Καβγάς μνηστήρων για τη Δωδώνη

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη – της μεγαλύτερης βιομηχανίας τυροκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά – και μόλις έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες καταγγελίες, δίνοντας εμμέσως αχλή σκανδάλου και τροφοδοτώντας την ηπειρωτική κοινωνία με συζητήσεις και κουτσομπολιά

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη – της μεγαλύτερης βιομηχανίας τυροκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά – και μόλις έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες καταγγελίες, δίνοντας εμμέσως αχλή σκανδάλου και τροφοδοτώντας την ηπειρωτική κοινωνία με συζητήσεις και κουτσομπολιά. Την περασμένη Τετάρτη 22 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, έληξε ο χρόνος υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων. Πριν από λίγες ημέρες, λόγω της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΤΕ, κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξουν ορισμένοι όροι του διαγωνισμού. Ως εδώ όλα καλά. Ενας όμως από τους όρους που άλλαξε θέτει εκτός διαγωνισμού την εταιρεία Τυράς ΑΕ των αδελφών Σαράντη – όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα -, η οποία υπέβαλε και την υψηλότερη προσφορά, 28 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ στη Δωδώνη. Και έτσι αποκτά το προβάδισμα ο δεύτερος κατά σειρά, η εταιρεία Σίμος Foods ΑΕ, η οποία υπέβαλε προσφορά 25 εκατ. ευρώ.

Και ενώ λοιπόν ο κ. Δ. Σαράντης το πρωί της Τρίτης αποστέλλει στον κ. Στουρνάρα επιστολή με την οποία εμμέσως κάνει λόγο για εκκολαπτόμενο σκάνδαλο, την Τετάρτη το απόγευμα, λίγο προτού λήξει η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, το «αουτσάιντερ» στον διαγωνισμό, που ήταν οι ενώσεις των συνεταιρισμών της περιοχής της Ηπείρου – οφείλεται σε δραστήρια πρωτοβουλία του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ευ. Αργύρη -, κάνει την έκπληξη. Υποβάλλει προσφορά σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Πέτρο Σεπετά – έχει την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιάλωσης με το νερό Βίκος – ύψους 22 εκατ. ευρώ. Κατά πληροφορίες οι συνεταιριστές προτού καταλήξουν στον κ. Σεπετά έκαναν κρούση στη Friesland-Campina, που όμως δεν καρποφόρησε. Και η υπόθεση περιπλέκεται, δεδομένου ότι όπως έχει δηλώσει ο κ. Σαράντης σκοπεύει να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό εφόσον οι συνεταιριστές συμμετάσχουν με δεσμευτική προσφορά σε αντίπαλο επιχειρηματικό σχήμα. Οπως και συνέβη.
Η ζηλευτή θέση της Δωδώνης στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά της φέτας και η ισχυρή επωνυμία των προϊόντων της είναι εύλογο να προκαλέσουν όχι μόνο ενδιαφέρον, αλλά και σκληρή επιχειρηματική διαμάχη.
Αναλυτικότερα ο νέος όρος που μειώνει την αξιολόγηση της Τυράς ΣΕ στον διαγωνισμό αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί το τίμημα. Ετσι οι αδελφοί Σαράντη δίνουν 10 εκατ. ευρώ μετρητά και 18 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Στην επιστολή του ο κ. Σαράντης ζητεί την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών «προκειμένου ο διαγωνισμός να συνεχιστεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, με την εξάλειψη των όρων που τέθηκαν δολίως και οι οποίοι ισοδυναμούν με ρήτρα αποκλεισμού για την εταιρεία μας και τέθηκαν παράνομα και καταχρηστικά με μόνο και αποκλειστικό σκοπό τη μη περαιτέρω συμμετοχή μας». Κάνουν επίσης λόγο για την άσκηση όλων των ένδικων μέσων που έχουν στη διάθεσή τους.
Οι οφειλές και οι προσφορές
Η εταιρεία Σίμος Foods, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Ν. Νιάκαρος σε συνεργασία με ρώσους επιχειρηματίες, δεν είναι άγνωστη στη Δωδώνη. Ανθρωποι που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι «η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τα προϊόντα της Δωδώνης», αφού είναι ο βασικότερος διακινητής των προϊόντων της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας στην αγορά της Αττικής. Μάλιστα οι οφειλές που η εταιρεία Σίμος έχει προς τη Δωδώνη είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες οι οφειλές διογκώθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι ως και τον Φεβρουάριο του 2012 και περίπου 10 εκατ. ευρώ είναι προσωπικές επιταγές του κ. Νιάκαρου προς την εταιρεία, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία εμπράγματη κάλυψη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προσφορά υποβλήθηκε από κυπριακή offshore και στο επιχειρηματικό σχήμα οι ρώσοι επενδυτές έχουν το 90% και ο κ. Νιάκαρος το 10%. Δεδομένου ότι η προσφορά είναι «τοις μετρητοίς», ο ίδιος, με οφειλές περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμμετέχει με 2,5 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά των συνεταιριστών, που στην προκειμένη περίπτωση κάνει την έκπληξη, είναι πέντε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου (ΕΑΣ Ιωαννίνων 24,78%, ΕΑΣ Πωγωνίου 2,9%, ΕΑΣ Πρεβέζης 2,4%, ΕΑΣ Θεσπρωτίας 1,6% και ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας 0,55%), οι οποίες κατέχουν ήδη το 32,23% της Δωδώνης – και διεκδικούν δικαστικά επιπλέον το 7,7% των μετοχών – σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Σεπετά. Η πρότασή τους ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ και είναι προσφορά «τοις μετρητοίς». Το συγκριτικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι εκπροσωπούν τον παραγωγικό μηχανισμό της Δωδώνης, δηλαδή τους κτηνοτρόφους. Και όποιος δεν έχει μαζί του τους ανθρώπους που δίνουν την πρώτη ύλη στην εταιρεία η επένδυσή του είναι εξαιρετικά επισφαλής. Για αυτόν τον λόγο και οι αδελφοί Σαράντη έχουν δηλώσει ότι «η μόνη περίπτωση στην οποία η εταιρεία μας θα απέχει από την άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου είναι εκείνη που (εκτός από την ίδια) επιλεγεί ως αγοραστής της εταιρείας Δωδώνη τοπικός φορέας (Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ενώσεις κτηνοτρόφων κτλ.)».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk