Σε εκτενές κτιριακό συγκρότημα που είχε χτιστεί επί Σαντάμ Χουσεΐν στο Τικρίτ, τη γενέτειρά του, έχουν συγκεντρωθεί οι δυνάμεις των τζιχαντιστών στην πόλη κατά την επιχείρηση του ιρακινού στρατού και ομάδων της σιιτικής πολιτοφυλακής για την ανακατάληψή της.

Η Βαγδάτη ζητά αεροπορικές ενισχύσεις για να ανακαταλάβει το Τικρίτ «από οποιονδήποτε μπορεί να μας στηρίξει απέναντι στην ISIS».

Στις συγκρούσεις έχει επίσης σχεδόν ισοπεδωθεί ο τάφος του πρώην ιρακινού ηγέτη.

Οι τελευταίες αναφορές από την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης θέλουν στρατό και πολιτοφυλακή να ελέγχουν το βόρειο τμήμα της πόλης και προάστια στο νότιο και το ανατολικό τμήμα. Οι μαχητές της ISIS έχουν καταφύγει σε ένα εκτενές σύμπλεγμα στο κέντρο που είχε χτιστεί ως «συγκρότημα παλατιών» επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν.

Την προέλαση στρατού και πολιτοφυλακής έχουν καθυστερήσει τις τελευταίες ημέρες αυτοσχέδιες βόμβες και νάρκες.

Η ίδια η Βαγδάτη απευθύνει έκκληση για αεροπορικά πλήγματα: «Χρειαζόμαστε αεροπορική υποστήριξη από όποια δύναμη μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας εναντίον της ISIS» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ιμπραΐμ αλ Ιλαμί.

Δεν κατονομάσε συγκεκριμένα από πού ζητά τη βοήθεια -δηλαδή τον ξένο συνασπισμό δυνάμεων, υπό τις ΗΠΑ, που επιχειρούν εναντίον των τζιχαντιστών αλλά δεν έχουν συμμετάσχει στην επιχείρηση για το Τικρίτ, ή το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τις σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής.