Ενώ κατά την εμφάνιση της επιδημίας την άνοιξη καταφέραμε να μείνουμε μακριά από τα νούμερα των κρουσμάτων και των θανάτων των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης, το Σεπτέμβριο πήραμε σταθερά την ανιούσα, ώστε σήμερα ξεπεράσαμε τα 1500 κρούσματα.

Οι ειδικοί επιδημιολόγοι φοβούνται πως ακόμη είμαστε μακριά από την κορυφή της επιδημίας. Και όσο ο καιρός θα χαλάει και θα αναγκαζόμαστε να παραμένουμε , λόγω κρύου, σε κλειστούς χώρους, και στενή συναναστροφή, τόσο θα μεγαλώνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων.

Οι πανεπιστημιακοί ειδικοί δίνουν σωστές συμβουλές, για να αποφύγουμε τα πολλά θύματα κι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ό,τι την συμβουλεύουν οι λοιμωξιολόγοι, αλλά τίποτε σχεδόν δεν επιτυγχάνεται, γιατί εμείς έχουμε τις δικές μας αντιλήψεις επί του θέματος, ώστε ειδικοί και κυβέρνηση φαίνεται σαν να μιλούν στον αέρα.

Οι αντιλήψεις των συμπατριωτών μας κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες :

(1). Σε όσους αποδέχονται, δηλαδή, η πλειοψηφία των πολιτών, ότι υπάρχει ο Κορωνοϊός της επιδημίας, ο οποίος μεταπηδά από τον έναν στον άλλο. Αυτό θα πει πως ο ένας μολύνει τον άλλον, κοινώς κολλάει, αν δεν προσέξουμε . Αυτό το περιβάλλον δημιουργείται εκεί, που υπάρχει στενή επαφή. Με άλλα λόγια σε κλειστούς χώρους και σε κοντινή επαφή, ο ένας από τον άλλον.

(2). Όσοι θεωρούν πως η επιδημία είναι παραμύθι που το σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για «να μας μαντρώσει».

(3). Αυτοί που πιστεύουν ότι οι Γερμανοί, «που μας ψεκάζουν», τώρα μας στέλνουν και τον ιό , για να μας έχουν του χεριού τους.

(4). Πολλοί θρήσκοι, που θεωρούν πως, όποιος έχει πίστη στο Θεό, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να κολλήσει το μικρόβιο.

(5). Κάποιοι εκκλησιαστικοί, που πιστεύουν πως οι Θεοσεβούμενοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, γιατί τους προφυλάσσει ο Θεός, ώστε μπορούν να πηγαίνουν στις λειτουργίες της εκκλησίας, να φιλούν τις εικόνες και να κοινωνούν , όπως πάντα, από ένα κουτάλι.

Όμως , πολλοί απ’ αυτούς, που δέχονται την ύπαρξη της επιδημίας και γνωρίζουν τον κίνδυνο της μεταδοτικότητας , λένε στον εαυτό τους «εμένα δεν με πιάνει». Έτσι δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης.

Εδώ θα αναφέρω μια δική μου εμπειρία από την «Ασιατική Γρίπη» : Όταν πήγα να υπηρετήσω τη θητεία μου, μετά από τη βασική και ειδική εκπαίδευση με απέσπασαν τον Οκτώβρη σε μια μονάδα, που είχε θαλάμους με 124 κρεβάτια. Τις πρώτες μέρες τις έβγαλα στη σκοπιά, αλλά την τρίτη το βράδυ με έπιασε χαμηλός πυρετός και ένας πονοκέφαλος. Την άλλη μέρα το πρωί, ενώ εγώ ήμουν εντάξει καμιά τριανταριά άλλοι είχαν τα κακά τους χάλια με πολύ υψηλό πυρετό. Για ένα μήνα όλοι του θαλάμου, αλλά κι οι υπόλοιποι του στρατοπέδου αρρώστησαν με πυρετό που άγγιζε σχεδόν τους 42 βαθμούς. Αποτέλεσμα ήταν ότι εγώ για ένα μήνα ξημεροβραδιαζόμουν στη σκοπιά , γιατί όλοι ήταν τέζα. Κανένας δεν τη γλύτωσε. Όταν υπάρχει επιδημία τίποτε δεν μπορεί να την σταματήσει. Ο συγχρωτισμός κι η στενή επαφή μεταφέρουν το μικρόβιο από τον ένα στον άλλο.

Η αντιμετώπιση

Οι ειδικοί καθηγητές επιδημιολόγοι προτείνουν στην κυβέρνηση κάποια μέτρα προφύλαξης και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Διαφύλαξης των Πολιτών τα ανακοινώνουν στους Έλληνες, για να προφυλαχθούν από την ασθένεια.

• Η πρώτη συμβουλή είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί που φέρνουν τους ανθρώπους τον έναν δίπλα στον άλλον.
• Η δεύτερη είναι πως ο καθένας οφείλει να φοράει «ΜΑΣΚΑ», όπου κι αν βρίσκεται. Ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Η Μάσκα είναι , λένε, απαραίτητη, για να προφυλαχθεί αυτός που τη φοράει και για να προφυλάξει τους τριγύρω του, αν τύχει κι έχει μολυνθεί.
• Η τρίτη είναι, πως πρέπει να μην πλησιάζει ο ένας τον άλλον, κοντύτερα από δυο μέτρα.
• Η τέταρτη, ότι πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι. (Το ερώτημα όμως εδώ είναι, πώς ένας πολίτης που κυκλοφορεί στην πόλη για τις δουλειές του, θα βρίσκει νερό και σαπούνι, για να πλυθεί ;

Βέβαια, υπάρχουν τα αντισηπτικά που αντικαθιστούν το πλύσιμο. Είναι όμως έτσι 😉
Η κυβέρνηση ακολουθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο τις προτάσεις των ειδικών, αλλά δεν πηγαίνει στα άκρα, γιατί πρέπει να διαφυλάξει και το θεσμό της οικονομίας, που τόσο έχει πληγεί, (π.χ. τουριστικά επαγγέλματα) και έχει δημιουργήσει χιλιάδες ανέργους. Σ’ αυτόν τον τομέα η Κυβέρνηση έρχεται ως βοηθός και δίνει τόσο επιδόματα στους θιγόμενους εργαζόμενους, όσο και στηρίγματα στους επιχειρηματίες. Αλλά το κράτος δεν έχει ατελείωτο κορβανά, για να μοιράζει χρήματα «αβέρτα –κουβέρτα».

Κατά τη συμβουλή των ειδικών η επικράτεια έχει χωρισθεί σε πέντε τομείς με διαφορετικά χρώματα. Στην κορυφή βρίσκεται το κατακόκκινο χρώμα, που σημαίνει πως εκεί τα κρούσματα πέρασαν κάθε όριο και πρέπει η περιοχή να μπει σε lockdown, δηλαδή, καραντίνα .
Αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι αμφίβολο το κατά πόσον οι πολίτες θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις της κυβέρνησης ;

Πρώτα- πρώτα οι νέοι, θεωρούν πως η ζωή τους φεύγει μέσα από τα χέρια, γι’ αυτό μαζεύονται τα βράδια στις πλατείες σε μεγάλες μάζες και με ένα μπουκάλι αλκοόλ, προσπαθούν να διασκεδάσουν μέχρι το πρωί.

Επίσης κάποιοι, ελάχιστοι ιεράρχες, προτρέπουν τους πιστούς να πάνε να κοινωνήσουν άφοβα.
Όμως, δε είναι μόνο αυτοί, που «χαλάνε τη σούπα». Όλοι μας στις καθημερινές μας ασχολίες βλέπουμε ένα σωρό άτομα, που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα και κάθονται δίπλα – δίπλα στα καφέ και στις ταβέρνες, ωσάν να μην τρέχει τίποτε.

Το βασικότερο όλων είναι η αντίληψη πως το πολυτιμότερο στη ζωή είναι η ΥΓΕΙΑ και για να την προφυλάξουμε πρέπει να αντιμετωπισθεί η επιδημία με τους ακόλουθους τρόπους :
• Πρώτον, να αντιληφθούμε όλοι μας πως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας και πρέπει να τους διαφυλάξουμε από τον κίνδυνο της επιδημίας.
• Δεύτερον, με το να κάνουμε λίγο υπομονή, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, που θα μας καταστήσει άτρωτους απέναντι στον Ιό, δεν χάνουμε τίποτε από τη ζωή μας. Ιδιαίτερα οι νέοι, που έχουν μπροστά τους πολύ- πολύ χρόνο, για να διασκεδάσουν και να χαρούν τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εμποδίσει τη διάδοση της ασθένειας, ενισχύει πρώτον τα Νοσοκομεία με μονάδες ΜΕΘ, καθώς και ιατρικό προσωπικό και δεύτερον με την τηλεργασία, δηλαδή, εάν κι εφόσον γίνεται , η δουλεία να επιτελείται από το σπίτι.

Όμως η αντιπολίτευση, που γκρινιάζει για τα πάντα, θεωρεί πως το ΕΣΥ είναι ελλιπές κι η διάδοση της ασθένειας, γίνεται μέσα στα ανεπαρκή Μ.Μ.Μ. , λες κι αυτή η λεπτομέρεια ξεφεύγει από την κυβέρνηση, η οποία ποιεί τη νήσσα. Αυτή η άποψη είναι λάθος, γιατί τα λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ δεν τα ψωνίζει κανείς με το καλαθάκι από τα Super Market.

Η δική μας άποψη

• Όσον καιρό οι χιλιάδες πολίτες δεν τηρούν την υποχρέωση να φορούν μάσκα, δεν θα επιτευχθεί τίποτε.
• Το κρύο θα μπάσει τους πολίτες σε κλειστούς χώρους κι εκεί κάποιοι θα γράφουν στα παλιά τους υποδήματα τις υποδείξεις των ειδικών και της κυβέρνησης.
• Η ορθόδοξη εκκλησία, στάθηκε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού. Έτσι και τώρα ο λογικότατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οφείλει να πείσει μέσα στην Ιερά Σύνοδο τους όποιους απείθαρχους Μητροπολίτες να επιβάλουν στους ιερείς να αποφεύγουν να λειτουργούν , όπως ο καθένας θέλει Εδώ χωρίς να θέλουμε κάποια αντιπαράθεση με την Αγία Εκκλησία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε την περίπτωση του Γαλιλαίου, που κινδύνευσε να πάει στην πυρά, επειδή είχε πει, ότι η γη γυρίζει. Η επιστήμη προσπαθεί πάντα να στηρίζεται σε υπαρκτά γεγονότα.

Και τώρα η δική μας πρόταση 

Καλώς προτείνουν κάποια μέτρα οι ειδικοί, καλώς τα μεταβιβάζει η κυβέρνηση στους πολίτες και έχει αναθέσει στην αστυνομία να παρακολουθεί την πράξη και να επιβάλει στους απείθαρχους πρόστιμα, αλλά η πράξη δείχνει να επιβεβαιώνεται το γνωμικό : «στου κωφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα».

Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε όπως η κυβέρνηση αποσπάσει από το στρατό 10 χιλιάδες οπλίτες στην Αστυνομία, οι οποίοι θα συνδράμουν το σώμα, για να επιτηρούν την κατάσταση. Οι στρατιωτικοί θα περιπολούν ανά δυο – τρεις άνδρες και θα παρακολουθούν τους πολίτες , αν τηρούν τους κανόνες προφύλαξης, ώστε να τους συμβουλεύουν άμεσα για την τήρηση των σωστών κανόνων. Εκεί που κάποιοι θα δείχνουν απειθαρχία, θα τηλεφωνούν στο αστυνομικό τμήμα , να στείλει δυο όργανα, για τα περαιτέρω.

Το μέτρο αυτή δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν γιατί στο βαθύ παρελθόν το κράτος , για την τήρηση της τάξης χρησιμοποίησε και πολίτες (ΤΕΑ).