Σάλο έχει προκαλέσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ- ανταπόκριση του βρετανικού BBC από την Ινδία, που αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της σύγχρονης, μετέωρης ανάμεσα σε παράδοση και μοντερνισμό ινδικής κουλτούρας.
Όπως προκύπτει, η τεχνολογική εξέλιξη και η επιρροή της δυτικής κουλτούρας αλλάζουν όσο ποτέ τις ερωτικές συνήθειες στα χωριά και τις μικρές πόλεις της Ινδίας, όπου ο θεσμός των διαφόρων στεγανών καστών και η τιμή της οικογένειας έπαιζαν ως σήμερα κυρίαρχο ρόλο. Οι σχέσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που ζουν στο ίδιο χωριό και που ανήκουν σε διαφορετικές κάστες ή διαφορετικές θρησκείες απαγορεύονται αυστηρά, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσουν και σε τραγωδία.
Ειδικά για τις νεαρές κοπέλες, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο καθώς είναι πάντα υπό επιτήρηση. Όταν είναι μικρές ελέγχονται από τον πατέρα τους και όταν μεγαλώσουν και παντρευτούν, από τον άντρα τους. Έτσι, η ινδική αστυνομία έχει αναγκαστεί να δημιουργήσει κρυψώνες στις οποίες διαμένουν ζευγάρια που συνάπτουν «απαγορευμένες» σχέσεις, είτε γιατί ο ένας από τους δύο προέρχεται από κατώτερη κάστα είτε γιατί ζουν στο ίδιο χωριό και η αγάπη τους αποτελεί σκάνδαλο για την τοπική κοινωνία.
Μόνο την χρονιά που πέρασε, περισσότερα από 200 ζευγάρια κατέφυγαν στα συγκεκριμένα μέρη για να προστατευθούν από την οργή των οικογενειών τους. Η ζωή στα καταφύγια είναι «ένα μελαγχολικό ταξίδι του μέλιτος» αναφέρει χαρακτηριστικά μια νεαρή κοπέλα που ζει σε ένα από αυτά με τον σύζυγό της. Συνήθως δύο ή τρία ζευγάρια στοιβάζονται στο ίδιο δωμάτιο ενώ ο φύλακας στέκεται έξω από την πόρτα. Ο χρόνος κυλάει αργά ενώ οι αγκαλιές και τα χάδια επιτρέπονται στα … «κλεφτά».
Τα ερωτευμένα ζευγάρια, προφανώς λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν με τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει ούτε τα επικίνδυνα μονοπάτια στα οποία μπορεί να τους οδηγήσει μια «απαγορευμένη», για τους γύρω τους, αγάπη όπως αυτή που βιώνουν. Έτσι, στην καρδιά της Ινδίας, η αγάπη μεταξύ των νέων ενθαρρύνεται από την τεχνολογία και φαντάζει παραδόξως πιο «δυνατή» από ποτέ.
«Οι ξένοι πολιτισμοί, η τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα αλλάζουν την κουλτούρα της Ινδίας», δηλώνει «με φόβο και πάθος» στον ανταποκριτή του BBC στην Ινδία μια γυναίκα αστυνομικός ενώ συνοδεύει ένα νεαρό ανδρόγυνο σε ένα από τα πολλά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η αστυνομία για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να παντρευτούν παρά την αντίθετη θέληση των οικογενειών τους.
Άλλη μια απόδειξη πως ο εκσυγχρονισμός και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν συμβαδίζουν με την αρχέγονη πατριαρχική κοινωνία και τους αυστηρούς κανόνες που υπάρχουν σε αυτήν.