Πέντε μνηστήρες για τη Δωδώνη

Στα «ημιτελικά» βρίσκεται ο αγώνας των πέντε ενδιαφερομένων αγοραστών της μεγαλύτερης τυροκομικής επιχείρησης επώνυμων προϊόντων της ελληνικής αγοράς, της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, και, όπως είναι φυσικό, δεδομένου ότι το «έπαθλο» είναι εξαιρετικά σημαντικό για όποιον το αποκτήσει, η αγωνία έχει κορυφωθεί.

Στα «ημιτελικά» βρίσκεται ο αγώνας των πέντε ενδιαφερομένων αγοραστών της μεγαλύτερης τυροκομικής επιχείρησης επώνυμων προϊόντων της ελληνικής αγοράς, της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, και, όπως είναι φυσικό, δεδομένου ότι το «έπαθλο» είναι εξαιρετικά σημαντικό για όποιον το αποκτήσει, η αγωνία έχει κορυφωθεί.
Από τους 15 αρχικά ενδιαφερόμενους αγοραστές οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν τον φάκελο της εταιρείας οι πέντε που απέμειναν και υπέβαλαν τελικώς δεσμευτικές προσφορές διεκδικούν ο καθένας, με τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα, μια εταιρεία που η πρώτη της απόπειρα πώλησης πριν από 20 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λίγο έλειψε να προκαλέσει εξέγερση στην ηπειρωτική κοινωνία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι ο ολλανδικός συνεταιριστικός όμιλος Friesland-Campina, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, και η σουηδο-δανέζικη Arla αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση της Δωδώνης.

Οι συνεταιριστές
Διεκδικητές αμιγώς ελληνικής προέλευσης είναι δύο. Πρόκειται κατ΄αρχάς για τις πέντε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου (ΕΑΣ Ιωαννίνων 24,78%, ΕΑΣ Πωγωνίου 2,9%, ΕΑΣ Πρεβέζης 2,4%, ΕΑΣ Θεσπρωτίας 1,6%, και ΕΑΣ Αρτας – Φιλιππιάδας 0,55%), που είναι ήδη μέτοχοι κατά 32,23% της Δωδώνης και διεκδικούν δικαστικά επιπλέον το 7,7% των μετοχών. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ζητούν να τους μεταβιβαστεί το ποσοστό της ΑΤΕ στη λογιστική αξία της εταιρείας, δηλαδή με εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, κάτι που μάλλον είναι δύσκολο να πράξει η ΑΤΕ στην παρούσα φάση. Ωστόσο όμως οι συνεταιριστές έχουν μαζί τους τουλάχιστον την πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας και φυσικά τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη μείωση των τιμών του γάλακτος θα περιορίσει το εισόδημά τους. Και ακολουθεί ο όμιλος των αδελφών Σαράντη.

Οι προσφορές
Οι κκ. Δ. και Μιχ. Σαράντης εκπροσωπούν τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο γαλακτοκομικό όμιλο της ελληνικής αγοράς: διαθέτουν την Τυράς στα Τρίκαλα, τον Ολυμπο στη Λάρισα και τη Ροδόπη στην Ξάνθη, έχουν παραγωγική παρουσία στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων εξάγουν γιαούρτι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αδελφοί Σαράντη έχουν προσφέρει 30 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67,7% των μετοχών της εταιρείας.
Ακολουθεί η εταιρεία Σίμος ΑΕ, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Ν. Νιάκαρος σε συνεργασία με ρώσους επιχειρηματίες – η σχετική προσφορά υπεβλήθη από κυπριακή offshore. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ο ένας εκ των δύο σημαντικότερων διακινητών – και ο παλαιότερος – των προϊόντων της Δωδώνης στην αγορά της Αττικής και, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, «η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τα προϊόντα της Δωδώνης».
Η εταιρεία του κ. Νιάκαρου κατά τις πληροφορίες έχει προτείνει τίμημα ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Δεσμευτική προσφορά επίσης έχει υποβάλει ο μεγάλος γαλλικός γαλακτοκομικός όμιλος Lactalis, που ανήκει στην οικογένεια Besnier. Οπως επίσης και ο κουρδο-αρμενικής – και όχι τουρκικής καταγωγής, όπως είναι γνωστό – επιχειρηματίας κ. Χαμντί Ουλουκάγια με την εταιρεία Euphrates Inc., η οποία έχει έδρα το Johnstown των ΗΠΑ, όπου παράγει «φέτα», ενώ έχει να επιδείξει εντυπωσιακή επιτυχία στην αγορά του greek style yogurt των Ηνωμένων Πολιτειών με την επωνυμία «Τσοπάνη» που δημιουργήθηκε μετά τo 2005.

Το υπουργείο
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις υψηλότερες προσφορές έχουν υποβάλει η εταιρεία Σίμος και ο όμιλος Σαράντη, ενώ οι προσφορές των τριών άλλων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Πάντως υπολείπονται σημαντικά των αρχικών προσδοκιών της διοίκησης της ΑΤΕ, που υπολόγιζε να πουλήσει τη συμμετοχή της στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες πηγές έλεγαν πως η πώληση της Δωδώνης δεν θα είναι τραπεζικό προνόμιο αλλά θα έχει λόγο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι πρόκειται για συνεταιριστική εταιρεία η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk