Ο κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να μειωθεί μέσω της άσκησης, της σωστής διατροφής και πιθανόν και μέσω της κατανάλωσης καφέ!

Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Imperial College του Λονδίνου η οποία βασίστηκε σε ανασκόπηση προηγούμενων ερευνητικών στοιχείων. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κάνοντας τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα και διατηρώντας φυσιολογικό βάρος.

Δεν συστήνεται (ακόμη) η κατανάλωση καφέ

Από την έκθεση των ειδικών που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF) προέκυψε επίσης ότι και ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να συστήσουν την κατανάλωση καφέ ως «ασπίδα» ενάντια στη νόσο.

Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση που λαμβάνει χώρα μετά το 2007. Βασίστηκε σε ανασκόπηση επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τον καρκίνο του ενδομητρίου και τη σύνδεσή του με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και το βάρος.

Πιθανώς και ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομητρίου – απαιτούνται όμως τώρα περαιτέρω μελέτες για το θέμα

Ασκηση για 38 λεπτά την ημέρα

Όπως προέκυψε μόνο στη Βρετανία περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου – περί τις 3.700 ετησίως – θα μπορούσαν να αποτραπούν αν οι γυναίκες γυμνάζονταν επί 38 λεπτά την ημέρα και διατηρούσαν φυσιολογικό βάρος.

Η δρ Τερέζα Νόρατ, εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Imperial College του Λονδίνου, ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ότι «αν μια γυναίκα ασκείται και δεν έχει περιττό βάρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου αλλά και να βελτιώσει συνολικότερα την υγεία της».

Η Κάρεν Σάντλερ, εκτελεστική διευθύντρια του WCRF σημείωσε από την πλευρά της ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία σχετικά με την επίδραση του καφέ στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου δεν είναι επαρκή. «Η πιθανή σύνδεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για το θέμα. Υπάρχουν ενδείξεις και από άλλες έρευνες σχετικά με την ευεργετική επίδραση του καφέ ενάντια σε μορφές καρκίνου. Χρειάζεται τώρα να ελέγξουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να διερευνήσουμε την επίδραση του καφέ και σε άλλες νόσους. Σχεδιάζουμε να διερευνήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα άμεσα».