Καρέκλα ή τραπέζι; Σχεδιαστικό δίλημμα που ο designer Ιωσήφ Βασιλοδημητράκης καταργεί με το concept της καρέκλας White.

«Η μορφή της προκύπτει από τη δυνατότητα της να μεταλλάσσεται από καρέκλα σε τραπέζι» επισημαίνει ο Ιωσήφ «και παράλληλα να παραπέμπει σε ανθρώπινες στάσεις, σε καθιστή ή όρθια θέση».Η δυσκολία κατά τον σχεδιασμό αλλά και την κατασκευή – από κόντρα πλακέ θαλάσσης με λευκή λάκα και αμερικάνικη καρυδιά – ήταν η επίτευξη ακριβώς αυτής της διττής υπόστασης.

Συγκεκριμένο, ο δημιουργός της δεν ήθελε ως καρέκλα να θυμίζει τραπέζι αλλά και το αντίστροφο. Ενα αντικείμενο, δηλαδή, με δύο αυτόνομους ρόλους όχι μόνο οπτικά αλλά και λειτουργικά. «Επρεπε να είναι ένα άνετο κάθισμα που θα μετατρέπεται σε ένα πρακτικό τραπέζι».

Με λίγη παρατηρητικότητα και φαντασία διαπιστώνει κανείς και τις ανθρώπινες φιγούρες, σε κάθε λειτουργία. «Αυτό επιδίωξα. Να περιγράψω με την White Chair τη σχέση ενός αντικειμένου με το ανθρώπινο σώμα και να μιμηθώ τις φόρμες που αυτό παίρνει».

 

Who is who

Ο 33χρονος Ιωσήφ Βασιλοδημητράκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης όπου και κατοικεί τα τελευταία 4 χρόνια. Σπούδασε προγραμματιστής εφαρμοσμένης πληροφορικής και στην συνέχεια αποφοίτησε από το τμήμα Interior Design του Akto και απέκτησε Bachelor of Art in Interior Design από το Middlisex University.Κατά την διάρκεια των σπουδών του αλλά και μετέπειτα εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στη περιοχή του Ψυρρή. Σήμερα, η δραστηριότητα του γραφείου που διατηρεί στο κέντρο των Χανίων περιλαμβάνει την διαμόρφωση καταστημάτων και κατοικιών, κατασκευές επίπλων αλλά και art installations. 
«Οι φόρμες, τα σχήματα, τα χρώματα και τα υλικά που με περιβάλλουν αποτελούν την έμπνευση και ο συσχετισμός τους τον βασικό πυρήνα της δουλειάς μου».
iosv.in.designer@gmail.com