Σκουρλέτης: Μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό από Σεπτέμβριο

Τη διαβεβαίωση ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία θα καταργηθεί, και μάλιστα με την κατάθεση τροπολογίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Σκουρλέτης: Μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό από Σεπτέμβριο

«Είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συγκυρία και την ιστορία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη παρουσίασαν, στο υπουργείο Εργασίας, τα μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτό σημαίνει ότι θα έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές που δεν νοιάζονται για το εάν η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά για το πώς δεν θα επεκταθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος τη ότι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, προανήγγειλε μεγάλη μεταρρύθμιση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τη εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα περιλαμβάνουν νέες αναδιανεμητικές προτάσεις και νέους πόρους. «Αφήστε μας ν’ αγιάσουμε και θα δείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία, που θα έχουν αρμοδιότητα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εξήγγειλε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 13 νέα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία θα ενταθούν, θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους που εμφανίζουν αυξημένη παραβατικότητα, θα είναι επαναλαμβανόμενοι και θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2015 136 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 100 εκατ. από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155 χιλιάδες οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει συνολικά οφειλές 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, διαβεβαίωσε ότι η κατάργησή της θα γίνει με τροπολογία, που θα κατατεθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή

Στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία απέδωσε ο ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων, τα τελευταία χρόνια, που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο κ. Καψάλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.
Ανέφερε, τέλος, ότι εντός του 2015 έχουν αναφερθεί 19 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, και ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων και των συνδικάτων στο έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Στρατούλης: Θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Τη διαβεβαίωση ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία θα καταργηθεί, και μάλιστα με την κατάθεση τροπολογίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Η αναφορά του υπουργού στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, έγινε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη για την ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, και είπε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155.000 άνθρωποι. Έχουν ρυθμίσει ειδικότερα, οφειλές συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, νωρίτερα την ίδια μέρα, τόσο ο γγ του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, έκαναν λόγο για αναστολή και όχι για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία για τις επικουρικές συντάξεις.

Αναφέρθηκαν δε σε αναστολή ισχύος της ρήτρας ως μίας εναλλακτικής οδού που θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να βρει κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και οι νόμοι για τις κύριες συντάξεις αφορούν σε αναστολή επ’ αόριστον και όχι σε κατάργηση», είπε ο Γ. Ρωμανιάς. Ο Αλ. Μητρόπουλος από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως η διατύπωση του νόμου που θέλει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις συντάξεις, αναφέρεται σε αναστολή, χωρίς να αναφέρει πουθενά τη λέξη κατάργηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version