Α. Σαμαράς: Προτεραιότητά μας οι μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τον ανασχηματισμό της Δευτέρας, όπου ο πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς του, τους βασικούς στόχους και κατευθύνσεις της μετασχηματισμένης κυβέρνησης.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τον ανασχηματισμό της Δευτέρας, όπου ο πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς του, τους βασικούς στόχους και κατευθύνσεις της μετασχηματισμένης κυβέρνησης.

Προς την κατεύθυνση μάλιστα του «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών κ.κ. Αδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα. Ο τελευταίος αποχώρησε λίγο μετά τις 20:00 ενώ περί τη μία ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Γεωργιάδη, Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι κκ. Στουρνάρας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ενημέρωσαν για τις εκκρεμότητες εν όψει της έλευσης τρόικας, ενώ συζητήθηκε ο προγραμματισμός ώστε τις επόμενες ημέρες «να καλύψουμε τα κενά».

Εξερχόμενος, ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την τρόικα παράταση του προγράμματος κινητικότητας στο Δημόσιο. «Θα δούμε» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου επεσήμαιναν πάντως ότι για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει μια παράταση για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να βαθμολογηθεί σε όλα τα άλλα ζητήματα «με άριστα», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

_ «Στόχος της κυβέρνησής μας ήταν η εξάντληση της τετραετίας» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως αυτό αποτελεί την προϋπόθεση για να υπάρξει σταθερότητα που «είναι πιο απαραίτηση από ποτέ».

«Σταθερότητα σημαίνει σταθερά βήματα για όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στους υπουργούς του.

– «Σταθερότητα σημαίνει και καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν της κυβέρνηση».

«Μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Μεταρρύθμιση. Τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε με ακόμη πιο ταχύ βηματισμό και καλύτερο συντονισμό».

– «Φυσικά ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του αλλά τώρα αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της πατρίδας
» είπε αναφερόμενος στις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές των μελών της κυβέρνησης.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε λεπτό να χάσει. Εχει γίνει δουλειά σημαντική αλλά υπάρχουν και εκκρεμότητες που πρέπει να να καλυφθούν. Πρέπει να πιάσουμε τον στόχο του πρωτογεννούς πλεονάσματος», τόνισε.

Η Εισήγηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης σημείωσε:

-Να φέρουμε την ανάκαμψη μια ώρα αρχίτερα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να αποφύγουμε τα νέα μέτρα.

-Να διορθώσουμε τις αδικίες των τελευταίων ετών.

-Να ξεκινήσουν οι μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη.

– Κοινός αντίπαλός μας η στασιμότητα και ο κίνδυνος ακυβερνησίας, κατέληξε.

Πάντως, το πλήρες κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

  • στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ
  • στην προετοιμασία για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ το α’ εξάμηνο του 2014
  • στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα

Παράλληλα, περιγράφοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε: στη μείωση της ανεργίας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αποφυγή νέων μέτρων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και στην αναβάθμιση της χώρας γεωπολιτικά.

Τόνισε, επίσης, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διορθωθούν οι αδικίες των τελευταίων ετών, με στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά σε αυτούς τους στόχους, απ’ ότι ήμασταν έναν χρόνο πριν» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «απώτερη προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα αγνώριστη».

Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κοινός στόχος είναι στενή συνεργασία και ο καλύτερος σχεδιασμός» και «κοινός αντίπαλος αντίπαλός είναι η στασιμότητα και ο κίνδυνος ακυβερνησίας».

«Αυτό που κάνουμε δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Αντ.Σαμαράς, διαμηνύοντας:

«Αυτό που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο, ελάχιστοι το θεωρούσαν πιθανό πέρσι τέτοιο καιρό. Μας ενώνουν τα μεγάλα και το αύριο. Δεν θα αφήσουμε να μας διαιρέσουν τα μικρά και το παρελθόν. Το δικό μας όνειρο για την νέα Ελλάδα είναι εφικτό. Κάποιοι άλλοι ζουν ακόμα στους εφιάλτες του χθες. Δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Και προχωράμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε».

Στην ανάγκη να εξαντληθεί η τετραετία συμφώνησε και ο Βενιζέλος

Με τη φράση «προσυπογράφω πλήρως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός» ξεκίνησε τη δική του παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για την ανάγκη να εξαντληθεί η τετραετία και έθεσε τέσσερις βασικούς στόχους: την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και την εθνική κυριαρχία.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ιστορικός συμβιβασμός, όπως συνέβη στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970, αλλά εθνική ανάγκη για τη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk