Ασμουσεν: Δεν μπορεί να αυξήσει η ΕΚΤ τη βοήθεια προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να διευκολύνει την Ελλάδα, με πρόσθετη βοήθεια, για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο κ. Άσμουσεν σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια προς την Ελλάδα.

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», λέει.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν συνδέει την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα με απόφαση οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Όπως λέει, προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Άσμουσεν δηλώνει στην Bild ότι σαφής προτίμηση του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά, όπως σημειώνει, το κλειδί γι’ αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Παραδέχεται δε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού.

Αλλά, όπως λέει, «είναι επίσης αλήθεια, ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Άσμουσεν, σε δηλώσεις που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε πει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

«Μπορεί να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση γιατί, για παράδειγμα, η ανάπτυξη είναι μικρότερη απ’ όση είχε αρχικά εκτιμηθεί», είχε πει επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να εμπλακεί γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση κρατών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk