Η Ισλανδία είναι μια νησιωτική χώρα στον Βόρειο Ατλαντικό. Είναι η μικρότερη χώρα που συμμετέχει σε διοργάνωση του Euro, καθώς ο πληθυσμός της είναι 332.529 κάτοικοι. Γνωστή για τη γεωλογική της δραστηριότητα, τον μεγάλο αριθμό ηφαιστείων, τα γκέιζερ (θερμοπίδακες), ενώ η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην αλιεία.
Οι Ισλανδοί αγαπούν το ποδόσφαιρο, το οποίο μαζί με το χάντμπολ είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα. Τώρα, ήρθε η ώρα να το λατρέψουν.
Πρώτα ήταν η συμμετοχή της Εθνικής Ελπίδων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2011. Το περασμένο φθινόπωρο η χώρα γιόρτασε την πρόκρισή της –για πρώτη φορά –στην τελική φάση του Euro 2016, στα γήπεδα της Γαλλίας.
Το μαγικό ταξίδι του Αρον Γκούναρσον και της παρέας του είχε αρχίσει… Σεντ Ετιέν, Μασσαλία, Παρίσι, Νίκαια και τώρα, απόψε, ξανά Παρίσι και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο, το «Σταντ ντε Φρανς», για τον μεγάλο προημιτελικό με τη Γαλλία. Σε αυτό το γήπεδο, η Ισλανδία νίκησε 2-1 την Αυστρία και προκρίθηκε στις 16 της διοργάνωσης…
Το 1946 η Ισλανδία έστειλε μια ομάδα να δώσει πέντε φιλικά ματς στο Λονδίνο, όλα εναντίον ερασιτεχνικών ομάδων. Νίκησαν μόλις σε ένα, την ομάδα του Ολφορντ. «Τότε, ήμασταν πολύ πίσω από την Αγγλία» είπε ο Σίγκμουντουρ Στέιναρσον, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για την ιστορία του ποδοσφαίρου στη χώρα του και θυμήθηκε ένα άλλο παιχνίδι με τη Δανία, τον Αύγουστο του 1967. Οι Ισλανδοί έχασαν 14-2. «Τώρα, είμαστε εμείς που έχουμε καλύτερες αναμνήσεις. Νικήσαμε την Αγγλία και συνεχίζουμε στο Euro, ενώ η Δανία δεν συμμετέχει», πρόσθεσε.
Τα τραγούδια των Ισλανδών μοιάζουν να τρομοκρατούν τους υπόλοιπους θεατές. Ο ρυθμός μοιάζει με τον αντίστοιχο των Νεοζηλανδών στο ράγκμπι, το haka. Ο Χάλντορ Εϊναρσον είναι μία από τις πιο γνωστές φιγούρες στο ισλανδικό ποδόσφαιρο και αυτή τη στιγμή η εταιρεία του παράγει και πουλάει φανέλες της Εθνικής Ισλανδίας. «Υπάρχει μια καταπληκτική σχέση μεταξύ των παικτών και των οπαδών που είναι στη Γαλλία. Πριν από μερικά χρόνια, κανείς δεν τραγουδούσε σε ένα παιχνίδι» λέει ο Εϊναρσον, ο οποίος αγωνίστηκε στο παρελθόν στη Βαλούρ, μία από τις ομάδες του Ρέικιαβικ.
Ο αρχηγός, Αρον Γκούναρσον, είναι 27 χρόνων και εδώ και μία δεκαετία ζει μακριά από την πατρίδα του. Το 2006 μετακόμισε στην Ολλανδία, στην Αλκμααρ, και μετά από δύο χρόνια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία για να αγωνιστεί στην Κόβεντρι. Από το 2011 φοράει τη φανέλα της ουαλικής Κάρντιφ.
Δεν είναι ο μοναδικός παίκτης που ζει μακριά από την οικογένειά του, καθώς κανείς από τους 23 που είναι στη Γαλλία δεν αγωνίζεται αυτή την περίοδο σε ισλανδικούς συλλόγους. Το αστέρι της ομάδας, ο Γκίλφι Σίνγκουρτσον, είναι στη χλιδάτη Πρέμιερ Λιγκ και τη Σουόνσι. Ο τερματοφύλακας, Χάνες Χάλντορσον, έπαιξε τους τελευταίους έξι μήνες στη Νορβηγία και την Μπόντο Γκλιμτ, ενώ στη Δανία αγωνίζονται οι Ελμαρ Μπιάναρσον και Αρι Σκίλασον.
Στη σουηδική Μάλμε αγωνίστηκαν στην τελευταία περίοδο ο Εϊντουρ Γκούντγιονσεν και ο μέσος Κάρι Αρνοσον.
Και η λίστα των ξενιτεμένων συνεχίζεται… Στη Ρωσία και την Κράσνονταρ έχει βρει καταφύγιο ο Ράγκναρ Σίγκουρντσον, στη Βασιλεία ο Μπίκιρ Μπιάρναρσον, στην Ουντινέζε ο Εμιλ Χάλφρενσον, στην αγγλική Τσάρλτον ο Γιόχαν Γκούντμουνσον. Να μην ξεχάσουμε και τον επιθετικό Αλφρεντ Φινμπόγκασον, ο οποίος έπειτα από ένα μικρό πέρασμα από τον Ολυμπιακό αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα με την Αουγκσμπουργκ.
Ο ισλανδός ποδοσφαιριστής που μπορεί να αισθάνεται… σαν στο σπίτι του, στη Γαλλία, είναι ο Κολμπέιν Σίγκθορσον, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2015 αγωνίζεται στη Ναντ, με την οποία υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο.
Ο έμπειρος σουηδός τεχνικός Λαρς Λάγκερμπακ είναι στην Ισλανδία από τον Οκτώβριο του 2011. Είναι ο προπονητής που μετέχει για τέταρτη φορά σε τελική φάση Euro, ενώ παραλίγο να βρεθεί και στην τελική φάση του Μουντιάλ στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η Ισλανδία αποκλείστηκε στα πλέι οφ!
Μόλις ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ομάδας στη Γαλλία, ο Λάγκερμπακ θα παραδώσει την ομάδα στον Χέιμιρ Χάλγκριμσον, ο οποίος είναι κοντά του τα τελευταία χρόνια. Ο Χάλγκριμσον δεν είναι επαγγελματίας προπονητής, αλλά οδοντίατρος, όμως, όπως φαίνεται, θα εγκαταλείψει τη δουλειά του για να αφοσιωθεί στην εθνική ομάδα. Είναι ο πρώτος ισλανδός προπονητής που έχει αποκτήσει το UEFA Pro (ανώτατο δίπλωμα) και, όπως λέει, η μητέρα του ήταν αντίθετη με την ενασχόλησή του ως προπονητή: «Στην Ισλανδία αυτή η δουλειά δεν έχει χρήματα» του έλεγε.
Κι όμως, υπήρξαν και υποτιμητικά σχόλια για αυτή την Ισλανδία! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, μετά το 1-1 της πρεμιέρας στο Σεντ Ετιέν, μίλησε απαξιωτικά για τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε, λέγοντας χαρακτηριστικά «πανηγύριζαν στο τέλος σαν να είχαν πάρει το τρόπαιο. Οταν δεν προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο και είναι μόνο άμυνα, αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου κακή νοοτροπία και δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα»! Η πορεία της Ισλανδίας διέψευσε βέβαια τον Ρονάλντο, αλλά την Πορτογαλία φαίνεται πως σώζει το λαμπρό άστρο του Φερνάντο Σάντος. Οι Πορτογάλοι, χωρίς να έχουν πετύχει νίκη σε 90λεπτο (τρεις ισοπαλίες στη φάση των ομίλων, παράταση με Κροατία, πέναλτι με Πολωνία), έχουν προκριθεί στην ημιτελική φάση!

ΓΑΛΛΙΑ
Τι λένε οι Γάλλοι για τους Ισλανδούς: «Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Αγγλοι τούς υποτίμησαν, αλλά αυτό αδικεί την Ισλανδία. Εχουν εξαιρετικούς παίκτες και ας μην ξεχνάμε ότι άφησαν εκτός τελικής φάσης την Ολλανδία. Εχω αντιμετωπίσει τον Γκίλφι Σίγκουρντσον όταν αγωνιζόταν στην Τότεναμ. Είναι ομάδα που ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο. Η Ισλανδία έχει προειδοποιήσει ότι είναι επικίνδυνη. Πρέπει να έχουμε αυτοσυγκέντρωση, ώστε να μην πέσουμε κι εμείς στην παγίδα» επεσήμανε ο αμυντικός της Γαλλίας, Πατρίς Εβρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ