Μια νέα υπέρλεπτη μορφή μπαταρίας ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια μιας συσκευής εγγραφής DVD του εμπορίου, η οποία μάλιστα έχει τη δυνατότητα φόρτισης σε μόλις… πέντε δευτερόλεπτα!

Οι υπέρ-πυκνωτές μικροκλίμακας με βάση το γραφένιο έχουν πάχος μόλις ενός ατόμου και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν εύκολα σε υπάρχοντα γκάτζετ ή να οδηγήσουν σε νέα γενιά μικρότερων και λεπτότερων συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Χάρη στον νέο σχεδιασμό, οι υπέρ-πυκνωτές των Αμερικανών έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερης ενέργειας μέσω της αστραπιαίας φόρτισής τους, γεγονός που θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε κινητά που φορτίζουν εν ριπή οφθαλμού, ηλεκτροκίνητα οχήματα νέας γενιάς και μικρότερα γκάτζετ.

«Η ενσωμάτωση των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στα ηλεκτρονικά κυκλώματα αποτελεί πρόκληση και συχνά περιορίζει το πόσο μικρό μπορεί να γίνει ένα σύστημα» εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κάνερ, από το τμήμα Επιστήμης των Υλικών και Μηχανικής του UCLA.

«Κάψιμο» υπέρ-πυκνωτών σε DVD

Για την ανάπτυξη των μικροσκοπικών υπέρ-πυκνωτών οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φύλλα άνθρακα δύο διαστάσεων, γνωστά και ως γραφένιο, με πάχος μόλις ενός ατόμου στην τρίτη τους διάσταση. Με τη βοήθεια μιας κοινής συσκευής εγγραφής DVD, οι ερευνητές βρήκαν τρόπο εύκολης παραγωγής των νέων υπέρ-μπαταριών.

«Η παραδοσιακή διαδικασία κατασκευής μικρό-πυκνωτών απαιτεί την εφαρμογή τεχνικών λιθογραφίας, οι οποίες έχουν αποδειχθεί απαγορευτικές για την δημιουργία οικονομικών συσκευών, περιορίζοντας έτσι την εμπορική τους εφαρμογή» εξηγεί ο ερευνητής Μαχέρ Ελ-Καντί.

«Εμείς αντίθετα, χρησιμοποιήσαμε μια κοινή συσκευή εγγραφής DVD του εμπορίου και συγκεκριμένα ένα LightScribe DVD burner, για την παραγωγή υπέρ-πυκνωτών γραφενίου σε μεγάλες επιφάνειες και σε κόστος που αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εκείνου της παραδοσιακής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτόν, καταφέραμε να κατασκευάσουμε περισσότερους μικροσκοπικούς υπέρ-πυκνωτές επάνω σε ένα δισκάκι σε λιγότερο από 30 λεπτά και χρησιμοποιώντας οικονομικά υλικά» υπογραμμίζει ο ίδιος.