Αιφνίδια άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται σε εξέλιξη τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Μ. Κωσταράκου.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής» και βάση του σεναρίου, ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Περιοχή της άσκησης είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου και ο σκοπός είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση εχθρικών τμημάτων πάνω στο νησί, καθώς και η κατάληψη και εξουδετέρωση εχθρικού πλοίου στην περιοχή, με τις διαθέσιμες δυνάμεις. Η άσκηση διαξάγεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει, βάσει της σχετικής αγγελίας που εκδόθηκε, έρευνες σε επτά περιοχές, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό σκάφος πρόκειται να κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου στα όρια των χωρικών υδάτων του νησιού.