Στη Μoody’s στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, με την προσδοκία ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων οίκων αξιολόγησης και θα περιορισθεί σε υποβάθμιση του outlook και όχι σε προς τα κάτω αναθεώρηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Η Moody’s αξιολογεί τώρα την Ελλάδα στη βαθμίδα Β1 με σταθερή προοπτική. Η Fitch στις 23 Απριλίου προχώρησε σε αιφνίδια υποβάθμιση της προοπτικής σε σταθερή από θετική, διατηρώντας την αξιολόγηση στην κατηγορία ΒΒ. Το παράδειγμά της ακολούθησαν μία ημέρα μετά οι Standard & Poor’s και DBRS, υποβαθμίζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό, διατηρώντας την αξιολόγηση στις βαθμίδες ΒΒ- και BB (low) αντιστοίχως.

Οι οίκοι επικαλέσθηκαν τις προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας, λόγω των μέτρων lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η αξιολόγηση της Moody’s -που σημειωτέον αποτελεί τον πιο αυστηρό μεταξύ των μεγάλων οίκων- ανακοινώνεται στη σκιά των ζοφερών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία θα βρεθεί φέτος αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που εγείρει ενστάσεις στη συνταγματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η απόφαση δεν αφορά το συμπληρωματικό πρόγραμμα, ύψους 750 δισ. ευρώ, που ενεργοποίησε η ΕΚΤ στον απόηχο της πανδημίας και το οποίο συμπεριλαμβάνει και αγορές ελληνικών ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, επηρεάζοντας το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ήδη η ΕΚΤ, έχοντας προβλέψει τις κινήσεις των οίκων, έχει ανακοινώσει ότι αποδέχεται και ομόλογα αξιολόγησης Junk ως ενέχυρα για τη χορήγηση πιστώσεων.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο, η Moody’s θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων οίκων και θα περιορισθεί σε υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό, σε μια κίνηση που αφήνει «παράθυρο» για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την κερδοφορία των τραπεζών.