Επιστροφή 103 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο και τους δήμους επιχειρείται στην υπόθεση της Energa –Hellas Power, ανατρέποντας την πορεία της δίκης, η οποία έχει προσδιοριστεί να αρχίσει αύριο Παρασκευή 16 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναβολή της δίκης, έχοντας προηγουμένως υποβάλει δυο δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών, περί της επιστροφής των χρημάτων, προκειμένου να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο.
Οι δηλώσεις αυτές φέρουν την υπογραφή των σημερινών νόμιμων εκπροσώπων (που δεν είναι κατηγορούμενοι) των εμπλεκομένων εταιρειών, αποσαφηνίζοντας ότι συναινούν στην οριστική απόδοση όλων των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και των δήμων.
Οι εν λόγω αξιώσεις από πλευράς του Δημοσίου αφορούν το χαράτσι και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προς το τελωνείο, ενώ από πλευράς δήμων σχετίζονται με δημοτικά τέλη.
Συνήγοροι, μιλώντας προς «Το Βήμα», τονίζουν την αναγκαιότητα αναβολής της δίκης, εν αναμονή του βουλεύματος που θα διατάσσει, όπως προβλέπει ο νόμος, άρση της δέσμευσης των – εταιρικών – λογαριασμών και απόδοση των οφειλομένων σε Δημόσιο και δήμους. Αναμένεται εξάλλου, προσθέτουν οι ίδιοι, και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» της κατάθεσης ενός εκάστου ποσού.
Τυχόν «αποδοχή» των δηλώσεων επιστροφής των χρημάτων από το Συμβούλιο Εφετών θα σημάνει ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την επιμέτρηση της ποινής όχι μόνον για τους πέντε βασικούς κατηγορούμενους (Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη), αλλά και για τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους, καθώς συνολικά στο εδώλιο κάθονται 19 πρόσωπα.
Οι κατηγορίες αφορούν τα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η καταγεγραμμένη ζημία και το πλήθος των αγωγών
Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa –Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Οι οφειλές αυτές περιπλέκουν την κατάσταση: τόσο το ύψος τους, όσο και η απόδοσή τους αμφισβητείται εκατέρωθεν (από τους φορείς και τις εταιρείες δηλαδή). Η υπεράσπιση τονίζει πάντως ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για να αποδοθεί η ζημία ή αξίωση σε φορείς που έχουν μορφή ιδιωτικού δικαίου και δη όταν έχουν μεσολαβήσει αγωγές από αμφότερες τις πλευρές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο πλαίσιο ενός εμπορικού δούναι και λαβείν για την αγορά και την πώληση ρεύματος.
Τα 103 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.