ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1 µεγάλη µελιτζάνα

100 γρ. ψίχουλα φρέσκου ψωµιού

2 κ.σ. σουµάκ, σε σκόνη

15 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριµµένη

ξύσµα από ½ λεµόνι, ακέρωτο

θαλασσινό αλάτι και πιπέρι

2 αβγά

½ φλ. γάλα

30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ελαιόλαδο για το τηγάνισµα

φέτες λεµονιού για το γαρνίρισµα

10 γρ. δυόσµος, ψιλοκοµµένος

10 γρ. µαϊντανός, ψιλοκοµµένος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουµε τη µελιτζάνα σε φέτες πάχους 2 εκ. Σε ένα βαθύ και φαρδύ πιάτο αναµειγνύουµε τα ψίχουλα, το µισό σουµάκ, την κεφαλογραβιέρα, τον δυόσµο, το ξύσµα λεµονιού, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα µπολ χτυπάµε τα αβγά µε το γάλα. Σε ένα τρίτο πιάτο τοποθετούµε το αλεύρι.

Παρατάσσουµε τα τρία πιάτα και περνάµε τις µελιτζάνες διαδοχικά από το αλεύρι, το µείγµα των αβγών και τέλος το µείγµα των ψίχουλων.

Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε σιγανή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και τηγανίζουµε τις µελιτζάνες, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, ή ώσπου να πάρουν χρώµα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τις µεταφέρουµε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας. Νοστιµίζουµε µε λίγο αλάτι και πασπαλίζουµε µε το υπόλοιπο σουµάκ. Γαρνίρουµε µε φέτες λεµονιού, πασπαλίζουµε µε τον δυόσµο και τον µαϊντανό και σερβίρουµε.

Οι συνταγ;ή είναι από το βιβλίο «Δηµιουργική χορτοφαγία» της Μαρίας Ηλία, εκδ. Τερζόπουλος, ελαφρώς τροποποιηµένη.