«Αλλάξαμε σελίδα… Η χώρα μπαίνει σε άλλες ράγες». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την επίσημη λήξη της επτάμηνης, επίπονης, δύσκολης και πολύπλοκης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.
Στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση από το προϊόν της συμφωνίας με την τρόικα και κυρίως διότι δεν έσπασαν οι «κόκκινες γραμμές» που είχε χαράξει ο κ. Αντ. Σαμαράς με τον κ. Ευ. Βενιζέλο.
Ο Πρωθυπουργός, αρκετά αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας, μιλάει συνεχώς για το νέο ξεκίνημα και για μια νέα αφετηρία, ενώ πλέον η κυβέρνηση θα ανοίξει τη… βεντάλια της και σε άλλα πεδία με μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές στον δρόμο για τη «Νέα Ελλάδα», όρο που χρησιμοποίησε και το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά και αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.
«Μεγάλες απώλειες» δεν είχαμε, αναφέρουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, που τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση προέβαλε σθεναρή αντίσταση στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.
Το κυριότερο είναι ότι ο δικομματικός συνασπισμός θα φανεί συνεπής στα όσα έχει υποσχεθεί, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο στους έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση όσο και στους πιστωτές.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, διαψεύστηκαν οι διάφορες Κασσάνδρες της αντιπολίτευσης και κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές που προεξοφλούσαν νέο μνημόνιο και άρα νέα μέτρα λιτότητας και νέα βάρη στον ελληνικό λαό.
O επόμενος σταθμός για τη δικομματική κυβέρνηση είναι να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με την τρόικα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού απαιτείται και η ψήφιση του νομοσχεδίου που αποτελεί προϊόν της τελικής διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα αποτελείται από πολλά άρθρα, αφού απορρίφθηκε η πρόταση για νομοσχέδιο με όλες τις διατάξεις σε ένα άρθρο. Επιδίωξη είναι να ψηφιστεί το πολύ ως τις 28 Μαρτίου, καθώς το ορόσημο είναι η 1η Απριλίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup στην Αθήνα, όπου και αναμένεται να εγκριθεί και η καταβολή των δόσεων.
Πλέον η προσοχή της κυβέρνησης θα στραφεί στη μεγάλη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους και, όπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, η χώρα θα μπει σε αυτή τη συζήτηση με άλλους όρους, πολύ καλύτερους από πριν.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο, κυρίως ψυχολογικό, θα διαδραματίσει και η επιχείρηση που θα γίνει, πιθανότατα πριν από τις ευρωεκλογές, για να βγει η χώρα στις αγορές.
Ιδιαίτερη σημασία από εδώ και πέρα είναι να αλλάξει το κλίμα και στην κοινωνία στην πορεία προς τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, όπου θα γίνει μια κρίσιμη εκλογική μάχη.
Η επιχείρηση αλλαγής της πολιτικής ατμόσφαιρας, η οποία επιβαρυνόταν από την ανασφάλεια των τελευταίων μηνών σχετικά με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας, είναι ένα κεντρικό στοίχημα για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.
Βαρύτητα θα δώσει ο Πρωθυπουργός από εδώ και στο εξής και στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς μέχρι στιγμής πολλές φορές η οικονομία υπερκάλυπτε κάθε άλλη δράση και δεν γινόταν προβολή του κυβερνητικού έργου.
Εκτός από την αλλαγή σελίδας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να θέσει και τις νέες συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη της χώρας, ενώ έχουν επανέλθει και οι συζητήσεις και τα σενάρια για να σημάνει «συναγερμό» για σύμπραξη όλων των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Η ένωση των διάσπαρτων δυνάμεων, και εκτός ΝΔ, ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη αστική παράταξη που θα επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της… νέας Κεντροδεξιάς, αποτελεί έναν βασικό στόχο του Πρωθυπουργού.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 18 Μαρτίου 2014

HeliosPlus