Ο Χιου Γκρόσβενορ πρόκειται να γίνει ο νέος δούκας του Γουεστμίνστερ και νεότερος δισεκατομμυριούχος της Βρετανίας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Τζέραλντ Κάβεντις Γκρόσβενορ, σε ηλικία 64 ετών. Καθώς είναι το μόνο αρσενικού γένους μεταξύ των τεσσάρων παιδιών και κληρονόμων του ιδιαίτερα αγαπητού στη Βρετανία δισεκατομμυριούχου και φιλανθρώπου, ο μέχρι πρόσφατα κόμης Γκρόσβενορ πρόκειται να κληρονομήσει όχι μόνο τον τίτλο αλλά και την οικογενειακή περιουσία, αξίας περίπου 9 δισ. στερλινών.
Οι Γκρόσβενορ θεωρούνταν παραδοσιακά –και όχι άδικα –μεγιστάνες των ακινήτων. Η οικογένεια κατέχει περισσότερα από 190 στρέμματα γης στην Μπελγκράβια, μια από τις ακριβότερες και υψηλότερου κύρους περιοχές του Λονδίνου, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς και 120 στρέμματα στην περιοχή Μέιφερ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των Γκρόσβενορ, το οποίο θα περάσει τώρα στα χέρια του ηλικίας μόλις 25 ετών νεαρού κληρονόμου, περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 κτίρια, μεταξύ των οποίων πολυτελή ξενοδοχεία, καταστήματα, σπίτια, γραφεία, καθώς και ολόκληρους δρόμους και πλατείες της βρετανικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, οι Γκρόσβενορ –που όπως είναι φυσικό διατηρούν στενούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας –έχουν υπό την ιδιοκτησία τους ακίνητα στο Κέιμπριτζ και στο Λίβερπουλ, χιλιάδες στρέμματα γης στη Σκωτία, στην Ισπανία, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σανγκάη, στη Στοκχόλμη, στο Βανκούβερ, στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο.
Τα νούμερα είναι πέρα από εντυπωσιακά: τα περιουσιακά στοιχεία της αριστοκρατικής οικογένειας στη Βρετανία φτάνουν σε αξία τα 3,8 δισ. στερλίνες, στην Αμερική τα 982 εκατ. στερλίνες, στην Ασία και στον Ειρηνικό Ωκεανό τα 601 εκατ. στερλίνες, ενώ οι έμμεσες επενδύσεις της αγγίζουν τα 1,3 δισ. στερλίνες.
Τώρα, ο Χιου Γκρόσβενορ, που μέχρι σήμερα εργαζόταν για μια εταιρεία βιοκαυσίμων, καλείται να διοικήσει αυτή την αυτοκρατορία, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1677. Ως τώρα ο νέος δούκας του Γουεστμίνστερ ζούσε μια ζωή σε σχετική αφάνεια για κάποιον από μια τόσο επιφανή οικογένεια –με εξαίρεση ίσως ένα αξέχαστο πάρτι για τα 21α γενέθλιά του που φημολογείται ότι κόστισε κάμποσα εκατομμύρια, γράφει η «Telegraph».
Παρότι ο νεαρός Γκρόσβενορ γεννήθηκε μέσα σε τεράστιο πλούτο και μεγάλωσε στην έκτασης περίπου δέκα στρεμμάτων κατοικία της οικογένειας, «οι γονείς του προσπάθησαν να έχει τόσο ο ίδιος όσο και οι τρεις αδελφές του μια όσο το δυνατόν κανονική παιδική ηλικία» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, ο πρόσφατα αποθανών πατέρας του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και επίμονος στο να καταφέρει ο γιος του να σταθεί ανεξάρτητος στα πόδια του. Μιλώντας για τον Χιου σε συνέντευξή του το 1993 ο δούκας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκε με το μεγαλύτερο ασημένιο κουτάλι που μπορεί να έχει κανείς, αλλά δεν μπορεί να περάσει μια ζωή πιπιλώντας το».
Η οικογένεια Γκρόσβενορ αρνήθηκε να στείλει τα τέσσερα παιδιά της σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπου φοιτούν οι γόνοι της αφρόκρεμας της βρετανικής αριστοκρατίας, και έτσι τόσο ο Χιου όσο και οι αδερφές του παρακολούθησαν δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ο νεαρός κληρονόμος φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και έπειτα στην Οξφόρδη. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Γκρόσβενορ προτού ακολουθήσει τη δική του επαγγελματική πορεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ