PwC: Δέκα τεχνολογικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει υποστεί ορισμένες δραματικές αλλαγές που οφείλονται στην τεχνολογία.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει υποστεί ορισμένες δραματικές αλλαγές που οφείλονται στην τεχνολογία. Ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου FinTech αναπτύσσονται σε ήδη εδραιωμένες αγορές, πολλά στελέχη καταφεύγουν στα τμήματα πληροφορικής τους για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να προωθήσουν την καινοτομία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να μειώσουν τα κόστη και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα παλιά συστήματα.
Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει η νέα έκθεση της PwC «Financial Services Technology 2020 and Beyond: Embracing disruption» η οποία αποτυπώνει τις συνέπειες δέκα τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο αλλά και σε όσους πρέπει να τις παρακολουθήσουν και να τις αντιμετωπίσουν.
Ο κ. Julien Courbe, επικεφαλής των υπηρεσιών τεχνολογίας του χρηματοοικονομικού κλάδου στο παγκόσμιο δίκτυο της PwC, σχολιάζει «Όσοι βρίσκονται στην καρδιά των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να προσαρμοστούν σε αυτήν την πρωτοφανή αλλαγή. Η τεχνολογία cloud είναι ήδη αρκετά ασφαλής και αξιόπιστη για να ανταγωνιστεί τις λύσεις που βασίζονται σε τοπικές υποδομές. Σε λίγο καιρό, το Blockchain ενδέχεται να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στη μελλοντική τραπεζική με εκείνον που είχε το διαδίκτυο στα φυσικά καταστήματα. Έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν θα αργήσουμε πολύ να δούμε τα επιχειρησιακά κέντρα των τραπεζών να διαθέτουν ρομπότ τα οποία θα αντικαταστήσουν τους ταμίες στις χειρωνακτικές εργασίες».
Οι Επικεφαλής Πληροφοριών (CIO) και άλλα στελέχη πρέπει να είναι σε θέση να καινοτομήσουν έγκαιρα όταν οι τεχνολογίες, οι ανταγωνιστές και οι αγορές αλλάζουν και πρέπει να διαθέτουν και τους απαραίτητους πόρους και τις δεξιότητες για να μπορούν να το πραγματοποιήσουν. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας το να μπορούν να αναγνωρίσουν τις επικείμενες απειλές και τις μελλοντικές ευκαιρίες που θα επηρεάσουν το λειτουργικό τους μοντέλο, την προσέγγιση που υιοθετούν στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ικανότητά τους να καινοτομούν και να υλοποιούν.

Δέκα τάσεις που έχουν οδηγό την τεχνολογία, έξι προτεραιότητες
Μέσα από αυτό το πρίσμα, η έκθεση της PwC παρουσιάζει τις δέκα σημαντικότερες δυνάμεις που με αφετηρία την τεχνολογία θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τον ανταγωνισμό στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έως το 2020 και έξι προτεραιότητες από τις οποίες μπορούν να ωφεληθούν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Δέκα τεχνολογικές τάσεις που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο:
1. Ο κλάδος FinTech θα είναι η βάση για το νέο επιχειρηματικό μοντέλο
2. Η συνεργατική οικονομία θα διεισδύσει σε όλους τους τομείς του χρηματοοικονομικού συστήματος
3. To Blockchain θα αλλάξει τον ρου των πραγμάτων
4. Η ψηφιακή τεχνολογία γίνεται η νέα πραγματικότητα
5. Η συλλογή και ανάλυση πληροφοριών για τους πελάτες (Customer intelligence – CI) θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης εσόδων και κερδοφορίας
6. Οι εξελίξεις στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα επαναπατρισμού των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο
7. Το δημόσιο cloud θα αποτελέσει το κυρίαρχο μοντέλο υποδομής
8. Η ασφάλεια του διαδικτύου θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα
9. Η Ασία θα αναδυθεί ως σημαντικό κέντρο καινοτομίας με βάση την τεχνολογία
10. Οι ρυθμιστικές αρχές θα στραφούν κι εκείνες προς την τεχνολογία
Έξι προτεραιότητες για το 2020:
1. Ανανεώστε το πληροφοριακό λειτουργικό σας μοντέλο για να προετοιμαστείτε για τη νέα πραγματικότητα
2. Μειώστε τα κόστη απλοποιώντας τα παλιά συστήματα, εξελίσσοντας τα Λογισμικά ως
Υπηρεσίες (SaaS) πέρα από το cloud και υιοθετώντας τη ρομποτική/τεχνητή νοημοσύνη
3. Δημιουργείστε τις τεχνολογικές δεξιότητες που απαιτούνται για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σε σχέση με τις ανάγκες των πελατών σας
4. Προετοιμάστε την αρχιτεκτονική του οργανισμού σας για να μπορεί να συνδεθεί σε οτιδήποτε, οπουδήποτε
5. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι η πρώτη προτεραιότητα
6. Εξασφαλίστε την πρόσβαση στα απαραίτητα ταλέντα και τις δεξιότητες που παράγουν αποτέλεσμα και κερδίζουν
Ο κ. Julien Courbe προσθέτει ότι «Οι προμηθευτές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ίσως αισθάνονται ότι το έχουν ξαναδεί το έργο. Οι προτεραιότητες που παραθέτουμε -όπως η ανανέωση του πληροφοριακού λειτουργικού μοντέλου και η μείωση του κόστους απλοποιώντας τα παλιά συστήματα- είναι ωφέλιμα σε κάθε εποχή. Όμως, το πώς θα το πετύχουν αυτό, και το γιατί, είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με ό,τι πίστευαν έως τώρα. Αυτό που δούλεψε στο μοντέλο client server δεν θα μπορέσει να δουλέψει στο περιβάλλον του cloud. Ο τρόπος διασφάλισης των συναλλαγών εξ αποστάσεως με τη χρήση των στοιχείων της κάρτας (card-not-present) δεν θα είναι αποτελεσματικός στο Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things). Ελπίζουμε η συμβολή μας να είναι χρήσιμη, καθώς τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα πρέπει να αρχίσουν γρήγορα να σκέφτονται την ανανέωση των στρατηγικών τους για το 2020 και μετά».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk