Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να οπλίσει τους αντάρτες της Συρίας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αποκαλύπτει ότι σαουδάραβες αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν τους μισθούς του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού, ως έναν τρόπο να ενθαρρύνουν τις μαζικές αποσκιρτήσεις από τον τακτικό στρατό της χώρας και να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η κίνηση αυτή, η οποία έχει συζητηθεί μεταξύ του Ριάντ και ανώτερων αμερικανών και αράβων αξιωματούχων θεωρείται ότι κερδίζει έδαφος, καθώς η τελευταία μαζική παρτίδα όπλων που στάλθηκαν στους σύρους αντάρτες από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ αρχίζει να κάνει τη διαφορά στα πεδία των μαχών της Συρίας. Ο Guardian δηλώνει ότι υπήρξε μάρτυρας της μεταφοράς όπλων στις αρχές Ιουνίου κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι αγκάλιασαν την συγκεκριμένη ιδέα την ίδια περίοδο που όπλα άρχισαν να περνάνε στα χέρια των ανταρτών μέσω των νότιων τουρκικών συνόρων.
Η Τουρκία έχει επιτρέψει επίσης την εγκαθίδρυση ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων των ανταρτών στην Κωνσταντινούπολη. Το κέντρο θεωρείται ότι στελεχώνεται από 22 άτομα, οι περισσότεροι σύροι υπήκοοι. Το σχέδιο των Σαουδαράβων ενδέχεται να παρέχει ισχυρό κίνητρο στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του τακτικού στρατού καθώς η αξία της συριακής λίρας έχει πέσει σημαντικά τον τελευταίο καιρό, οδηγώντας σε δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Με την «επιχορήγηση» από το Ριάντ, η αγοραστική τους δύναμη θα βρεθεί σε προεπαναστατικά επίπεδα ή και θα αυξηθεί.