H αυξητική τάση για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με έρευνα σε 35 διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Οπως και πέρυσι οκτώ στους δέκα (83%) CEOs δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να προχωρήσει η εταιρεία τους σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας. Μάλιστα, όσοι δηλώνουν «σίγουροι» αυξάνονται συγκριτικά με πέρυσι από το 53% στο 60%. Επίσης, πάνω από τους οκτώ στους δέκα (86%) δηλώνουν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, την άποψη ότι «η εικόνα της Ελλάδας θα βελτιωθεί ως επενδυτικός προορισμός τα αμέσως επόμενα χρόνια» υποστηρίζουν πάνω από τους επτά στους δέκα CEOs.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι (καθαρές) εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ (το υψηλότερο ποσό της τελευταίας 10ετίας) σε σχέση με 3,2 δισ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 12,5%. Το 2018 αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων ξένων επενδυτικών ροών στη χώρα μας, μετά την ετήσια αύξηση κατά 28,3% από το 2016 στο 2017 και κατά 118,5% από το 2015 στο 2019, τάση εύλογη, εφόσον η οικονομία βγήκε από μια μακρά ύφεση.

Κατά τη γνώμη των CEOs το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές και το real estate.

Ωστόσο, και παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την οικονομική κρίση, μια σειρά από ενδογενείς παράγοντες παραμένουν ακόμη εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και αξιολογούνται αρνητικά, όπως το διοικητικό περιβάλλον, το φορολογικό πλαίσιο, η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και η περιορισμένη έρευνα και η καινοτομία. Μόνο ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται σε ικανοποιητικό επίπεδο από την πλειονότητα των CEOs.

Η έρευνα έγινε από τη Μetron Analysis σε συνεργασία με την Public Affairs & Networks στο πλαίσιο του δεύτερου InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece.

Στο πλαίσιο πάντα του δεύτερου InvestGR Forum 2019 ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Παγουλάτος παρουσίασε τον δεκάλογο για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα με βάση τις προτάσεις 40 CEOs ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

1) Οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

2) Φορολογικό σύστημα φιλικό προς τις επενδύσεις το οποίο πρέπει να είναι σταθερό σε βάση 10ετίας και μείωση των συντελεστών για παραγωγικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

3) Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών.

4) Επιτάχυνση αδειοδότησης και μείωσης γραφειοκρατίας.

5) Πολιτικές απασχόλησης, προσέλκυσης και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού.

6) Κρατική δομή ενεργού προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Δηλαδή μια κρατική δομή που να επιλύει προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

7) Υποδομές – ενίσχυση κυρίως σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών.

8) Ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας.

9) Ενθάρρυνση δημιουργίας μεγαλύτερων επιχειρηματικών μεγεθών μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

10) Εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ιδρυτής του InvestGR Forum, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, ανέφερε: «Πέρυσι, μπήκαν οι στέρεες βάσεις για την επιτυχή συνέχιση ενός Forum διαλόγου για το κρίσιμο θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Εφέτος, οι προσδοκίες μας επαληθεύτηκαν έτι περαιτέρω. Είναι παραπάνω από σαφές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι δηλώνουν δυναμικό «παρών» για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα εκτός των συνόρων για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».