Ο νόμος του ΟΑΚΑ, έχει πλέον και διεθνή χαρακτήρα, καθώς ο Παναθηναϊκός για τρίτη συνεχόμενη φορά το τελευταίο δίμηνο εκεί επικράτησε του Ολυμπιακού (66-62) το βράδυ της Πέμπτης και απέκτησε προβάδισμα όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους στην Ευρωλίγκα.
Απλά σε σχέση με τις δύο προηγούμενες επισκέψεις των Πρωταθλητών Ευρώπης στο απόρθητο κάστρο του «τριφυλλιού» αυτή τη φορά το ντέρμπι είχε σασπένς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, παρά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά το Ευρωπάσκετ με τους αχίλλειους τένοντες, ξέρει να εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή, στα ντέρμπι δηλαδή με τον Ολυμπιακό, όπως έκανε και την Πέμπτη, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη νίκη των «πρασίνων».
Ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο (και αποτέλεσε την απάντηση στον εκπληκτικό στο πρώτο δεκάλεπτο, Περπέρογλου), ενώ πρόσθεσε ποιοτικά λεπτά με καθοριστικά καλάθια και στο δεύτερο μέρος.
Έτσι η ομάδα του κλείνει τον πρώτο γύρο ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό, αλλά υπερτερώντας στην ισοβαθμία και παίρνοντας βαθειά ανάσα μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες.
Οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν για πρώτη φορά την τελευταία διετία τόσο κοντά στη νίκη (προηγήθηκαν 59-55 με τρίποντο του Μάντζαρη στο 36ʼ) πέρασαν για πρώτη φορά εφέτος τους 60 πόντους σε ματς με τον Παναθηναϊκό αλλά ακόμα δεν έχουν λύσει το ψυχολογικό θέμα ιδιαίτερα του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο 28ʼ και έμεινε για πρώτη φορά χωρίς ασίστ !
Και αυτό χωρίς ο Γκίστ να έχει τόσο αποτελεσματικότητα στην άμυνα πάνω του όσο άλλες φορές καθώς δεν ήταν απόλυτα έτοιμος από τον τραυματισμό του.
Από τους γηπεδούχους, που αυτή τη φορά έχασαν τα ριμπάουντ, μέτρησε η εξαιρετική αντίδραση και η ψύχραιμη αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων (ιδιαίτερα στο 55-59).
Ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι το μυαλό (8 ασίστ) έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από τον Μάντζαρη και ψηλότερους παίκτες πάνω του (Κόλινς, Κατσίβελης και Πέτγουεϊ) αντέχοντας 33 λεπτά σχεδόν ενώ ο Λάσμε έπαιξε (επιθετικά και αμυντικά) και για τον Γκίστ.
Οι φιλοξενούμενοι παρά το γεγονός ότι πήραν 10 επιθετικά ριμπάουντ και ήταν καλύτεροι κοντά στο καλάθι, μετά το 59-55 προτίμησαν αδικαιολόγητα να σουτάρουν απʼ έξω έχοντας 0/2τρίποντα (Πρίντεζης, Σπανούλης) με τον Λοτζέσκι να αστοχεί στα 4ʼʼ στο σούτ που ενδεχομένως θα έστελνε το ματς στην παράταση (σκορ 63-61 εκείνη τη στιγμή).
Παναθηναϊκός (18/32δ., 6/18τρ., 12/18β., 25-2ριμπ.): Μπράμος 6(2), Κάρι 4, Φώτσης 3(1), Ούκιτς 14 (4/6δ., 2/3τρ., 3 ασιστ), Λάσμε 18 (6/9δ., 6/6β., 5-0ρ.), Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 9 (1τρ., 8 ασιστ), Γκίστ 7, Γιάνκοβιτς, Μασιούλις.
Ολυμπιακός (19/37δ., 7/25τρ., 3/6β., 25-10ριμπ.): Πέτγουεϊ 2, Ντάνστον 6, Σπανούλης 6 (1/9τρ.), Περπέρογλου 12 (4/8δ., 1/4τρ., 1/2β.), Σλούκας 5(1), Κόλινς 2, Σίμονς 2, Μπέγκιτς 2, Πρίντεζης 10(1), Μάντζαρης 6(2), Κατσίβελης 3(1), Λοτζέσκι 6.
Σε αναμετρήσεις της 7ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ – ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
7η Αγωνιστική (20-21/2/2014)
5ος ΟΜΙΛΟΣ
==========
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 66-62
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 68-80
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία) 70-59
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Μπαρτσελόνα 7-0 14
Ολυμπιακός 4-3 11
Αρμάνι Μιλάνο 4-3 11
Παναθηναϊκός 4-3 11
Ουνικάχα Μάλαγα 3-4 10
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 2-4 8
Αναντολού Εφές 2-4 8
Λαμποράλ Κούτσα 1-6 8
6ος ΟΜΙΛΟΣ
==========
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου
Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Γαλατασαράι (Τουρκία) 70-78
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 5-1 11
Μακάμπι Τελ Αβίβ 5-1 11
Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 11
Γαλατασαράι 3-4 10
Λοκομοτίβ Κουμπάν 3-3 9
Μπάγερν Μονάχου 2-4 8
Παρτιζάν 1-6 8
Ζαλγκίρις Κάουνας 1-5 7