«Ανευ θρησκεύματος» ο ένας στους πέντε Αμερικανούς

Το ένα πέμπτο των ενήλικων Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε κανένα θρήσκευμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Κέντρου Ερευνών Pew, αλλάζοντας έτσι δραστικά το τοπίο της κατανομής των θρησκειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και επηρεάζοντας παράλληλα τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Το ένα πέμπτο των ενήλικων Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε κανένα θρήσκευμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Κέντρου Ερευνών Pew, αλλάζοντας έτσι δραστικά το τοπίο της κατανομής των θρησκειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και επηρεάζοντας παράλληλα τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Οι «άνευ θρησκεύματος» δεν δηλώνουν υποχρεωτικά και άθεοι, καθώς πολλοί προσεύχονται, πιστεύουν στον Θεό και τηρούν κάποια προσωπικά τελετουργικά. Ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν ασπάζονται κάποιο συγκεκριμένο θρήσκευμα παρουσιάζει δραστική αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Περίπου το 19.6% των Αμερικανών λένε είτε ότι δεν είναι «τίποτα συγκεκριμένο», είτε ότι είναι αγνωστικιστές ή άθεοι, την ώρα που το 1990 η ίδια ομάδα αντιστοιχούσε σε μόλις 8%. Το ίδιο ισχυρίζεται μάλιστα και το ένα τρίτο των ενηλίκων κάτω των 30 ετών.
Για να επιλέξει κανείς το θρήσκευμά του, το Pew προσέφερε μία λίστα με περισσότερα από 12 διαφορετικά θρησκεύματα, συμπεριλαμβανομένων των «προτεστάντης», «καθολικός», «κάτι άλλο» και «τίποτα ιδιαίτερο».
Εκπληξη επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ κυρίαρχο θρήσκευμα των Αμερικανών φαινόταν ποσοστιαία να είναι τα προηγούμενα χρόνια ο προτεσταντισμός, τώρα για πρώτη φορά εκείνοι που δηλώνουν προτεστάντες έπεσαν στο 48%. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί μοιάζουν να παραμένουν πολύ παραδοσιακοί όσον αφορά τη θρησκεία και το 79% ταυτίζεται με κάποιο καθιερωμένο θρήσκευμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το ευρύτερο προφίλ όσων δεν ταυτίζονται με κάποιο θρήσκευμα. Παρόλο που προέρχονται από κάθε οικονομικό και εκπαιδευτικό κοινωνικό στρώμα, πολιτικά το 68% από αυτούς κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα, γεγονός που καθιστά τους άθρησκους, με 24% αριθμητικά τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα που ψηφίζει Δημοκρατικούς – με τους μαύρους προτεστάντες με 16% και τους λευκούς προτεστάντες με 14% να ακολουθούν. Αντιστοίχως, οι λευκοί Ευαγγελικοί απαρτίζουν το 34% του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Οπως αποκαλύπτει η έρευνα, η θρησκευτική και πολιτική πόλωση μοιάζουν να έχουν «συγχωνευτεί» τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα, όσοι ανήκαν στο ίδιο εκκλησίασμα συνέθεταν ένα «χαρμάνι» πολιτικών πεποιθήσεων, όμως δεν είναι πλέον έτσι. Στις μέρες μας, όπως όλα δείχνουν οι Αμερικανοί είναι πιθανότερο να επιλέξουν το θρήσκευμά τους βάσει του πολιτικού χώρου που τους εκφράζει, παρά το αντίστροφο.
Γενικώς φαίνεται πως οι Αμερικανοί τείνουν να εγκαταλείπουν τα στεγανά θεσμών όπως η θρησκεία, η πολιτική ή ο γάμος. Οσον αφορά μάλιστα τις προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, τα τρία τέταρτα των μη εντεταγμένων σε κάποιο θρήσκευμα ψηφίσαν τον νυν πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Σήμερα το 65% εξ αυτών ψηφίζει Ομπάμα, ενώ το 27% τον Ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ.
Παράλληλα, μόνο το ένα τρίτο θεωρεί σημαντικό να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστός κάποιας θρησκείας, ενώ το ίδιο ισχύει για τα τρία τέταρτα εκείνων που ανήκουν και οι ίδιοι σε κάποιο θρήσκευμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk