Ολοταχώς φαίνεται ότι ετοιμάζεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν για το μεγάλο διπλωματικό άνοιγμα της άνοιξης. Μόλις επισκέφθηκε μυστικά και αναπάντεχα το Πεκίνο, για συνομιλίες με τον σύμμαχο πρόεδρο Σι, και φέρεται να του επανέλαβε τα περί αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας εν όψει των συναντήσεων που θα έχει ο Κιμ τον Απρίλιο και τον Μάιο με τους προέδρους της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.
Για τον Κιμ, ένα τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι από μόνο του ένα μεγάλο βραβείο, γιατί θα του δώσει αυτό που λαχταράει περισσότερο: τη διεθνή νομιμοποίηση. Ο «πυρηνικός δικτάτορας» της Ασίας θέλει να αντιμετωπιστεί ως ισότιμος με την παγκόσμια υπερδύναμη, και μια ευκαιρία για φωτογραφίες με τον πιο ισχυρό ηγέτη στον ελεύθερο κόσμο θα συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Αυτό ήταν που θέλησε, μάταια, ο πατέρας και ο παππούς του: να βρεθούν στην ίδια θέση με τη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου.
Για την ηγεσία της απομονωμένης, σταλινικής Β. Κορέας, μια ιστορική συνάντηση με έναν εν ενεργεία αμερικανό πρόεδρο θεωρείται εδώ και δεκαετίες ως το βραβείο στο τέλος μιας επιτυχημένης διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης, όχι ως κίνητρο για να ξεκινήσει η διαδικασία, και ούτε ο πατέρας ούτε ο παππούς του Κιμ έφτασαν ποτέ σε αυτή τη γραμμή τερματισμού.
Η συνέχεια του «πανίσχυρου έθνους»
Δεδομένου ότι ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του στα τέλη του 2011, όταν ήταν μόλις 27 ετών, ο Κιμ αναζητούσε τρόπους να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι είναι ο νόμιμος κληρονόμος της μοναδικής κομμουνιστικής δυναστείας του κόσμου. Την οποία έχει καταστήσει, όπως λέει, ένα «πανίσχυρο έθνος» με όλους αυτούς τους πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα.
Τώρα, μέσα σε λίγους μήνες, οι προπαγανδιστές του Κιμ θα μπορούν να γεμίσουν τα πρωτοσέλιδα με ειδήσεις για μια συνάντηση ανάμεσα σε αυτούς που χωρίς αμφιβολία θα περιγράψουν ως τους δύο ισχυρότερους ηγέτες στον κόσμο.
Πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει για την πραγματοποίηση της ιστορικής συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Κιμ πριν από τα τέλη Μαΐου, αμέσως μετά από μια σύνοδο κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας που θα πραγματοποιηθεί στη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα τέλη Απριλίου.
Οι Βορειοκορεάτες μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία με πολλά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, ξέρουν πολύ περισσότερα για τον Τραμπ από όσα γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τον Κιμ.
Η «Τέχνη του Ντιλ»
Ο Ντένις Ρόντμαν, ο πρώην αστέρας του μπάσκετ που πραγματοποίησε επανειλημμένες επισκέψεις στην Πιονγκγιάνγκ από τότε που ο Κιμ ανέβηκε στην εξουσία, έκανε δώρο ένα αντίγραφο της «Τέχνης του Ντιλ», του βιβλίου του Ντόναλντ Τραμπ για τις διαπραγματευτικές δεξιότητες, στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Η τακτική του Τραμπ, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του 1987, είναι κάπως απλοϊκή: περιλαμβάνει να μη φαίνεσαι πολύ απελπισμένος για μια συμφωνία –«αυτό κάνει τον άλλον να μυρίζει αίμα και στη συνέχεια είσαι νεκρός» –και να χρησιμοποιείς «αληθοφανείς υπερβολές».
Οι πιθανότητες είναι ότι οι Βορειοκορεάτες το έχουν διαβάσει, όπως και το πρόσφατο, εκρηκτικό βιβλίο του Μάικλ Γουλφ για τον χαοτικό Λευκό Οίκο του Τραμπ. Ενα δεύτερο πλεονέκτημα: η διοίκηση του Τραμπ έχει λίγους ανθρώπους με πείρα στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, ενώ οι βετεράνοι στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δεν ασχολούνται σχεδόν με τίποτε άλλο εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προηγούμενες συνομιλίες, οι οποίες έλαβαν χώρα σε μέρη όπως η Μογγολία, η Νορβηγία και η Μαλαισία, έδωσαν στους Βορειοκορεάτες μια ευκαιρία να παρουσιάσουν ιδέες και να δοκιμάσουν την αμερικανική απάντηση σε αυτές.
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών κοντά στη Γενεύη τον περασμένο Σεπτέμβριο (με τη συμμετοχή και πρώην αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες) οι συμμετέχοντες της Βόρειας Κορέας εξέπληξαν τους ομολόγους τους με την εγκυκλοπαιδική τους γνώση σχετικά με τα tweets του Τραμπ και την εξοικείωσή τους με την αμερικανική νομοθετική διαδικασία.
Η σύγκρουση για τις κυρώσεις
Το γεγονός ότι ο Κιμ είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε δύο συνόδους κορυφής –μία τον Απρίλιο με τον πρόεδρο Μουν της Ν. Κορέας και μία τον Μάιο με τον Τραμπ –ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι τεράστιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας είναι αποκαλυπτικό, λένε οι αναλυτές.
Αυτό που θέλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ ξεκάθαρο. Βραχυπρόθεσμα, η ανακούφιση από τις κυρώσεις είναι ένας από τους στόχους του.
Ο Τραμπ προώθησε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» κατά της Βόρειας Κορέας για να την οδηγήσει σε συνομιλίες και οι κυρώσεις αυτές, τόσο οι απευθείας όσο και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να προκαλούν μεγάλη ζημιά. Αλλά η άρση τους αποτελεί μόνο ένα μέρος του τελικού στόχου του Κιμ, που είναι η ασφάλεια του δυναστικού καθεστώτος του.
Ο Κιμ θέλει να απαλλαγεί από τις απειλές των ΗΠΑ και είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες. Και εκεί είναι που τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Ο Τραμπ μιλάει για την αποπυρηνικοποίηση, ενώ η Βόρεια Κορέα για την «ειρήνη και την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου» –μια φράση που χρησιμοποίησε στο παρελθόν, όταν επέμενε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Νότια Κορέα.
Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί ότι τα πυρηνικά της όπλα (τα οποία έχουν καθοριστική σημασία για την επιβίωση του καθεστώτος) δεν βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ο τελικός στόχος είναι η αποπυρηνικοποίηση.
HeliosPlus