οι εχθροί του Στράτου, είναι ο Μακρής, γιος του πρώην δημάρχου Ζωγράφου, ο επιχειρηματίας Φραγκίσκος Φόκαρης, ο οποίος συν τοις άλλοις εμπορεύεται γυναίκες, και κάποιος «Τούρκος» με σακατεμένο χέρι, εκτελεστικό όργανο μιας συμμορίας κακοποιών. Δίπλα του στέκεται ο Ορέστης, ο αδελφός του, δημοσιογράφος το επάγγελμα, ο οποίος έχει φροντίσει ώστε κάποιοι αστυνομικοί να δημοσιοποιήσουν την είδηση πως πέθανε και να του βγάλουν καινούργια ταυτότητα. Συνεργάτης του ήρωα στο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών του με τους μαφιόζους είναι κάποιος Μιχάλης. Ετσι, αφήνουν το χωριό και πάνε στην Αθήνα, στην περιοχή του Ζωγράφου, για να τους τιμωρήσουν. Θα επιτύχουν στην αποστολή τους ή πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση, μια επιχείρηση αυτοκτονίας;

Το βασικό θέμα του μυθιστορήματος είναι η εκμετάλλευση και εμπορία γυναικών, κάτι που αποφέρει μεγάλα κέρδη στους διακινητές. Στο κεφάλαιο «Η νύχτα των κανιβάλων» ο συγγραφέας μάς μεταφέρει σ’ ένα πολυτελές σπίτι στη Γλυφάδα, όπου μια δεκαεπτάχρονη κοπέλα από τα Βαλκάνια πρόκειται να πουληθεί σαν σκλάβα σε κάποιον που θα πλήρωνε τα περισσότερα για την παρθενιά της. Εκεί γίνεται μια εκδήλωση με μασκαρεμένους άνδρες που τους σερβίρουν γυμνόστηθα κορίτσια – η σκηνή είναι δανεισμένη από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ Μάτια ερμητικά κλειστά –, στην πραγματικότητα είναι μια δημοπρασία: η τιμή εκκίνησης για την δεκαεπτάχρονη είναι 50.000 ευρώ.

Μολονότι το Καρμανιόλα – η λέξη μεταφορικά σημαίνει το επικίνδυνο σημείο για τη ζωή του ατόμου – δεν είναι πολιτικό μυθιστόρημα, ο Λευτέρης Μπούρος κάνει μερικές κοινωνικές επισημάνσεις. Μιλάει για την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, όπου έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, αναφέρει απαξιωτικά τους λερωμένους από συνθήματα τοίχους των κτιρίων, αλλά και την επένδυση στο Ελληνικό με το καζίνο. Ωστόσο, η πρόθεσή του είναι να μιλήσει για τους ανθρώπους της νύχτας, οι οποίοι κυνηγούν το χρήμα και δεν λογαριάζουν ούτε τους νόμους ούτε την ηθική προκειμένου να το αποκτήσουν, συνήθως εκβιάζοντας ή σκοτώνοντας. Επίσης, θέλει να μιλήσει για την εκδίκηση, κάτι που οπλίζει το χέρι ενός ανθρώπου και τον μεταλλάσσει σε φονιά.

Λευτέρης Μπούρος

Drifter #2 – Καρμανιόλα

Εκδόσεις Bell,

2021, σελ. 374,

τιμή 9,90 ευρώ