Αύξηση 30% κατέγραψε το ξενοδοχειακό δυναμικό των Ιονίων Νησιών τη 15ετία 2000‐2015, πραγματοποιώντας αντίστοιχα στροφή προς ποιοτικότερες και πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα «Τουριστικά χαρακτηριστικά των Ιονίων Νήσων», όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στην Κέρκυρα, από το 2000 έως το 2015 τα ξενοδοχεία των τριών ανώτερων κατηγοριών αυξήθηκαν κατά περίπου 53% και τα ξενοδοχεία των δύο χαμηλότερων κατηγοριών κατά 19%. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων πέντε αστέρων μειώθηκε από 223 δωμάτια το 2000 σε 156 δωμάτια το 2015, ενώ των τετράστερων ξενοδοχείων μειώθηκε από 114 δωμάτια το 2000 σε 99 δωμάτια το 2015.

Οι συνολικές αφίξεις στα ξενοδοχεία κατέγραψαν σημαντική αύξηση από το 2000 ως το 2014, αρκετά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, χάρη στις πολύ μεγάλες αυξήσεις που κατέγραψαν οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών (+61%), καθώς την ίδια περίοδο σημειώθηκε μείωση των αντίστοιχων αφίξεων των ημεδαπών (‐20%). Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στις διανυκτερεύσεις ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών στα ξενοδοχεία της περιφέρειας.
Ωστόσο, η εποχικότητα αφίξεων στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2014 είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας κατά 46,4%, βάσει του δείκτη HHI, και κατά 38,5% βάσει του δείκτη Gini. Αντίστοιχα, η εποχικότητα διανυκτερεύσεων το 2014 είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας κατά 31,3%, βάσει του δείκτη HHI, και κατά 25,2% βάσει του δείκτη Gini. Ενώ η εποχικότητα δαπανών την ίδια χρονιά είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας κατά 31,9%, βάσει του δείκτη HHI, και κατά 23,9% βάσει του δείκτη Gini.
Στην εκδήλωση του ΞΕΕ, με συνδιοργανωτή την Ενωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, συμμετείχαν 170 περίπου ξενοδόχοι, έγινε ενημέρωση για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης, αναφέρθηκε στις προοπτικές και στα προβλήματα του κλάδου, που επιδεινώνονται με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις επί της διαμονής, οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά του. Ο ίδιος τόνισε ότι η αρρύθμιστη αγορά των κατοικιών που διατίθενται προς μίσθωση σε τουρίστες, αποκτά μέρα με τη μέρα εκρηκτικές διαστάσεις, υποχρεώνοντας τον κλάδο των καταλυμάτων σε ανασύνταξη, συσπείρωση και περιφρούρηση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αναφερόμενος στα στοιχεία της μελέτης του ΙΤΕΠ για τα Ιόνια νησιά, επισήμανε ότι αναδεικνύει σταθερά ενθαρρυντική εικόνα για τον τουρισμό της Περιφέρειας και υπογράμμισε ότι η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων ενώνει το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων υπό ενιαίο σύστημα κατάταξης με δικλείδες ποιοτικής διασφάλισης. Σημείωσε επίσης ότι θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του θεσμού του «Ελληνικού Πρωινού», που στηρίζει και ταυτόχρονα ενώνει την τοπική οικονομία σε προσφορά ποιοτικών τοπικών προϊόντων στο πρωινό των τουριστικών καταλυμάτων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Παναγιώτης Μπράμος επισήμανε το μέγιστο πρόβλημα του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, καθώς και μια σειρά από προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως οι υπέρογκες αμοιβές για συγγενικά δικαιώματα, ο μη καθορισμός του αντιτίμου για την χρήση αιγιαλού και παραλίας για τις όμορες στον αιγιαλό ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η αδυναμία ανταπόκρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικά της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και δικτύων.