«Αγγίζει» τον Ηλιο ο κομήτης του αιώνα

Ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» πλησιάζει με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο τον Ήλιο και είναι πλέον τόσο φωτεινός που μπορεί να γίνει ορατός με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με κυάλια. Ο ISON υπολογίζεται ότι θα φτάσει στις 28 Νοεμβρίου στο μητρικό μας άστρο και σύμφωνα με τους ειδικούς τότε θα μπορεί να τον δει κανείς ακόμα και με γυμνά μάτια.

Ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» πλησιάζει με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο τον Ήλιο και είναι πλέον τόσο φωτεινός που μπορεί να γίνει ορατός με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με κυάλια. Ο ISON υπολογίζεται ότι θα φτάσει στις 28 Νοεμβρίου στο μητρικό μας άστρο και σύμφωνα με τους ειδικούς τότε θα μπορεί να τον δει κανείς ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού.

Οταν ο ISON φτάσει στον Ηλιο η θερμοκρασία του αναμένεται να αγγίξει τους 2,800 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες παρατηρούν συνεχώς τον κομήτη τόσο για να μελετήσουν την πορεία και συμπεριφορά του αλλά και για να δουν αν θα καταφέρει να επιβιώσει κατά την επίσκεψη του στον Ηλιο.

Η κεφαλή του ISON έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από πέντε χιλιάδες χλμ, μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Αυστραλίας ενώ η ουρά του έχει έκταση περίπου 90 χιλιάδων χλμ. Σύμφωνα με τους ειδικούς στις 28 Νοεμβρίου ο ISON για λίγη ώρα θα είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον ουρανό, πιο λαμπρό ακόμη και από την πανσέληνο. Είναι μάλιστα πιθανό ο κομήτης να είναι ορατός ακόμη και στο φως της ημέρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk