Στον εισαγγελέα τρία άτομα για απάτη 3 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ

Δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δυο Ελλήνων και ενός αλλοδαπού σχηματίστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ για υπόθεση ηλεκτρονικής υποβολής ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου.

Δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δυο Ελλήνων και ενός αλλοδαπού σχηματίστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ για υπόθεση ηλεκτρονικής υποβολής ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε έρευνα για μεγάλη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.). Η έρευνα αφορά περιστατικά ηλεκτρονικής υποβολής, μέσω Ιντερνετ, ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκαν, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δικογραφίες και ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα, δύο έλληνες ηλικίας 61 και 56 ετών και ένας 41χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Ι.Κ.Α.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης, ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, άγνωστα άτομα, είχαν υποβάλλει μέσω διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

Οι δήθεν εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λ.π.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Από την διαδικτυακή έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί, και έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, σε περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν τρεις έρευνες, παρουσία εισαγγελέα και ειδικών στελεχών του Ι.Κ.Α., σε Αθήνα και Χαλάνδρι.

Δυο από τις έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα ψιλικών 41χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές και σε λογιστικό γραφείο 61χρονου έλληνα, ο οποίος είχε αναλάβει τη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων και στοιχείων του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος λογιστής έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο λογιστικό γραφείο κατασχέθηκαν 15 εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, που περιλαμβάνουν λίστες πελατών του, με αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για απενεργοποίηση των κωδικών, καθώς και πέντε σφραγίδες με στοιχεία αλλοδαπών πελατών του λογιστή (ιδιοκτητών internet cafe, τηλεφωνικών κέντρων, καταστημάτων ψιλικών) για τους οποίους υπήρχαν σχετικές καταγγελίες από το Ι.Κ.Α.

Η τρίτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι 56χρονου έλληνα στο Χαλάνδρι, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εκτυπωμένη σελίδα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κι ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Όπως διαπιστώθηκε η συνολική οικονομική ζημιά για το Ίδρυμα ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk