Το θρίλερ με τους «8» ταράζει το Μαξίμου

Σε καυτή πατάτα την οποία δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να γνωρίζει πού και πώς θα πετάξει εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση των οκτώ Τούρκων που την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Σε καυτή πατάτα την οποία δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να γνωρίζει πού και πώς θα πετάξει εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση των οκτώ Τούρκων που την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε πως δεν απορρίπτει το άμεσο αίτημα του Ερντογάν για έκδοση των οκτώ στην Τουρκία, φοβούμενο προφανώς την ανάφλεξη μιας εστίας έντασης με το καθεστώς της Αγκυρας –είτε στο Προσφυγικό είτε σε οποιοδήποτε πεδίο αφορά τις διμερείς σχέσεις. Κατά την επίσημη κυβερνητική θέση δε, «η Τουρκία έχει ερείσματα όταν ζητεί την έκδοση και το αίτημά της είναι αντιληπτό»…
Παρά ταύτα, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη γειτονική χώρα, με την εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τις αποστάσεις που φαίνεται να τηρεί η Ευρώπη από τις πρακτικές Ερντογάν, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά σε ένα πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ, με αδιόρατη έκβαση και πιθανές περιπλοκές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.
Διαφωνίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ


Ο αντίλογος που ήδη εκδηλώνεται παρασκηνιακώς από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πιο φανερά από στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, προξενεί μεγάλο προβληματισμό.
Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που η κεντρική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι εν τέλει να προχωρήσει στην έκδοση ο ηθικός –κατ’ αρχάς –και πολιτικός κλονισμός του κ. Τσίπρα θα είναι μεγάλος, σε βαθμό που κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα μπορέσει να τον αντέξει το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένης και της συνολικής προϊούσας φθοράς που υφίσταται η κυβέρνηση, έχοντας απομακρυνθεί οριστικά από θεμελιώδεις θέσεις της Αριστεράς.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο γρίφος στον οποίο καλείται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι: θα προτιμήσει να διασφαλίσει το κύρος της χώρας και να διακινδυνεύσει μια κρίση με το καθεστώς Ερντογάν (το οποίο διά του πρεσβευτή του στην Αθήνα Κερίμ Ουράς έχει ήδη «προειδοποιήσει» δημοσίως για κάτι τέτοιο) ή θα παίξει κορόνα γράμματα τις εσωκομματικές και εσωτερικές γενικότερα αντιδράσεις, που κατά κάποιους θα μπορούσαν να απειλήσουν και την ίδια την κυβερνητική συνοχή;
Πάντως κύκλοι που έχουν γνώση των συσχετισμών στο εσωτερικό και διεθνώς διασυνδέουν άμεσα την υπόθεση με τις διαθέσεις του νέου καθεστώτος Ερντογάν και εκτιμούν ότι η έκδοση ή μη των οκτώ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη «θερμοκρασία» στο Αιγαίο και στη Θράκη τις επόμενες εβδομάδες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η παρουσία του Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει μια περίοδο μάλλον ήπια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τακτική «βλέποντας και κάνοντας»


Απάντηση αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση ως προς το δέον γενέσθαι δεν υπάρχει. Στην καλύτερη δε περίπτωση φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την πάγια τακτική της. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να «διαβάσει» τις διαθέσεις των εμπλεκομένων και να μεταθέσει την όποια απόφαση στο μέλλον, κρυπτόμενη πίσω από τις διαδικασίες.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η υπόθεση δεν είχε φθάσει προς εξέταση στην Υπηρεσία Ασύλου ως και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς είχε προηγηθεί η δίκη των οκτώ για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Το ερώτημα που φαίνεται πως αρχίζει, με τη γνωστή καθυστέρηση, να απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου και τους συναρμοδίους για την υπόθεση είναι «τι εναλλακτικές υπάρχουν και πώς μπορούμε να κινηθούμε».
Κατά την άποψη έμπειρων πολιτικών στελεχών περί των εξωτερικών υποθέσεων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποτολμήσει την έκδοση των οκτώ. Και αυτό γιατί οι συνθήκες που καλλιεργούνται στην Τουρκία δεν δικαιολογούν καμία βεβαιότητα για τον σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη και για τη ζωή την ίδια των οκτώ.
Επιπλέον δε, εκφράζεται και η νομικά τεκμηριωμένη άποψη ότι οι αιτούντες δικαιούνται βασίμως την παροχή ασύλου, βάσει των διεθνών συνθηκών και του ισχύοντος δικαίου.

Αμηχανία, ενστάσεις και προειδοποιήσεις
Η καθυστέρηση στη διεθνοποίηση του προβλήματος

Ενδεικτικές των ενστάσεων –και κατά πολλούς προειδοποιήσεις –που καταγράφονται στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι απόψεις τις οποίες διατύπωσε τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014 Δ. Χριστόπουλος. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε: «Μου προκαλεί ενόχληση μια Αριστερά η οποία, από την αφελή ευκολία με την οποία υπερασπιζόταν τον καθένα που ερχόταν από την Τουρκία, τώρα με κυνισμό τείνει να υποτάσσει στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αρχές στις διπλωματικές σκοπιμότητες». Και σε σύμπνοια με άλλους συνομιλητές του κ. Τσίπρα κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσει το κύρος της Ελλάδας και τη νομιμότητα και να συνεννοηθεί κατ’ αρχάς και σε κάθε περίπτωση με την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να ενεργήσει και για τις επιδιώξεις που θα πρέπει να προτάξει.
Βασική μεταξύ αυτών ήταν η επισήμανση που του έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ως προς το εξής: η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να κινηθεί στην κατεύθυνση της μη έκδοσης υπό την ομπρέλα κάθε δυνατού διεθνούς οργανισμού και συμμαχίας. Με βάση αυτά, ο κ. Τσίπρας άκουσε την άποψη ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει εν προκειμένω να ενεργήσει μόνη της και να πέσει στην παγίδα της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει το ζήτημα ως άλλη μία παράμετρο που επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό πάντως, κάποιοι σημειώνουν πως ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς ευκαιρία για διεθνοποίηση του ζητήματος υπήρχε ήδη από την πρώτη στιγμή, και πιο συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την προηγούμενη Δευτέρα, δηλαδή λίγες ώρες αφότου είχε εκδηλωθεί και αποτύχει το πραξικόπημα και οι τούρκοι στρατιωτικοί είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Στο ίδιο πνεύμα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου, αντέδρασε τουλάχιστον αμήχανα μετά την επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν, όπου φάνηκε πως ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε στην ουσία τους όρους συζήτησης που διαμόρφωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.