Ομπάμα: Η Ελλάδα θα εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό της ελληνικής εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου που παρατέθηκε στο Λευκό Οίκο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό της ελληνικής εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου που παρατέθηκε στο Λευκό Οίκο.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και έκανε παραλληλισμό των αγώνων για την ανεξαρτησία τους. Ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα σε όλη της την πορεία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και παρατήρησε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δυο χώρες είναι φιλικοί και οικογενειακοί.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν στη δεξίωση ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος. Η δεξίωση παρετέθη στον Λευκό Οίκο από τον αμερικανό πρόεδρο προς τιμήν της ελληνοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για 30ή συνεχή χρονιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Στην εισαγωγική του δήλωση, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη φιλία που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και σημείωσε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας.

  Το ελληνικό πρόγραμμα

  Ο υφυπουργός Α. Χαρίτσης είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, όπου επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο και να δοθεί μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

  Σε δήλωση του, μετά την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο η πρώτη αξιολόγηση «κάτι το οποίο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές».

  Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του και συμφώνησε ότι πρέπει όλες οι πλευρές, να δουλέψουν τώρα προς την κατεύθυνση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού στο Προσφυγικό ζήτημα, την αλληλεγγύη που έχουμε δείξει στους πρόσφυγες, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό ζήτημα».

  Ο κ. Χαρίτσης συμπλήρωσε πως είχε την ευκαιρία να επισημάνει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό, στόχος είναι η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου και η απορρόφηση των πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα, έτσι ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

  «Είναι και από την άποψη αυτή, επομένως, κρίσιμο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τις θέσεις αυτές και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει και προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

  Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
  Κόσμος
  ΒΗΜΑτοδότης
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk