Διακοπές με ιστιοπλοϊκό on line

Την δυνατότητα εξεύρεσης και μίσθωσης ιστιοπλοϊκού σκάφους on line σε ανταγωνιστικές τιμές παρέχει ένα νέο start up της Ελληνικής αγοράς, το οποίο τελεί εν λειτουργία εδώ και λίγο καιρό. Αποτελεί «καρπό» μίας ομάδας πέντε ιστιοπλόων, με επικεφαλής και μέτοχο τον κ. Μαρίνο Μαρκοζάνε, βρίσκεται στον «αέρα» του Διαδικτύου εδώ και δύο μήνες και ήδη έχει διαθέσιμα περί τα 20 ιστιοπλοϊκά σκάφη

Διακοπές με ιστιοπλοϊκό on line
Την δυνατότητα εξεύρεσης και μίσθωσης ιστιοπλοϊκού σκάφους on line σε ανταγωνιστικές τιμές παρέχει ένα νέο start up της Ελληνικής αγοράς, το οποίο τελεί εν λειτουργία εδώ και λίγο καιρό. Αποτελεί «καρπό» μίας ομάδας πέντε ιστιοπλόων, με επικεφαλής και μέτοχο τον κ. Μαρίνο Μαρκοζάνε, βρίσκεται στον «αέρα» του Διαδικτύου εδώ και δύο μήνες και ήδη έχει διαθέσιμα περί τα 20 ιστιοπλοϊκά σκάφη.
«Η ιδέα μου ήρθε κατά την διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού στο Αιγαίο. Βρισκόμουν εν πλω σε μία εξάωρη πορεία από την Σέριφο προς το Πόρτο Χέλι, χωρίς να βλέπω τον ορίζοντα, και έχοντας βαρεθεί από το μικρό, αργό, ελλιπώς εξοπλισμένο σκάφος. Τότε, συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να είχα κάνει το ταξίδι με ένα καλύτερο σκάφος, το οποίο, όμως, δεν είχα καταφέρει να βρω» σημειώνει, μιλώντας προς «Το Βήμα» ο ιδρυτής του start-up Sailbooking.

«Έτσι, σκέφτηκα να φτιάξω μία διαδικτυακή εφαρμογή για να βοηθήσω αφ’ ενός τον εαυτό μου να βρει ένα καλό σκάφος και αφ’ ετέρου τους φίλους μου με μία σοβαρή βάση δεδομένων καλών σκαφών που παρέχονται σε καλές τιμές» σημειώνει ο κ. Μαρκοζάνες. «Είπα στον εαυτό μου: Την ιδέα την έχεις, την υλοποίηση την έχεις, φίλους έχεις, προχώρησέ το» συμπληρώνει.
Το «στήσιμο» της εταιρίας είχε κάμποση γραφειοκρατία. Μετά το απαραίτητο brain storming, που έβαλε το σχέδιο στο χαρτί, o κ. Μαρκοζάνες χρειάστηκε να δαπανήσει οκτώ μήνες από τη ζωή του για να δημιουργήσει μία ΕΠΕ, καθώς έπρεπε να περάσει από συμβολαιογράφο, να συνταχθεί καταστατικό, να εγκριθεί από το πρωτοδικείο και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στη συνέχεια, ανακάλυψε τον κρατικό αναχρονισμό, καθώς, όπως λέει, ο ΕΟΤ αγνοεί την ύπαρξη της διαδικτυακής επιχειρηματικότητας και δεν του χορηγούσε το απαιτούμενο ειδικό σήμα, καθώς δέχεται μόνο πράκτορες που συντάσσουν ναυλοσύμφωνα. Τελικώς, έπειτα από την δαπανηρή συνδρομή δικηγορικής ομάδας, βρέθηκε και η τεχνική λύση. «Το κράτος μας παίδεψε» παραδέχεται.

Η ομάδα που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα αποτελείται από ιστιοπλόους που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την λειτουργία της. «Εμάς μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε αξιόπλοα σκάφη σε ανθρώπους σαν κι εμάς, αλλά και να παρέχουμε ένα εργαλείο για τους ιδιοκτήτες των σκαφών, που επιθυμούν να τα εκμισθώσουν» σημειώνει ο κ. Μαρκοζάνες.

«Μύθος» η πολυτέλεια
Εάν μία παρέα θέλει να μισθώσει ένα ιστοπλοϊκό, χρειάζεται τουλάχιστον έναν διπλωματούχο ιστιοπλόο, αλλά κι έναν ακόμη, ο οποίος έχει βασικές γνώσεις ιστιοπλοΐας. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα, πρέπει να προσληφθεί ένας σκίπερ, ο οποίος θα χρειαστεί, όμως, και την βοήθεια του πληρώματος.

Κάθε καμπίνα χωρά δύο άτομα και εάν υπάρχει σκίπερ, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μία καμπίνα για αυτόν, εκτός εάν το σκάφος διαθέτει ειδική καμπίνα για αυτό τον σκοπό. Εάν μία παρέα έξι ατόμων μισθώσει ένα τρικάμπινο ιστιοπλοϊκό σκάφος – χωρίς σκίπερ – για μία εβδομάδα, το κόστος ξεκινά από 3.000 ευρώ (2.000 για το σκάφος και 1.000 περίπου για τρόφιμα και πετρέλαια), δηλαδή αναλογούν σε κάθε άτομο γύρω στα 500 ευρώ.

Εάν προσλάβει και σκίπερ, θα χρειαστεί περί τα 1.000 ευρώ ακόμη. Έτσι, το κατά κεφαλήν κόστος θα ανέλθει στα 660 ευρώ. «Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό δεν είναι ούτε ακριβές ούτε ελιτίστικες. Μιλώντας με όρους κόστους, είναι μόλις ένα «κλικ» πάνω από τις διακοπές σε κάμπιγκ» σημειώνει ο κ. Μαρκοζάνες.

Όποιος κλείσει ιστιοπλοϊκό μέσω του sailbooking, που είναι ο φορέας φερεγγυότητας της συναλλαγής παρέχοντας το voucher και τα στοιχεία του εκμισθωτή, προπληρώνει το ήμισυ του ποσού της εκμίσθωσης και καταβάλει το άλλο μισό, όταν μπει στο σκάφος.

«Φιλέτο» η Ελλάδα – πρόβλημα οι υποδομές
Όπως σημειώνει, οι παραδοσιακά καλοί πελάτες από την τουριστική αγορά είναι οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, αλλά και οι Ρώσοι, οι οποίοι, μάλιστα, είναι και οι πλέον γαλαντόμοι. «Το παράδοξο είναι ότι διαπιστώνουμε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας από μη παραδοσιακές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία» τονίζει.

«Έχουμε το καλύτερο προϊόν στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το Ιόνιο έχει ωραίο καιρό και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Αργοσαρωνικό και την Ανατολική Πελοπόννησο. Το Αιγαίο είναι μαγευτικό, καθώς προσφέρεται για περισσότερο ή λιγότερο έμπειρους, αλλά και «τρελαμένους» ιστιοπλόους. Επίσης, και τα Δωδεκάνησα είναι φανταστικά για ιστιοπλοΐα» λέει.

Παράλληλα, όμως, είναι ισχυρός ο ανταγωνισμός από την Τουρκία και την αναδυόμενη Κροατία, η οποία έχει μία φανταστική ακτογραμμή. «Δεν είμαστε πιο ακριβοί από αυτούς, όμως δεν προσφέρουμε καλά τις υπηρεσίες μας. Ο Τούρκος θα στα έχει όλα έτοιμα. Και το σημαντικότερο• εάν σε πιάσει αέρας επτά μποφόρ έξω από την Κύθνο, που θα πας να δέσεις;» διερωτάται ο κ. Μαρκοζάνες.

Ο ιδρυτής του sailbooking υπογραμμίζει ότι η έλλειψη υποδομών σε μαρίνες και ασφαλή σημεία προσωρινού ελλιμενισμού, αλλά και η έλλειψη ανθρώπινων πόρων στο Λιμενικό δημιουργούν έλλειμμα ασφαλείας, – που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ιστιοπλοΐα. Επίσης, όπως λέει, και η αγορά λειτουργεί με μία όχι πάντα καλή κουλτούρα στην παροχή της υπηρεσίας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version