Κέρι: Ευκαιρία για ευρύτερες διαπραγματεύσεις η εκεχειρία σε Γάζα

Kάλεσμα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εκμεταλλευθούν την εκεχειρία στη Γάζα, ώστε να προχωρήσουν σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις απηύθυνε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Μιλώντας σε εκπομπή του BBC, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατευθεί από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Kάλεσμα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εκμεταλλευθούν την εκεχειρία στη Γάζα, ώστε να προχωρήσουν σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις απηύθυνε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Μιλώντας σε εκπομπή του BBC, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατευθεί από τις ρουκέτες της Χαμάς.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει υπό αυτές τις συνθήκες και οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουμε απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατευθεί σε τέτοιες συνθήκες. Τελεία.»

Άσκησε δριμύτατη κριτική στην Χαμάς για τις επιθέσεις στο Ισραήλ: «Η Χαμάς συμπεριφέρθηκε με σοκαριστικά απίστευτο τρόπο με το να καταφύγει σε αυτή την πρακτική και, ναι, υπήρξε μια φρικτή παράπλευρη απώλεια ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής.»

Σε ερώτηση για το αν στηρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων για άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ο Κέρι ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωση: «Αυτό που θέλουμε είναι να στηρίξουμε τους Παλαιστίνιους στην επιθυμία τους να βελτιώσουν τη ζωή τους, να έχουν πρόσβαση σε αγαθά, να ανοίξουν περάσματα, να υπάρξει ανοικοδόμηση και περισσότερη ελευθερία.

» Αλλά αυτό θα έρθει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα έναντι του Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι ρουκέτες.»

Επανέλαβε ότι όλο αυτό θα έρθει μέσω της λύσης των δύο Κρατών. «Νομίζω ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση θα κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, ώστε να λυθεί το θέμα των δύο Κρατών.»

Η εκεχειρία των 72 ωρών στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς τηρείται, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις γειτονιές τους, ώστε να εξακριβώσουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Στο Κάιρο έχουν μεταβεί αντιπροσωπείες των δύο πλευρών για συνομιλίες μέσω της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η παλαιστινιακή πλευρά ζητά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων.

Από την πλευρά του το Ισραήλ ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, όρο που απορρίπτει η Χαμάς.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 1.867 από την πλευρά των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ μετρά 63 στρατιώτες νεκρούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.